borówki brusznicy

KOLORgotowania.pl
KOLORgotowania.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kolorgotowania.pl
Borówki

Borówki 342

Kolejnym sezonowym owocem staną się za chwile borówki. Wielkością są większe, niż jagody. Wyglądają podobnie, jednakże smak ich jest zupełnie różny. Borówki zawierają kwas foliowy i egalowy, które Zobacz więcej
e-marta
e-marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zagraj-w-zielone.blogspot.com/
borówki brusznica

borówki brusznica 1403

Zamykania w słoikach ciąg dalszy. "The winter is comming" - jak powiadają w pewnym serialu ;) Tym razem zajęłam się borówką brusznicą, nazywaną także borówką czerwoną. Robię z niej dżemem, niezbyt Zobacz więcej
Konfitura z borówki brusznicy jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych (ja podaję ją do drobiu), ale nie tylko- bardzo dobrze smakuje również na chlebie z masłem. Taką konfiturę można kupić w sklepie, Zobacz więcej
Ostatnio dużo było u mnie muffinów. W zanadrzu mam ich jeszcze na dwa wpisy, ale pewnie macie ich już trochę dość, no nie? :) Dlatego dla odmiany dzisiaj będzie coś zupełnie innego. Konfiturę z Zobacz więcej
Nie każdy zna brusznicę, zwaną także borówką polską lub czerwoną. W mojej rodzinie przygotowuje się z niej konfiturę "od zawsze", od kiedy sięgam pamięcią. Na surowo nie do zjedzenia z powodu dużej Zobacz więcej
Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicy są Zobacz więcej
Borówki dla mnie to borówki :).No właśnie, u mnie w domu czerwone kuleczki to były i są borówki. Gdzie indziej nazywają je jagodami a dla mnie jagody, to te czarne. Pamiętam jak dawno temu będąc w Zobacz więcej
Kolejny przepisna to jak zatrzymać trochę lata na zimę. Konfitura z borówki brusznicy z dodatkiem jabłka i aromatycznych przypraw. Idealna do mięs czy na kanapkę z masłem. Another recipe to keep some Zobacz więcej
Sezon na czerwoną borówkę brusznicę w pełni. Szwedzi uwielbiają borówkowy dżem. Na pewno się z nim spotkaliście jedząc köttbullar w Ikea, któreSzwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem. Dojrzała Zobacz więcej
Nie Robiłam jeszcze chutney z brusznicy, ale zawsze jest jakaś okazja na ten pierwszy raz i teraz właśnie była, ponieważ przywiozłam trochę owoców z lasu.No i śmiem śmiało stwierdzić iż to był wielki Zobacz więcej
Jako neofitka wśród miłośników borówki brusznicy nie mogę się nią najeść. W zeszłym roku była pierwszym produktem, który zniknął z półek spiżarni, zanim zima na dobre się rozpanoszyła. Dlatego w tym Zobacz więcej
2 litry borówek, 450 g – 500 g cukru, 50 g posiekanej skórki z pomarańczy, Wszyscy znamy borówki z gruszkami. Dla odmiany proponuję borówki ze skórką pomarańczową. Borówki oczyścić, umyć, osuszyć. Zobacz więcej
W zeszłym roku od właścicielki pensjonatu, w którym mieszkałam, dostałam słoiczek konfitury z borówki brusznicy z gruszką. Konfitura okazała się zaskakująco smaczna, w połączeniu z kruchym ciastem, Zobacz więcej
Koniec wakacji to u mnie tradycyjnie czas leśnych zbiorów czerwonych borówek (borówek brusznic). Zbieram, gotuję, wekuję, bo uwielbiam mieć w spiżarni półki pełne tych specjałów. We wrześniu, kiedy Zobacz więcej
Rabarbar, truskawki, borówki i feta. Rabarbar świetnie łączy się ze słodkimi miękkimi owocami, takimi jak np. truskawki, maliny, borówki czy morele. Zestaw pt. rabarbar + truskawki to zawsze HIT, Zobacz więcej
Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego ale akurat wstąpił w Ciebie leń? I najlepiej gdyby wystarczyło pstryknąć palcami żeby na stole pojawiło się coś zjawiskowego? Mam coś dla Ciebie! Deser Zobacz więcej
Kupiłam borówkę brusznicę, bo lubię, a ciężko kupić, a jak już jest to droga i składa się głównie ze wszystkiego poza borówką (ostatnio sprawdzałam Sylt Lingon, wiecie skąd i miał do 50% owoców, i tak Zobacz więcej
Dziś, w dniu polskiej borówki zapraszam na obłędne ciasto z borówkami. Inspiracją do tego wypieku była ilość borówki, która… Artykuł Ciasto z borówkami – dzień polskiej borówki pochodzi z serwisu Blog Zobacz więcej
Razem z jesienią przychodzi czas na przetwory. Jagodowy dżem babci posmakował mi tak bardzo, że w efekcie końcowym dżemy zajmują znaczną część półki w mojej piwnicy. Cierpliwie czekają na zimę. Zobacz więcej