borówki czerwone przepisy

Przy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa, Zobacz więcej
GoKla
GoKla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stary Zeszyt
Dżem z czerwonych borówek

Dżem z czerwonych borówek 147

2
Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę. Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów. Czerwone Zobacz więcej
Borówki, zwane także brusznicą lub czerwoną jagodą, to bardzo dobry owoc na nalewkę. Borówki można zebrać samemu w lesie lub kupić na targu. Kieliszek nalewki borówkowej podany do mięsa znacznie Zobacz więcej
Składniki: 50 dag czerwonych borówek, 15 dag dyni, 20 dag cukru białego, 12 dag cukru trzcinowego, szczypta cynamonu, 2 ziela angielskie, 93 ml wody, duża pomarańcza. Obraną dynię o zwartym i żółtym Zobacz więcej
mielonego przyprawionego aromatycznym cynamonem i goździkami – smak i zapach tego mięsa był boski! Moja rodzinna wersja „mielonego” różni się nieco od Kottbullar, ale muszę przyznać, że jej smak jest Zobacz więcej
W różnych częściach Polski określenie borówka oznacza co innego. W Bolesławcu, z którego pochodzę chodziliśmy do lasu na jagody (inaczej czarne jagody, borówki, czerniny...), a przy okazji zbierało Zobacz więcej
ciasta naleśnikowego. Kiedy naleśnik zarumieni się przewracamy go na drugą stronę. Przygotowane w ten sposób naleśniki przekładamy serkiem Almette fruit, a następnie ozdabiamy czerwonymi borówkami. Zobacz więcej
Gdzieś na trasie pracowo- przedszkolno-domowej, przez przypadek natknęłam się na czerwone porzeczki, kupiłam i postanowiłam wtopić w ten fajny serniczek. Ciacho jest bardzo wilgotne i ma kruchy spód, Zobacz więcej
Czekolada, to coś, co uwielbiam. Uwielbiam ciasta mocno czekoladowe. Najlepiej takie z wilgotnym środkiem, wprost rozpływające się w ustach. Właśnie z takie potrzeby, powstał przepis na moją Zobacz więcej
Lubicie borówki? Co za pytanie, kto ich nie lubi. Powiem tak - osobiście nikogo takiego nie znam - ale zawsze mogę się mylić. Niedawno usłyszałam, że w pewnej piekarni niedaleko Starego Miasta, w Zobacz więcej
Przedstawiam dziś przepis na konfiturę z borówek mojej Babci. Dostałam od niej kilka słoików, a jej wyroby zawsze są przepyszne, więc postanowiłam podzielić się z Wami jej przepisem. Wykonanie jest Zobacz więcej
Dostałam sporo jabłek, wiec pomysł na deser nasunął się sam. W warzywniaku zaś, wpadły mi w oko czerwone borówki, które skojarzyły mi się z jesiennym smakiem, również z szarlotką. Tak powstała ta Zobacz więcej
borówki czerwone i ich zastosowanie. U mnie w domu od pokoleń przygotowuje się dżem z tych owoców, dodając do niego cynamon i kwaśne jabłka. Smak zadowoli nawet najwybredniejszego smakosza. A co Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Nalewka z czerwonej borówki

Nalewka z czerwonej borówki 1603

0
Aby przygotować 60% spirytus mieszamy 3 szklanki spirytusu 96% z 416 ml przegotowanej i przestudzonej wody ( 1 i 2/3 szklanki ). Składniki: 1 kg owoców czerwonej borówki, 40 dag wielokwiatowego miodu, Zobacz więcej
jest trochę nietypowy, bo zawiera naturalny serek homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową wylałam galaretkę o smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na sosik pyszny jako dodatek do dań mięsnych i serów. Sos z borówki czerwonej ( brusznicy) jest lekko kwaśny, słodki i gorzki. Smakuje pysznie! Sos z borówki czerwonej ( brusznicy) Zobacz więcej
Pyszna, soczysta karkówka wieprzowa pieczona w borówkach, co nadaję jej charakteru smaku i winności. SKŁADNIKI dla 4 osób: 1 kg karkówki wieprzowej 3-4 łyżki borówki czerwonej (brusznicy) ze słoika Zobacz więcej
Taką oto surówkę wymyśliłam sobie na niedzielny obiad. Najbardziej ucieszyło mnie, kiedy zobaczyłam ją w kadrze aparatu. Specjalnie w ostatniej chwili dołożyłam borówki, by widoczny był na nich szron Zobacz więcej
już nawet nie wspomnę o serach pleśniowych. Coś rewelacyjnego!!!Przepis wzorowany na przepisie z bloga Filozofia Smaku. SKŁADNIKI 4 szklanki jabłek 2 szklanki brusznicy szklanka cebuli (ja dałam ciut Zobacz więcej
Ostatnio na targu natknęłam się na borówkę czerwoną. O dziwo była sprzedawana jako żurawina... Co prawda pod względem właściwości i smaku jest trochę podobna do żurawiny, jednak owoce brusznicy są Zobacz więcej