botwina mrożenie

125 g świeżego lub 70 g mrożonego szpinaku (S) szklanki kaszy kuskus (S) 2 łyżki oliwy (S) 1 pęczek botwiny (S) 1 płaska łyżeczka curry w proszku (O) płaskiej łyżeczki garam masala (O) płaskiej Zobacz więcej
(Czy tylko mi botwina już nieodmiennie się kojarzy z Nancy Botwin?) pęczek botwiny z buraczkami i listkami lekki rosół (warzywny albo na udzie kurczaka, w drugim przypadku z częścią mięsa) drobno Zobacz więcej
chrupiąca z zewnątrz i soczysta w środku. Puree z zielonego groszku z wasabi półszklankizielonego groszku (może być mrożony) pół łyżki masła 3 łyżki śmietanki kremówki łyżka chrzanu wasabi Groszek Zobacz więcej
Jest jeden plus upałów....można bezkarnie jeść chłodniki! :D postanowiłam tradycyjny litewski chłodnik unowocześnić nietypowymi dodatkami jak mascarpone oraz przegrzebkami. Przegrzebki to jadalny Zobacz więcej
Zdobyłam dzisiaj pęczek porządnej botwiny z całkiem wyrośniętymi już buraczkami. Szybko skrystalizował się pomysł na obiad, jako że w lodówce miałam napoczęte ciasto francuskie, a na dodatek znalazłam Zobacz więcej
cookingmarta
cookingmarta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cookingMarta
Tarta botwinkowa

Tarta botwinkowa 125

0
botwiny (zakończonej 4 buraczkami) 25 dag szpinaku (tym razem użyłam mrożonego) Pół główki czosnku łyżka masła 1/2 kubka śmietany 12% Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek. Dodać Zobacz więcej
W ostatnich dniach próbuję pierwszego polskiego malinowego pomidora, wynoszę ze sklepu 5 kilogramów bananów i robię napad na 3kg mrożonego szpinaku (świeżego nie bierę, bo mniej zdrowy ;) doradzając Zobacz więcej
potem wzmógł) tylko temperatura jakoś nie spada. powietrze ciężkie i gęste. siekierę można w tym zaduchu postawić. w takie dni nie gotuję. nie patrzę nawet w stronę piekarnika, bo jeszcze gotów się Zobacz więcej
elwirski
elwirski Obserwuj blogaObserwujesz bloga
na moim stole
Pierożki z botwinką

Pierożki z botwinką 61

1
Pierożki z botwinką Sezon botwinki zbliża się wielkimi krokami. Właśnie wyjęłam ostatnią paczkę mrożonej botwiny z zamrażarki. I naszła mnie ochota na pierogi. Pewnie się dziwicie, jak to z botwiną? Zobacz więcej
targu jeszcze bardziej zachęciła mnie zakupów, wróciłam do domu z pęczkiem rzodkiewek, główką sałaty, botwinką. Miałam tak ogromną chęć na coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego, że ta sałatka w Zobacz więcej
Dziś na blogu kontynuuję temat młodych warzyw, wiosna to najlepszy czas, aby się rozkoszować ich smakiem. Na tapecie będzie botwinka. Młode buraczki oczywiście najlepiej smakują w tradycyjnym Zobacz więcej
kolorowe smoothie przyciąga wzrok i może nie starczyć dla wszystkich chętnych! Do tego sok z młodych buraków, który jest zdrowy, zapobiega anemii i wzmacnia odporność na choroby. Botwina jest mniej Zobacz więcej
z dodatkiem oliwy, gotowane lub pieczone unikamy zasmażanej bułki tartej. szczaw, buraki, botwina, rabarbar, szpinak drób, cielęcina, dziczyzna, królik, chuda wołowina, wieprzowina, chude wędliny Zobacz więcej
w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Puree z zielonego groszku z estragonem pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony) 1 łyżkamasła 3 łyżki śmietanki kremówki sól świeżo mielony, czarny pieprz Zobacz więcej
ruskie w tej galaktyce!) by po kilku dniach nasza zamrażarka zapełniła się zapasem pierogów na co najmniej dwa miesiące. Bo kiedy mama zasiada do lepienia pierogów, to kończy mniej więcej przy Zobacz więcej
ciasta francuskiego, a spodziewałam się czegoś podobnego. Swoją drogą nie wiem czy wiecie, ale gdy zapytałam we Francji o ciasto francuskie to zobaczyłam znaki zapytania nad głowami mieszkańców. Zobacz więcej
: "brejowate", kremowe iintensywnew smaku. Risotto ze szparagami na zakończenie mundialu i sezonu szparagowego. W planach mam jeszcze risotto z bobem oraz z botwiną. Tak, więc odwiedzajcie moją Zobacz więcej
(1) luty 2010 (1) kwiecień 2010 (1) czerwiec 2010 (1) sierpień 2010 (1) wrzesień 2010 (1) grudzień 2010 (2) maj 2011 (3) czerwiec 2011 (2) wrzesień 2011 (1) październik 2011 (1) luty 2012 (1) Zobacz więcej
Taka zupka to smak mojego dzieciństwa, myślę iż moich dzieci również. Wszyscy ją wprost uwielbiamy. Delikatna, bardzo warzywna i meeega smaczna. U mnie w domu zawsze bywała na wędzonce i z dodatkiem Zobacz więcej