borówki brusznicy

Dziś zapraszam Was na szybki, pożywny i co najważniejsze smaczny koktajl. Idealny na drugie śniadanie. Do przygotowania i wzbogacenia smaku koktajlu użyłam liofilizowanej borówki brusznicy. Pyszny Zobacz więcej
KOLORgotowania
KOLORgotowania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kolorgotowania.pl
Borówki

Borówki 3427

Kolejnym sezonowym owocem staną się za chwile borówki. Wielkością są większe, niż jagody. Wyglądają podobnie, jednakże smak ich jest zupełnie różny. Borówki zawierają kwas foliowy i egalowy, które Zobacz więcej
Złachmaniałych pajęczyn lśniły się wisiory.. Gdy dni robią się zauważalnie krótsze, wieczory chłodne, a rosa na pajęczynach coraz piękniej lśni w ostrym świetle późnosierpniowego poranka, gdy las Zobacz więcej
e-marta
e-marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zagraj-w-zielone.blogspot.com/
borówki brusznica

borówki brusznica 1432

Zamykania w słoikach ciąg dalszy. "The winter is comming" - jak powiadają w pewnym serialu ;) Tym razem zajęłam się borówką brusznicą, nazywaną także borówką czerwoną. Robię z niej dżemem, niezbyt Zobacz więcej
Konfitura z borówki brusznicy jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych (ja podaję ją do drobiu), ale nie tylko- bardzo dobrze smakuje również na chlebie z masłem. Taką konfiturę można kupić w sklepie, Zobacz więcej
Ostatnio dużo było u mnie muffinów. W zanadrzu mam ich jeszcze na dwa wpisy, ale pewnie macie ich już trochę dość, no nie? :) Dlatego dla odmiany dzisiaj będzie coś zupełnie innego. Konfiturę z Zobacz więcej
Nie każdy zna brusznicę, zwaną także borówką polską lub czerwoną. W mojej rodzinie przygotowuje się z niej konfiturę "od zawsze", od kiedy sięgam pamięcią. Na surowo nie do zjedzenia z powodu dużej Zobacz więcej
Borówkidla mnie to borówki :).No właśnie, u mnie w domu czerwone kuleczki to były i są borówki. Gdzie indziej nazywają je jagodami, a dla mnie jagody, to te czarne. Pamiętam jak dawno temu będąc w Zobacz więcej
Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicy są Zobacz więcej
Borówki dla mnie to borówki :).No właśnie, u mnie w domu czerwone kuleczki to były i są borówki. Gdzie indziej nazywają je jagodami a dla mnie jagody, to te czarne. Pamiętam jak dawno temu będąc w Zobacz więcej
Sezon na czerwoną borówkę brusznicę w pełni. Szwedzi uwielbiają borówkowy dżem. Na pewno się z nim spotkaliście jedząc köttbullar w Ikea, któreSzwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem. Dojrzała Zobacz więcej
Nie Robiłam jeszcze chutney z brusznicy, ale zawsze jest jakaś okazja na ten pierwszy raz i teraz właśnie była, ponieważ przywiozłam trochę owoców z lasu.No i śmiem śmiało stwierdzić iż to był wielki Zobacz więcej
Dwa, trzy razy w roku jeździmy do naszych przyjaciół w Tatry, do Czarnego Dunajca. Zwykle całe dnie spędzamy na szlaku, ale w tym roku zmęczeni sierpniowym natłokiem turystów zmieniliśmy naszą świecką Zobacz więcej
Jako neofitka wśród miłośników borówki brusznicy nie mogę się nią najeść. W zeszłym roku była pierwszym produktem, który zniknął z półek spiżarni, zanim zima na dobre się rozpanoszyła. Dlatego w tym Zobacz więcej
pasliw
pasliw Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Droga Smaku
Sos z borówki czerwonej ( brusznicy)

Sos z borówki czerwonej ( brusznicy) 203

Dzisiaj przepis na sosik pyszny jako dodatek do dań mięsnych i serów. Sos z borówki czerwonej ( brusznicy) jest lekko kwaśny, słodki i gorzki. Smakuje pysznie! Sos z borówki czerwonej ( brusznicy) Zobacz więcej
Tradycyjna konfitura wiąże się z dłuższym gotowaniem, dzięki czemu jest pyszna i zagęszczona. Potrzebna też jest spora ilość cukru, który konserwuje nasze przetwory. Lubię takie domowe wyroby, choć Zobacz więcej
2 litry borówek, 450 g – 500 g cukru, 50 g posiekanej skórki z pomarańczy, Wszyscy znamy borówki z gruszkami. Dla odmiany proponuję borówki ze skórką pomarańczową. Borówki oczyścić, umyć, osuszyć. Zobacz więcej
Koniec wakacji to u mnie tradycyjnie czas leśnych zbiorów czerwonych borówek (borówek brusznic). Zbieram, gotuję, wekuję, bo uwielbiam mieć w spiżarni półki pełne tych specjałów. We wrześniu, kiedy Zobacz więcej
Składniki: 30 dag borówki brusznicy, 30 dag owoców czarnego bzu, 15 dag cukru białego, 5 dag cukru trzcinowego, skórka z 2 pomarańczy, 6 ziaren czerwonego pieprzu, 1 goździk, szczypta cynamonu. Umyte Zobacz więcej
Kupiłam borówkę brusznicę, bo lubię, a ciężko kupić, a jak już jest to droga i składa się głównie ze wszystkiego poza borówką (ostatnio sprawdzałam Sylt Lingon, wiecie skąd i miał do 50% owoców, i tak Zobacz więcej