Przepis na borodinski

Powiązane przepisy:

wisla
wisla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapach chleba
Borodiński

Borodiński 65

Podobno nie jest prawdą jakoby recepturę na ten chleb stworzyła żona generała Kutuzowa, aby pachnącym kolendrą pieczywem zagrzać rosyjskie wojsko do walki w bitwie pod Borodino, przeciwko wojskom Zobacz więcej
Ciemny rosyjski chleb ze słodem, melasą i kolendrą, pachnący, z przewagą żytniej mąki, wszyscy takie bardzo lubimy i często je piekę. Prezentowałam tu już chleb newski - nieco podobny i też pyszny, Zobacz więcej
Ten przepis nieco różni się od poprzedniego, przede wszystkim rodzajem mąki. Tu nie dodajemy pszennej (u mnie zamienionej na orkiszową), lecz pieczemy wyłącznie z mąki żytniej, łącząc żytnią chlebową Zobacz więcej
Borodiński, chyba najbardziej znany spośród rosyjskich chlebów. Chociaż niewielu miało okazję gopewniespróbować, to prawie każdy gdzieś o nim słyszał. Ja, przyznam się nigdy oryginalnej wersji nie Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaGucia
Borodinsky

Borodinsky 66

Prawie Borodinsky tylko zamiast posypać kolendrą posypałem białym pieprzem (stał obok kolendry) :-) Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Chleb białoruski

Chleb białoruski 95

Czasem tęsknię za smakiem białoruskiego chleba. Czarnego, lekko słodkiego, ciężkiego. Kiedyś takiego nie było. W dzieciństwie w sklepach był chleb żytni z formy, biały z formy, baton. Później pojawił Zobacz więcej
Aga z Zapiecka
Aga z Zapiecka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapiecek
Chleb Borodinsky

Chleb Borodinsky 121

Chleb Borodinsky Styczeń 13, 2010 Borodinsky Wspaniale pachnący chleb. Bardzo sycący, długo zachowuje świeżość. Dobrze, że posłuchałam Tili oraz Ali :* i upiekłam go na święta. Przepisem podzieliła Zobacz więcej
Dzisiejszy wpis jest odpowiedzią na Wasze liczne pytania, dotyczące hodowli własnego zakwasu. Pomimo, że już kiedyś o nim pisałam (klik) tutaj, dziś postaram się rozwiać resztę wątpliwości Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Chleb borodinsky

Chleb borodinsky 2

Chleb borodinsky | Dorodne Pomidory Dorodne Pomidory Menu Przeskocz do treści Strona główna Chleb borodinsky Dodaj komentarz 24.02.2013 To jeden z moich ulubionych chlebów znalezionych na blogu Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaGucia
Borodinsky - kolejna powtórka

Borodinsky - kolejna powtórka 26

Przypomniałem sobie o aromatycznym chlebie pachnącym mocno kolendrą Borodinsky. Chlebek warty wielokrotnych powtórzeń. Zobacz więcej
Po raz pierwszy upiekłam go dawno. Dobrych parę lat temu. Zachwycił nas. Żytni, zakwasowy, z nutą słodyczy. I mocno kolendrowy. Pachniał i smakował. Ciepłobrązowy, wilgotny. Upieczone ziarenka Zobacz więcej
Chleb Borodinsky - żytni razowy rodem z Rosji Anegdota mówi, iż żona jednego z rosyjskich generałów chcąc zagrzać wojska w przeddzień bitwy pod Borodino, upiekła partię bochenków razowego chleba Zobacz więcej
Witajcie! Pewnie zanim ktokolwiek przeczyta ten post będzie już pora śniadaniowa... a skoro śniadanie, to zazwyczaj chleb... Odkąd mieszkam w UK brakowało mi smaku tego PRAWDZIWEGO chleba! Oczywiście Zobacz więcej
Kolejna akcja śniadaniowa. Tym razem bez użycia piekarnika. Pyszna pasta śniadaniowa z pomidorów i słonecznika z dodatkiem tahini. Pastę robiłyśmy na rodzinne śniadanie z Agatą z bloga Pożeracze Zobacz więcej
Pierwszy raz w życiu piekłam jagodzianki ;) Moja niechęć do nich wynikała z dwóch powodów, no trzech. Po pierwsze jak to ma być, że bułki z borówkami nazywają się jagodzianki, przecież powinny się Zobacz więcej
Mocno żytni, mocno razowy chleb „Rossisky". Drugi, po Borodinskim, który upiekłem wg przepisu Brytyjczyka Andrew Whitley'a. Przepis jest nieskomplikowany, a chleb łatwy do wykonania. Wystarczy bowiem Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaGucia
Chleb dyniowy wieloziarnisty

Chleb dyniowy wieloziarnisty 6

Kuchnia Gucia: Chleb dyniowy wieloziarnisty JADŁOSPIS JADŁOSPIS : niedziela, 3 kwietnia 2016 Chleb dyniowy wieloziarnisty Autor:gucioo10:00 Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze Zobacz więcej
Od początku kibicuję akcji prowadzonej przez Wislę " Na zakwasie i na drożdżach". Teraz kiedy zostałam obdarzona zaufaniem poprowadzenia wrześniowej listy...poczułam ciężar odpowiedzialności za to Zobacz więcej
Miał być graham! Ale po otwarciu torebki z mąką, ta zatrzepotała skrzydełkami i rozpierzchła po całej kuchni, i powiedziała, że na imię ma Mklik Mączny. Jedyne pocieszenie, że mąka graham była chyba Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: