botwinka,feta

Sezon na botwinkę trwa, i niech się nie kończy! Jeszcze tyle pysznych potraw z jej udziałem jest do przygotowania! Ostatnio zamarzył mi się chłodnik, a tymczasem, w atmosferze spotkań z przyjaciółmi z Zobacz więcej
Czerwiec to dla mnie raj nowalijkowy, wśród których króluje botwinka. Ale ile można jeść z niej chłodniki, dlatego postanowiłam zrobić z niej coś innego. Wykorzystałam przepis, który bardzo często Zobacz więcej
. Ja przygotowywałam ją z podwójnej porcji, zajadałam ją kolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub Zobacz więcej
Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo ciekawą, słodko słoną tartę, którą rozkoszowaliśmy się w czasie majówki. Słodkie buraczki i miód, przełamane słoną fetą z dodatkiem wyraźnego Zobacz więcej
WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 150 g fety, pęczek koperku, pęczek botwinki, mała marchewka, 1/2 zielonego Zobacz więcej
Składniki:* - paczka ok. 200 mrożonych krewetek black tiger** - pęczek botwinki (same liście, bez buraczków) - 4 ząbki czosnku - łyżka oliwy z oliwek - plaster polskiego „sera typu feta” - szczypta Zobacz więcej
Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz użyłam botwinki w mojej kuchni. Pierwotny plan zakładał burgery drobiowe z botwinką, skończyło się jednak na naleśnikach, bo w ten upał nie chciało mi się lecieć Zobacz więcej
Pierogi z botwinką i fetą to coś dla osób lubiących słone potrawy. Feta zdziałała tutaj swoje. :) Tym razem postanowiłam zrobić nieco inne ciasto niż zazwyczaj. Do tej pory trzymałam się przepisu: Zobacz więcej
Ponieważ uwielbiam botwinkę to przygotowuję z nią różne dania, nie tylko chłodniki, ale i sałatki, pierogi, makarony. Dziś chce się z Wami podzielić na przepyszne risotto, które niedawno zrobiłam. Zobacz więcej
noszą nazwę "pide". Ja jednak zostałam przy polskiej wersji, bo i farsz polski - botwinkowy :) Składniki: (na 4 sztuki) Ciasto: 2 szkl. mąki chlebowej 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka Zobacz więcej
Ewe
Ewe Obserwuj blogaObserwujesz bloga
HILDEGAR
PIEROGI Z BOTWINKĄ I FETĄ

PIEROGI Z BOTWINKĄ I FETĄ 31

0
Sezon na botwinkę w pełni. Uwielbia barszczyk z botwinki, botwinkę duszoną. Przyszedł czas na pierogi z botwinką. Robiłyśmy je ( razem z mamą) pierwszy raz. Wyszły naprawdę pyszne. Słodka botwinka w Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozkosze-stolu
tarta z botwinką i fetą

tarta z botwinką i fetą 56

0
Wreszcie mamy maj - najwspanialszy miesiąc w kulinarnym kalendarzu (moim zdaniem). Czas szparagów, botwinki, rabarbaru, a w dzisiejszych czasach nawet pierwszych truskawek... Zanim jednak wpadnę w Zobacz więcej
Maj, czerwiec, lipiec to najwspanialsze miesiące w roku! A dlaczego? Powód jest jeden: pyszne nowalijki, sezonowe warzywa i owoce! Na botwinkę z utęsknieniem czekam cały rok, by móc cieszyć się pyszną Zobacz więcej
Maj i czerwiec dają najwięcej radości w kuchni. Pojawienie się pierwszych nowalijek a wśród nich botwinki, szparagów i truskawek daje tyle prostych i smacznych możliwości. W tym roku na pierwszy Zobacz więcej
warzywniaka, gdzie zobaczyłam pierwszą w tym roku botwinkę. Dalej możecie się domyślać, że od zakupu młodych buraczków do przyrządzenia risotta nie minęło zbyt wiele czasu :) Mówi się "chcesz być Zobacz więcej
Sałatka jest wynikiem tegorocznego urodzaju buraczków na moim warzywniku i początkiem sezonu na truskawki. Pierwsza myśl? Tego nie da się połączyć. Na szczęście bardzo się pomyliłem. Sałatka jest Zobacz więcej
Tarta z botwinką, fetą i miodem, czyli niezwykle pyszne połączenie smaków. Uwielbiam smak botwinki, ale w tym połączeniu z miodem i słonym serem feta tworzy danie idealne. Inspiracją dla mnie był Zobacz więcej
Sporo się zastanawiałam, co zrobić z botwinką z ogródka. Chodził za mną chłodnik, ale to nie było to. Postanowiłam trochę poeksperymentować i tak oto powstały zapiekane rożki w placku tortilli z Zobacz więcej
Wspominałam już jak bardzo lubię sezonowe produkty? Dzisiaj przyszedł czas na botwinkę i pyszną tartę. Spód: -200g mąki pszennej -50g mąki pełnoziarnistej -125g zimnego masła -1 jajko -2 łyżki mleka Zobacz więcej