borówki czerwone

{{headerMessage}}
Przy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa, Zobacz więcej
StaryZeszyt
StaryZeszyt Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stary Zeszyt
Dżem z czerwonych borówek

Dżem z czerwonych borówek 162

3
{{headerMessage}}
Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę. Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów. Czerwone Zobacz więcej
Pan Piter
Pan Piter Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Twoje nalewki
Nalewka z czerwonych borówek

Nalewka z czerwonych borówek 2946

0
{{headerMessage}}
Borówki, zwane także brusznicą lub czerwoną jagodą, to bardzo dobry owoc na nalewkę. Borówki można zebrać samemu w lesie lub kupić na targu. Kieliszek nalewki borówkowej podany do mięsa znacznie Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Dżem z czerwonych borówek z dynią

Dżem z czerwonych borówek z dynią 282

0
{{headerMessage}}
Składniki: 50 dag czerwonych borówek, 15 dag dyni, 20 dag cukru białego, 12 dag cukru trzcinowego, szczypta cynamonu, 2 ziela angielskie, 93 ml wody, duża pomarańcza. Obraną dynię o zwartym i żółtym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mielonego przyprawionego aromatycznym cynamonem i goździkami – smak i zapach tego mięsa był boski! Moja rodzinna wersja „mielonego” różni się nieco od Kottbullar, ale muszę przyznać, że jej smak jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W różnych częściach Polski określenie borówka oznacza co innego. W Bolesławcu, z którego pochodzę chodziliśmy do lasu na jagody (inaczej czarne jagody, borówki, czerniny...), a przy okazji zbierało Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ciasta naleśnikowego. Kiedy naleśnik zarumieni się przewracamy go na drugą stronę. Przygotowane w ten sposób naleśniki przekładamy serkiem Almette fruit, a następnie ozdabiamy czerwonymi borówkami. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gdzieś na trasie pracowo- przedszkolno-domowej, przez przypadek natknęłam się na czerwone porzeczki, kupiłam i postanowiłam wtopić w ten fajny serniczek. Ciacho jest bardzo wilgotne i ma kruchy spód, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czekolada, to coś, co uwielbiam. Uwielbiam ciasta mocno czekoladowe. Najlepiej takie z wilgotnym środkiem, wprost rozpływające się w ustach. Właśnie z takie potrzeby, powstał przepis na moją Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubicie borówki? Co za pytanie, kto ich nie lubi. Powiem tak - osobiście nikogo takiego nie znam - ale zawsze mogę się mylić. Niedawno usłyszałam, że w pewnej piekarni niedaleko Starego Miasta, w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przedstawiam dziś przepis na konfiturę z borówek mojej Babci. Dostałam od niej kilka słoików, a jej wyroby zawsze są przepyszne, więc postanowiłam podzielić się z Wami jej przepisem. Wykonanie jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dostałam sporo jabłek, wiec pomysł na deser nasunął się sam. W warzywniaku zaś, wpadły mi w oko czerwone borówki, które skojarzyły mi się z jesiennym smakiem, również z szarlotką. Tak powstała ta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
borówki czerwone i ich zastosowanie. U mnie w domu od pokoleń przygotowuje się dżem z tych owoców, dodając do niego cynamon i kwaśne jabłka. Smak zadowoli nawet najwybredniejszego smakosza. A co Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Nalewka z czerwonej borówki

Nalewka z czerwonej borówki 1636

0
{{headerMessage}}
Aby przygotować 60% spirytus mieszamy 3 szklanki spirytusu 96% z 416 ml przegotowanej i przestudzonej wody ( 1 i 2/3 szklanki ). Składniki: 1 kg owoców czerwonej borówki, 40 dag wielokwiatowego miodu, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jest trochę nietypowy, bo zawiera naturalny serek homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową wylałam galaretkę o smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszna, soczysta karkówka wieprzowa pieczona w borówkach, co nadaję jej charakteru smaku i winności. SKŁADNIKI dla 4 osób: 1 kg karkówki wieprzowej 3-4 łyżki borówki czerwonej (brusznicy) ze słoika Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Taką oto surówkę wymyśliłam sobie na niedzielny obiad. Najbardziej ucieszyło mnie, kiedy zobaczyłam ją w kadrze aparatu. Specjalnie w ostatniej chwili dołożyłam borówki, by widoczny był na nich szron Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie Robiłam jeszcze chutney z brusznicy, ale zawsze jest jakaś okazja na ten pierwszy raz i teraz właśnie była, ponieważ przywiozłam trochę owoców z lasu.No i śmiem śmiało stwierdzić iż to był wielki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicyZobacz więcej