brązowa soczewica

. . 0,5 szklanki brązowej soczewicy 1 jajko 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 0,5 cebuli 1 łyżka masła 0,5 szklanki gorącej wody sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 listki laurowe . . Soczewicę Zobacz więcej
Składniki: soczewica brązowa sucha (100g) 2 duże cebule (200g) 2 duże marchewki (200g) pęczek zielonej pietruszki przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma) Przygotowanie: Soczewicę moczymy ok. Zobacz więcej
Pierwszy raz robiłam go w zeszłym roku. Dokładnie na Wielkanoc. Miałam wtedy nadmiar czerwonej soczewicy. W ostatniej chwili wymyśliłam pasztet. Takie danie kojarzy mi się z orientalnymi przyprawami, Zobacz więcej
Sycąca sałatka z aromatyczną, orientalną nutą. Dla miłośników arabskich smaków, strączków albo tych, którzy jeszcze nie wiedzą, ze je lubią - próbując takiej kompozycji smaków łatwo dać się uwieść... Zobacz więcej
Lubię zamykać strączkowe z kaszami w jednej potrawie. Takie połączenie stanowi pełnowartościowy posiłek i pozostawia dużo miejsca na talerzu na szaleństwa warzywne. Poniżej przepis na kotlety z Zobacz więcej
Lubię zamykać strączkowe z kaszami w jednej potrawie. Takie połączenie stanowi pełnowartościowy posiłek i pozostawia dużo miejsca na talerzu na szaleństwa warzywne. Poniżej przepis na kotlety z Zobacz więcej
Składniki: soczewica brązowa suche ziarna (200g) pieczarki (250g) 2 duże cebule (200g) otręby owsiane (50g) 2 jajka (120g) przyprawy (sól, pieprz) Przygotowanie: Soczewicę moczymy kilka godzin, Zobacz więcej
Obejrzałam ostatnio krótki filmik - przepis na tradycyjną zupę z soczewicy "Linsensuppe". Zainspirowało mnie to do zrobienia zupy z soczewicy.Zupa jest sycąca, bardzo smaczna. Robi się ją szybko i Zobacz więcej
Paszteciki z soczewicą doskonale smakują na ciepło i na zimno. Można je zabrać na drugie śniadanie do pracy, szkoły lub podać do piwa. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szklanka brązowej Zobacz więcej
Po Świętach w mieszkaniu pojawił się nowy współlokator - blender. Polubiłam go od razu, więc postanowiłam szybko go wypróbować. Tak się złożyło, że od kilku miesięcy na dnie mojej szafki na swój Zobacz więcej
, a to przez nas przerobione na spody. Z podanych proporcji wychodzi 40 koszyczków. Wartość energetyczna 1 koszyczka bez nadzienia – 25kcal Wartość energetyczna całego farszu z soczewicy – 260kcal Zobacz więcej
są jego preferencje żywieniowe. Jedzenie ma łączyć ludzi, a nie ich dzielić. Dziś więc coś dlakażdego. Grzyby, kojarzące się z kuchnią tradycyjną. Soczewica, będąca idealnym źródłem białka dla Zobacz więcej
Gulasz z brązowej soczewicy z cukinią Składniki: szklanka brązowej soczewicy pół szklanki kukurydzy z puszki pół małej cukinii cebula puszka pomidorów pelati 20 dag pieczarek oliwa sól, papryka, Zobacz więcej
Pyszna zupka, taki trochę barszcz ukraiński :) Dzięki soczewicy staje się bardziej sycąca. Składniki: 3 litry bulionu 500g buraków pół szklanki brązowej soczewicy marchewka 2-3 ząbki czosnku por Zobacz więcej
O zupie z soczewicy już było. Przepis był dosyć bogaty w składniki, więc dziś zupa bardzo szybka, mało składników i co najważniejsze bardzo mało kalorii. 3 marchewki szklankę brązowej soczewicy sól Zobacz więcej
z powyższego talerza. Kotletom towarzyszą tłuczone ziemniaki, marchewka tarta z odrobiną oleju, plus super sałatka z pora, kukurydzy i białej kapusty, z sojowym majonezem, która tu jeszcze się kiedyś Zobacz więcej
Spośród wszystkich rodzajów soczewicy, które miałam przyjemność próbować, brązowa jest zdecydowaną faworytką. Ma wyrazisty smak, dlatego nie trzeba zbyt wiele, żeby zrobić z niej pyszną potrawę. Naszą Zobacz więcej
Aromatyczna zupa z brązowej soczewicy Z niecierpliwością czekam na koniec zimy. Kolejny powrót zimowej aury po kilkudniowej odwilży sprawił że z wielkim trudem zwlekam się co rano z łóżka. Dodatkowo Zobacz więcej
. . 0,5 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy 0,5 szklanki ugotowanego ryżu 0,5 cebuli 0,5 czerwonej papryki 1 ł yżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej . Na patelni rozgrzać olej, Zobacz więcej
Składniki: pół kalafiora szklanka soczewicy brązowej jajko dwie łyżki mąki bułka tarta sól, pieprz Kalafiora i soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie ( w osobnych naczyniach!). Kalafiora Zobacz więcej