borówka brusznica przetwory

Czarne jagody czyli borówki brusznice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż Zobacz więcej
CakeCaprice
CakeCaprice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cake Caprice
Borówka z gruszką

Borówka z gruszką 1419

2
Używana głównie do mięs i serów. Bo z nimi komponuje się rzeczywiście bardzo dobrze. Śmiało może jednak służyć jako "dżem" do przełożenia ciasta ze słodkim kremem. Złamie słodycz nadając wypiekowi Zobacz więcej
proponowana lista, może się rozszerzyć:). Owoców z gwiazdką jeszcze nie opracowywałam:) rotkinik (dużo o rokitniku i o przetworach z niego:)) owoce dzikiej róży głóg jarząb czeremcha (już było, ale Zobacz więcej
GoKla
GoKla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stary Zeszyt
Dżem z czerwonych borówek

Dżem z czerwonych borówek 147

2
Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę. Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów. Czerwone Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Borówka brusznica do mięsa

Borówka brusznica do mięsa 2564

1
Nie wyobrażam sobie świątecznych pasztetów czy mięs bez tego dodatku - po prostu musi być na stole tak samo jak konfitura z żurawiny. Może dlatego, że znam go i lubię od dziecka - tak przygotowywała Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Borówka do mięs

Borówka do mięs 1141

0
Bardzo lubię jeść czerwone mięsa i dobre sery z dodatkiem borówek albo żurawiny. Kiedy nie mam w spiżarni zapasów "konfitury" własnego wyrobu, sięgam po te sklepowe, które niestety kompletnie nie Zobacz więcej
Metadieta
Metadieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Metadieta
BORÓWKA BRUSZNICA

BORÓWKA BRUSZNICA 230

0
wspomnieniem fragmentów dzieciństwa… Wśród wszelkich „jagodowatych” leży przebrana z liści lśniąca żywą czerwienią borówka brusznica. Lubię łączyć ją w przetworach z gruszką i kawałkami imbiru a Zobacz więcej
Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicyZobacz więcej
:) Oto najprostszy na świecie przepis na najlepszą na świecie konfiturę. Składniki (na około 1 i 1/2 litra konfitury) 1/2 kg żurawiny lub borówki brusznicy 1/2 kg gruszek sok wyciśnięty z 1 soczystej Zobacz więcej
Jak już niektórzy z Was wiedzą z mojegoFan Page'a robię dużo przetworów z sezonowych warzyw i owoców. Nie ze wszystkim dzielę się z Wami, a to tylko dlatego, że sami wiecie jak dużo pracy i czasu Zobacz więcej
W zeszłym roku od właścicielki pensjonatu, w którym mieszkałam, dostałam słoiczek konfitury z borówki brusznicy z gruszką. Konfitura okazała się zaskakująco smaczna, w połączeniu z kruchym ciastem, Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Ser z jabłek

Ser z jabłek 570

0
z kilku poprzednich lat, powiedziałam stop i zrobiłam tylko te przetwory, których zawsze już w okolicach stycznia zaczyna brakować - borówki (brusznice), czarną porzeczkę, wiśnie, kilka słoiczków Zobacz więcej
‚ Czerwień żurawiny nieodmiennie kojarzy mi się ze zbliżającymi się Świętami. Suszona lub świeża jest nieodłącznym dodatkiem jesienno-zimowych smakołyków i przetworów, nie tylko tych słodkich. Jako Zobacz więcej
Z wizyty w Sztokholmie wróciłam z nowymi inspiracjami kulinarnymi oraz pamiątką w postaci dżemu lingonsylt. Lingon to szwedzka czerwona borówka brusznica, która bardzo często występuje w lasach Zobacz więcej
siętutaj na słodko kwaśno, a nawet z przyprawami korzennymi i winem marschala czy whisky. Śledźjest nieodzowną przekąską na świątecznym stole czy podczas święta lata – Midsommar.Tak samo jak w Polsce Zobacz więcej
grudnia albo zaraz po nowym roku, dam znać wcześniej. A tym czasem zapraszam na podsumowanie II akcji Domowy Wyrób :).Mam nadzieję, że niczego nie pominęłam. W razie jakichkolwiek uwag proszę piszcie Zobacz więcej
przepis na potrawę jaką jadł podczas podróży po Europie? Tego nie wiemy. Informacje te znalazłam tutaj. Skorzystałam z przepisu z książki Skandynawia od kuchni oraz przejrzałam kilka zdjęć w Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Żurawina

Żurawina 2010

1
Żurawina (Oxycoccus Hill.) to wiecznie zielony półkrzew z rodziny brusznicowatych. Podobnie jak borówka czerwona (brusznica) w stanie naturalnym rośnie w lasach i na torfowiskach półkuli północnej w Zobacz więcej
Borówka brusznica – czyli jak coś niedobrego przemieniło się w coś pysznego… Posted in Ciekawostki, Przepisy na deser | 2 comments Kilka dni temu robiąc zakupy na targowisku wpadły mi w oko takie małe Zobacz więcej
akcji Skandynawskie lato. W tym roku postanowiłam nieco przesunąć termin rozpoczęcia akcji, aby cały okres jej trwania obejmował kalendarzowe lato. Będzie też więcej możliwości, ponieważ w drugiej Zobacz więcej