bratkartofle

ZOBACZ TAKŻE:

Bratkartofle od niemieckiego słowa braten - piec, smażyć - to prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech, na Górnym Śląsku. Przygotowuje się ją z ugotowanych wcześniej i pokrojonych na małe Zobacz więcej
Jak na Śląsku w soboty nie miało się pomysłu na bardziej skomplikowany obiad robiło się bratkartofle. Mój ojciec robił najlepsze choć to oczywiście moja subiektywna opinia. Ja piekę ziemniaki w inny Zobacz więcej
Fett erhitzen und Bacon (zb. mit Zwiebel in Würfeln) kurz anbraten. Kartoffel dazu i braten, ab und zu vorsichtig wenden. Danach mit Petersilie bestreusen. Dazu haben wir Spiegelei gegessen. Zobacz więcej
do smażonych ziemniaków? Najłatwiej użyć gotowych mieszanek dostępnych w sklepach. Zachęcam Was jednak do kreatywności i stworzenia własnych mixów. Świetnie sprawdzą się : rozmaryn tymianek papryka Zobacz więcej
Smażone ziemniaki były często robione u babci na piątkowy albo sobotni obiad. Mówiła o nich pośląskuwłaśnie bratkartofle, nigdy smażone ziemniaki. Nazywała je tak z niemieckiego, którego używała Zobacz więcej
U mojego męża w domu podaje się do ryby w occie bratkartofle (które ja przechrzciłam na kartofelen, kiedy nie mogłam sobie za nic przypomnieć tej nazwy, a wiedziałam, że ma coś wspólnego z Zobacz więcej
Halszka
Halszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
chestnutavenuecafe
Zupa jagodowa

Zupa jagodowa 95

0
Kuchnia śląska to nie tylko tłuste, mięsne dania. Najczęściej wspomina się o nich w książkach kucharskich i nie do końca się z tym zgadzam. Moje dzieciństwo to często dania bezmięsne, zupy, Zobacz więcej
polski - 1 ząbek Nóżki i minigolonki zalewamy wodą na tyle by je przykryły. Powoli gotujemy (podobnie jak rosół bez hulania ). Można dodać kawałek pręgi wołowej ale to jak kto lubi więcej czystego Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: