biszkopt: 6 jajek, 190 gram wiórków kokosowych, 1 łyżka soku cytrynowego 180 gram cukru pudru, 30 gram mąki ziemniaczanej, sól krem: 600 gram borówek amerykańskich, 300 ml śmietany, 500 gram serka
Zobacz więcej
Borówki Okres letni, gdy owoce dojrzewają i jest sporo prac ogrodowych, przynajmniej u mnie, nie sprzyja kulinarnym eksperymentom. Dania są szybkie i proste aby jak najwięcej czasu można było spędzić
Zobacz więcej
Borówki w mojej kuchni zajmują zaraz za czereśniami drugie miejsce w rankingu smacznych owoców. Choć chyba nie ma owoców, których bym nie lubiła:) Nowa odsłona w dniu dzisiejszym- koktajl z
Zobacz więcej
Borówki obrodziły w tym roku !...możliwe że jest to zasługa podcięcia krzaczków przed kwitnieniem czego nie robiliśmy nigdy wcześniej. W każdym razie nie jesteśmy tego w stanie przejeść bo przecież
Zobacz więcej
Koktajl z borówek, jest symbolem wakacji u babci, która przygotowywała mi go z domowym kefirem. Tęsknie za tymi czasami. Składniki: kefir lub jogurt naturalny szklanka borówek 1 łyżeczka miodu
Zobacz więcej
Zamiast żurawiny, do wzbogacenia smaku serów, można używać borówki. Podobno. Ja jeszcze nie próbowałam, ale jak zobaczyłam czerwoną borówkę na straganie, zaświtała mi myśl o własnej roboty dodatku do
Zobacz więcej
Czarne jagody czyli borówki brusznice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż
Zobacz więcej
Używana głównie do mięs i serów. Bo z nimi komponuje się rzeczywiście bardzo dobrze. Śmiało może jednak służyć jako "dżem" do przełożenia ciasta ze słodkim kremem. Złamie słodycz nadając wypiekowi
Zobacz więcej
Czy może być coś prostszego? BORÓWKI... Borówki doskonale wpływają na pracę naszego mózgu i na wzrok, oczyszczają krew i poprawiają krążenie. Dzięki zawartości antocyjanów neutralizują nadmiar wolnych
Zobacz więcej
Najprostszy, najzwyklejszy przepis na borówki, których nie może zabraknąć w mojej piwnicy! Idealne do pieczonego mięsa, wędzonych szynek, schabów, do serów, do pasztetu swojej roboty! Borówka
Zobacz więcej
Mniam.... Uwielbiam pierogi z borówkami i nie znam chyba osoby, która by ich nie lubiła. Nawet mój mąż, który nie uznaje obiadu bez mięsa pozwala czasem zastąpić mięsne drugie danie właśnie pierogami
Zobacz więcej
Zamykania w słoikach ciąg dalszy. "The winter is comming" - jak powiadają w pewnym serialu ;) Tym razem zajęłam się borówką brusznicą, nazywaną także borówką czerwoną. Robię z niej dżemem, niezbyt
Zobacz więcej
Gdyby nie czas oczekiwania, to w kilka minut byłoby zrobione pyszne ciasto. Ciasto jest uniwersalne i pasuje do każdej pory roku, pasują do niego rozmaite owoce sezonowe. Dziś dałam borówki
Zobacz więcej
Postanowiłam w tym roku wybrać się na jagody, pogoda nie dopisała w górach było tylko 9 C i padał deszcz, ale nie powstrzymało mnie to :). Udało się uzbierać mi aż 5 L - dla mnie to baaardzo dużo ;).
Zobacz więcej
10 wrz 2012 Pierogi z borówkami Pierogi z borówkami bardzo podobne w smaku do pierogów z jagodami z tym, że borówkowe pierogi są o wiele słodsze i delikatniejsze od jagodowych. To jedne z ulubionych
Zobacz więcej
Dziś przepis na szybkie i bardzo proste ciasto z borówkami :) składniki: 500 g mąki pszennej 300 g borówek 200 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1
Zobacz więcej
Bardzo lubię jeść czerwone mięsa i dobre sery z dodatkiem borówek albo żurawiny. Kiedy nie mam w spiżarni zapasów "konfitury" własnego wyrobu, sięgam po te sklepowe, które niestety kompletnie nie
Zobacz więcej
Wspaniałe borówki w sam raz na zimę. Moja mama zawsze takie robiła, i do tej pory robi. Mogą się przydać do wszelkich deserów, koktajli, do umieszania z cukrem i jogurtem, a przede wszystkim na
Zobacz więcej
Miałam okazję zrobić urodzinowe ciasto i szkoda byłoby nie wykorzystać sezonowych owoców. W związku z tym dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszne, wilgotne ciasto z borówkami, dodatkowo nasączone
Zobacz więcej
Kolejnym sezonowym owocem staną się za chwile borówki. Wielkością są większe, niż jagody. Wyglądają podobnie, jednakże smak ich jest zupełnie różny. Borówki zawierają kwas foliowy i egalowy, które
Zobacz więcej