borodinski

ZOBACZ TAKŻE:

Borodiński, chyba najbardziej znany spośród rosyjskich chlebów. Chociaż niewielu miało okazję gopewniespróbować, to prawie każdy gdzieś o nim słyszał. Ja, przyznam się nigdy oryginalnej wersji nie Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapach chleba
Borodiński

Borodiński 64

Podobno nie jest prawdą jakoby recepturę na ten chleb stworzyła żona generała Kutuzowa, aby pachnącym kolendrą pieczywem zagrzać rosyjskie wojsko do walki w bitwie pod Borodino, przeciwko wojskom Zobacz więcej
Ciemny rosyjski chleb ze słodem, melasą i kolendrą, pachnący, z przewagą żytniej mąki, wszyscy takie bardzo lubimy i często je piekę. Prezentowałam tu już chleb newski - nieco podobny i też pyszny, Zobacz więcej
Ten przepis nieco różni się od poprzedniego, przede wszystkim rodzajem mąki. Tu nie dodajemy pszennej (u mnie zamienionej na orkiszową), lecz pieczemy wyłącznie z mąki żytniej, łącząc żytnią chlebową Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Chleb borodinsky

Chleb borodinsky 97

To jeden z moich ulubionych chlebów znalezionych na blogu Mirabbelki. Oprócz składników podanych w przepisie zawsze dodaję jeszcze 1/2 łyżeczki kurkumy natomiast nie używam ani kminku ani kolendry, Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaGucia
Borodinsky

Borodinsky 59

Prawie Borodinsky tylko zamiast posypać kolendrą posypałem białym pieprzem (stał obok kolendry) :-) Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaGucia
Borodinsky - kolejna powtórka

Borodinsky - kolejna powtórka 24

Przypomniałem sobie o aromatycznym chlebie pachnącym mocno kolendrą Borodinsky. Chlebek warty wielokrotnych powtórzeń. Zobacz więcej
Chleb Borodinsky - żytni razowy rodem z Rosji Anegdota mówi, iż żona jednego z rosyjskich generałów chcąc zagrzać wojska w przeddzień bitwy pod Borodino, upiekła partię bochenków razowego chleba Zobacz więcej
Po raz pierwszy upiekłam go dawno. Dobrych parę lat temu. Zachwycił nas. Żytni, zakwasowy, z nutą słodyczy. I mocno kolendrowy. Pachniał i smakował. Ciepłobrązowy, wilgotny. Upieczone ziarenka Zobacz więcej
Rok temu zrobiłam nalewkę z czarnej porzeczki. Ponieważ miała stać w ciemnym i chłodnym miejscu zawiozłam ją do rodziców i zostawiłam pękaty baniak w piwnicy. W weekend byłam na działce i w trakcie Zobacz więcej
Bardzo aromatyczna, o zniewalającym zapachu nalewka z czarnej porzeczki. Wiem, że na zrobienie tej nalewki w tym roku jest już za późno, ale niestety ona musi swoje odstać, więc przepis nie mógł Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Smorodinówka

Smorodinówka 1224

« Tarta Tatin z morelami Smorodinówka Smorodinówka - nalewka z czarnych porzeczek. Aromatyczna, mocna, obok wiśniówki i malinówki jedna z moich ulubionych. Tak jak większość naszych nalewek, Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Nalewka Smorodinówka

Nalewka Smorodinówka 1526

To nalewka z czarnych porzeczek z dodatkiem cynamonu i goździków. Na zimowe wieczory jak znalazł. Składniki 1 kg czarnej porzeczki 1/2 l spirytusu 1/2 l wódki szklanka cukru łyżka miodu (lipowego lub Zobacz więcej
lutka40
lutka40 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szczeciniankagotuje
Smorodinówka

Smorodinówka 774

Smorodinówka - ile lat ma ten przepis nie pamiętam ,pewnie dużo ,bo kartka już żółta ,podarta .Przepis kiedyś miała moja babuszka ,a od kilkunastu lat ja .Kiedyś kiedy spirytus był trochę tańszy Zobacz więcej
Dzisiaj mamy dla was smorodinę, czyli nalewkę z czarnej porzeczki. Pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie czarna porzeczka zwana była właśnie smorodiną. To nalewka o wyrazistym smaku, z mocnym aromatem Zobacz więcej
Do mojej kolekcji podlaskich przysmaków dorzucam jeszcze nalewkę z kresowym rodowodem. W wersji oryginalnej (robionej kiedyś przez moją mamę) zaczynamy od zalania spirytusem młodych liści z czarnej Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Smorodinówka

Smorodinówka 355

Smorodinówka to klasyczna nalewka z czarnej porzeczki. Jej nazwa wywodzi się z rosyjskiej nazwy tego krzewu wydającego specyficzny zapach - moja babcia twierdziła, że to woń pluskiew. Skojarzenie to Zobacz więcej
Smorodinówka, to pracochłonna nalewka, która powstaje z połączenia nalewki z owoców czarnej porzeczki z "listkówką" - nalewką z liści z czarnej porzeczki. Wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt jest Zobacz więcej
smaki prowincji
smaki prowincji Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Prowincji
Nalewka smorodinowa

Nalewka smorodinowa 1280

Pewne, znane mi niegdyś sąsiadki, dość zaawansowane w wieku, z uporem nawoływały się każdego dnia, w celu wspólnego wypicia lampki likieru smorodinowego. Sąsiedzi pomrukiwali o ich nieodpowiednich do Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: