borówka brusznica przetwory

{{headerMessage}}
Czarne jagody czyli borówki brusznice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż Zobacz więcej
CakeCaprice
CakeCaprice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cake Caprice
Borówka z gruszką

Borówka z gruszką 1438

2
{{headerMessage}}
Używana głównie do mięs i serów. Bo z nimi komponuje się rzeczywiście bardzo dobrze. Śmiało może jednak służyć jako "dżem" do przełożenia ciasta ze słodkim kremem. Złamie słodycz nadając wypiekowi Zobacz więcej
Atria
Atria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ziołowy Zakątek
Owoce jesieni! Jesienny cykl:)

Owoce jesieni! Jesienny cykl:) 2755

0
{{headerMessage}}
proponowana lista, może się rozszerzyć:). Owoców z gwiazdką jeszcze nie opracowywałam:) rotkinik (dużo o rokitniku i o przetworach z niego:)) owoce dzikiej róży głóg jarząb czeremcha (już było, ale Zobacz więcej
StaryZeszyt
StaryZeszyt Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stary Zeszyt
Dżem z czerwonych borówek

Dżem z czerwonych borówek 161

3
{{headerMessage}}
Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę. Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów. Czerwone Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Borówka brusznica do mięsa

Borówka brusznica do mięsa 2589

1
{{headerMessage}}
Babcia zamykała w słoikach i wyjmowała dopiero na jakieś uroczyste okazje. Takie borówki świetnie smakują a podać je można po prostu w jakimś niedużym naczynku albo np. w połówkach brzoskwiń. Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Borówka do mięs

Borówka do mięs 1145

0
{{headerMessage}}
Bardzo lubię jeść czerwone mięsa i dobre sery z dodatkiem borówek albo żurawiny. Kiedy nie mam w spiżarni zapasów "konfitury" własnego wyrobu, sięgam po te sklepowe, które niestety kompletnie nie Zobacz więcej
Metadieta
Metadieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Metadieta
BORÓWKA BRUSZNICA

BORÓWKA BRUSZNICA 235

0
{{headerMessage}}
wspomnieniem fragmentów dzieciństwa… Wśród wszelkich „jagodowatych” leży przebrana z liści lśniąca żywą czerwienią borówka brusznica. Lubię łączyć ją w przetworach z gruszką i kawałkami imbiru a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicyZobacz więcej
{{headerMessage}}
:) Oto najprostszy na świecie przepis na najlepszą na świecie konfiturę. Składniki (na około 1 i 1/2 litra konfitury) 1/2 kg żurawiny lub borówki brusznicy 1/2 kg gruszek sok wyciśnięty z 1 soczystej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak już niektórzy z Was wiedzą z mojegoFan Page'a robię dużo przetworów z sezonowych warzyw i owoców. Nie ze wszystkim dzielę się z Wami, a to tylko dlatego, że sami wiecie jak dużo pracy i czasu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W zeszłym roku od właścicielki pensjonatu, w którym mieszkałam, dostałam słoiczek konfitury z borówki brusznicy z gruszką. Konfitura okazała się zaskakująco smaczna, w połączeniu z kruchym ciastem, Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Ser z jabłek

Ser z jabłek 574

1
{{headerMessage}}
z kilku poprzednich lat, powiedziałam stop i zrobiłam tylko te przetwory, których zawsze już w okolicach stycznia zaczyna brakować - borówki (brusznice), czarną porzeczkę, wiśnie, kilka słoiczków Zobacz więcej
{{headerMessage}}
‚ Czerwień żurawiny nieodmiennie kojarzy mi się ze zbliżającymi się Świętami. Suszona lub świeża jest nieodłącznym dodatkiem jesienno-zimowych smakołyków i przetworów, nie tylko tych słodkich. Jako Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z wizyty w Sztokholmie wróciłam z nowymi inspiracjami kulinarnymi oraz pamiątką w postaci dżemu lingonsylt. Lingon to szwedzka czerwona borówka brusznica, która bardzo często występuje w lasach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mops w kuchni » Blog Archive » Wallenbergare – szwedzkie kotleciki z mielonej cięlęciny Mops w kuchni …codzienne pichcenie i marudzenie… Blomkålsuppe – norweska zupa kalafiorowa 06 lis Wallenbergare – Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Żurawina

Żurawina 2017

1
{{headerMessage}}
Żurawina (Oxycoccus Hill.) to wiecznie zielony półkrzew z rodziny brusznicowatych. Podobnie jak borówka czerwona (brusznica) w stanie naturalnym rośnie w lasach i na torfowiskach półkuli północnej w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Borówka brusznica – czyli jak coś niedobrego przemieniło się w coś pysznego… Posted in Ciekawostki, Przepisy na deser | 2 comments Kilka dni temu robiąc zakupy na targowisku wpadły mi w oko takie małe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
akcji Skandynawskie lato. W tym roku postanowiłam nieco przesunąć termin rozpoczęcia akcji, aby cały okres jej trwania obejmował kalendarzowe lato. Będzie też więcej możliwości, ponieważ w drugiej Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Zapomniane jesienne owoce

Zapomniane jesienne owoce 406

0
{{headerMessage}}
– staropolski Rutinoscorbin! Borówka brusznica Te bardzo podobne wyglądem oraz specyfiką miejsc występowania do żurawiny owoce mają również zbliżone do niej działanie. Są moczopędne, antyseptyczne i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
siętutaj na słodko kwaśno, a nawet z przyprawami korzennymi i winem marschala czy whisky. Śledźjest nieodzowną przekąską na świątecznym stole czy podczas święta lata – Midsommar.Tak samo jak w Polsce Zobacz więcej