bratkartofle

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
Bratkartofle od niemieckiego słowa braten - piec, smażyć - to prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech, na Górnym Śląsku. Przygotowuje się ją z ugotowanych wcześniej i pokrojonych na małe Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Bratkartofle - pieczone ziemniaki

Bratkartofle - pieczone ziemniaki 442

0
{{headerMessage}}
Jak na Śląsku w soboty nie miało się pomysłu na bardziej skomplikowany obiad robiło się bratkartofle. Mój ojciec robił najlepsze choć to oczywiście moja subiektywna opinia. Ja piekę ziemniaki w inny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Fett erhitzen und Bacon (zb. mit Zwiebel in Würfeln) kurz anbraten. Kartoffel dazu i braten, ab und zu vorsichtig wenden. Danach mit Petersilie bestreusen. Dazu haben wir Spiegelei gegessen. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do smażonych ziemniaków? Najłatwiej użyć gotowych mieszanek dostępnych w sklepach. Zachęcam Was jednak do kreatywności i stworzenia własnych mixów. Świetnie sprawdzą się : rozmaryn tymianek papryka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Smażone ziemniaki były często robione u babci na piątkowy albo sobotni obiad. Mówiła o nich pośląskuwłaśnie bratkartofle, nigdy smażone ziemniaki. Nazywała je tak z niemieckiego, którego używała Zobacz więcej
tattoocookbook
tattoocookbook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
tattoocookbook.blogspot.com
Kartofelen

Kartofelen 104

0
{{headerMessage}}
U mojego męża w domu podaje się do ryby w occie bratkartofle (które ja przechrzciłam na kartofelen, kiedy nie mogłam sobie za nic przypomnieć tej nazwy, a wiedziałam, że ma coś wspólnego z Zobacz więcej
Halszka
Halszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
chestnutavenuecafe
Zupa jagodowa

Zupa jagodowa 97

0
{{headerMessage}}
, były to karminadle (lub karbinadle), gulasz z kaszą, kiełbasa z cebulką. W niedzielę jednak był zawsze rosół z domowym makaronem, a na drugie danie mięso (rolady, pieczeń, drób) z kluskami śląskimi Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Nóżki w galarecie - galert

Nóżki w galarecie - galert 157

0
{{headerMessage}}
- bratkartofle Pokrojone warzywa i rozdrobnione mięso układamy w miseczkach, kokilkach lub jednej dużej misce. Można składniki warstwować można wymieszać. Do warzyw i mięsa dodajemy jeszcze odsączoną Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: