Przepis na borowka z gruszka na zime

Borówki dla mnie to borówki :).No właśnie, u mnie w domu czerwone kuleczki to były i są borówki. Gdzie indziej nazywają je jagodami a dla mnie jagody, to te czarne. Pamiętam jak dawno temu będąc w Zobacz więcej
CakeCaprice
CakeCaprice Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cake Caprice
Borówka z gruszką

Borówka z gruszką 1513

Używana głównie do mięs i serów. Bo z nimi komponuje się rzeczywiście bardzo dobrze. Śmiało może jednak służyć jako "dżem" do przełożenia ciasta ze słodkim kremem. Złamie słodycz nadając wypiekowi Zobacz więcej
Konfitura z borówek, zwana także brusznicą, jest łatwa w przygotowaniu, choć zabiera trochę czasu. Najbardziej pracochłonną czynnością jest przebranie owoców, tak by były pozbawione liści, igieł i Zobacz więcej
Borówka jak wiemy to owoc leśny, ale do lasu Was bynajmniej nie wysyłam. Na szczęście cierpliwi zbieracze tych maleńkich owoców sprzedają je teraz na rynku. Można więc je nabyć bez większego trudu. A Zobacz więcej
Krysia
Krysia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kocioł i garnek
Borówka z gruszką i miodem

Borówka z gruszką i miodem 651

2 litry borówki ( oczyścić i opłukać ) 2 gruszki (kroimy na drobno ) szklanka cukru pół szklanki miodu naturalnego pół szklanki porto ( lub inne czerwone wino ) Wszystko wkładamy do garnka z grubym Zobacz więcej
Podudzia kurczaka z ... » Borówki z gruszką i jabłkiem Główną bohaterką u mnie, jest dzisiaj borówka. W tej postaci stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju serów pleśniowych, pasztetów oraz Zobacz więcej
Składniki: 0,5 kg borówek czerwonych 0,5 kg gruszek 3 łyżki cukru 1 szklanka wina czerwonego Gruszki obieram i kraje w kostkę, dodaje borówki, podlewam małą ilością wody (tak aby zakryło dno) i gotuje Zobacz więcej
Słodki owocowy deser na każdą porę roku :) Kilka ciekawostek na temat tego "pięknego" owocu :) Gruszki, głównie ze względu na swój „kobiecy” kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków. Podane na Zobacz więcej
Sos żurawinowy z borówkami i gruszką to inna wersja naszego ulubionego sosu żurawinowego do mięs. Ten jest gotowany nieco krócej, by zostały w nim całe owoce żurawiny i borówki, i przypomina trochę Zobacz więcej
Od dwóch dni po pracy leżę ''plackiem" z powodu bolących pleców, więc niczego specjalnego nie przygotowuję w kuchni, ale dziś podzielę się z Wami przepisem na sałatkę przygotowaną jeszcze w zeszłym Zobacz więcej
Kupiłam borówkę brusznicę, bo lubię, a ciężko kupić, a jak już jest to droga i składa się głównie ze wszystkiego poza borówką (ostatnio sprawdzałam Sylt Lingon, wiecie skąd i miał do 50% owoców, i tak Zobacz więcej
Sałatki owocowe biorę często do pracy, jak tylko mam chwilkę by je przygotować. Zawsze to jakaś miła odmiana dla klasycznego jabłka czy mandarynki. I tak powstała sałatka z tego, co udało się znaleźć Zobacz więcej
I jak tutaj nie jeść, gdy wieczorami najbardziej chce się jeść i to nie zawsze zdrowe posiłki? Dziś usłyszałam w radio, że do drugi Polak ma nadwagę. Co lepsze, 3/4 Polaków nie uważa się za Zobacz więcej
W mamine urodziny popełniłam tort - trzeci w życiu, o ile liczyć można tort naleśnikowy. Efekt to smak delikatny, mało słodki, wyraźnie czekoladowy z owocowymi nutami. Wykorzystałam przepis na ciasto Zobacz więcej
MamaBartka
MamaBartka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Kuchnia
borówki z gruszką

borówki z gruszką 1309

W mojej kuchni borówki i żurawina panoszą się gdzie chcą. Wykorzystuję je w różnej formie i do różnych celów. Mam żurawiny zżelowane, żurawiny jako syrop, ocet borówkowy, dżem borówkowy.... A potem Zobacz więcej
Ciast z owocami nigdy nie za wiele. Tym razem ciasto z gruszkami i borówkami amerykańskimi. Ciasto jest wilgotne, jak wszystkie ciasta z owocami, a jednocześnie puszyste i niezbyt słodkie. Cukrowa Zobacz więcej
panimalorny
panimalorny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
panimalorny
Tarta z gruszkami i borówkami

Tarta z gruszkami i borówkami 107

zjedzona w ogrodzie a do tego prażące słońce - smak lata :) spód ciasta: 250g mąki pszennej 125g masła szczypta soli 3 łyżki śmietany garść borówek 2 gruszki 100ml śmietanki 30% 2 jajka 50g mąki 100g Zobacz więcej
Złachmaniałych pajęczyn lśniły się wisiory.. Gdy dni robią się zauważalnie krótsze, wieczory chłodne, a rosa na pajęczynach coraz piękniej lśni w ostrym świetle późnosierpniowego poranka, gdy las Zobacz więcej
Mięso kaczki jest przeze mnie bardzo uwielbiane, a Ci którzy uważają, że mięso kaczki jest nie smaczne to musieli po prostu źle trafić. Zawsze kupuję świeże mięso, w ostateczności mrożone. Dobrze Zobacz więcej
Jak "odchudzić" ciasto? Oto jest pytanie. Jak zrobić by chociaż troszkę było bardziej zdrowe a nie tłuczące i kaloryczne? No właśnie, chyba każda z nas zadaje sobie to pytanie. Ja też! Uwielbiam do Zobacz więcej