brązowy osad

Słodka babeczka
Słodka babeczka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodka babeczka
Kukułówka

Kukułówka 82

0
Kukułówka Składniki 30 dag cukierków kukułek 0,5 l wody mineralnej niegazowanej 0,5 l spirytusu Sposób przygotowania Do słoika włożyć kukułki. Zalać je spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe, Zobacz więcej
l wódki. Zakręcić słój, odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie przecedzić płyn przez sitko, wyłożone gazą, uważając, aby osad nie dostał się przecedzonego płynu. Przelać do ciemnego szkła, Zobacz więcej
spirytus i dokładnie wymieszać. Wlać do słoja z morelami, zakręcić i odstawić na miesiąc. Codziennie potrząsać słojem. Nalew zlać znad osadu, osad przefiltrować, płyny połączyć i odstawić na 6 Zobacz więcej
1/2 l wódki Wykonanie: Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Włożyć do umytego i wyparzonego słoja. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na 4-5 tygodni. Po ww. czasie dosypać cukier i odstawić Zobacz więcej
z palonym masłem i świeżymi orzechami włoskimi 125 g masła 120 g cukru pudru 4 bardzo dojrzałe banany 200 g jogurtu greckiego 2 jaja 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g mąki Zobacz więcej
w garnku rozgrzać oliwę z odrobiną masła wrzucić wszystkie warzywa, cukier i lekko przesmażyć dodać przyprawy gdy na dnie pojawi się lekko brązowy "osad" zalać całość przegotowaną wodą gotować aż Zobacz więcej
. Co parę dni wstrząsać słojem. Po 6 tygodniach zlać nalewkę, wyrzucając orzechy i laski cynamonu. Zagotować cukier w małej ilości wody. Gdy przestygnie, przecedzić przez sitko wyłożone gazą i dodać Zobacz więcej
Uwielbiam miętę. Codziennie rano wypijam dwie miętowe herbaty, uwielbiam czekoladę z aromatem miętowym, miętowe ciastka, lody i mohito też uwielbiam. Napój można podawać na dwa sposoby. Albo z Zobacz więcej
- ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, odciskamy z nadmiaru wody.Odciśnięte ziemniaki oprószamy mąką. Płyn z ziemniaków odstawiamy na chwilę - gdy na dnie naczynia zbierze się skrobia, wodę Zobacz więcej
) na 2 tyg. Po tym czasie zalać owoce alkoholami, wrzucić miętę i goździki. Odstawić na min. 4 tyg. do lodówki. Po tym czasie zlać nalewkę do butelki przecedzając przez gazę i uważając na powstały na Zobacz więcej
tasyfa
tasyfa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperymenty kuchenne...
Ghee- घी

Ghee- घी 97

0
, który dobiegł z garnka- więc ostrzegam też innych. Podczas gotowanie masło jest raczej spokojne i puszcza niewiele bąbelków (ze względu na mały ogień). Kiedy na dnie zaczną zbierać się osady, Zobacz więcej
czy faktycznie ma coś wspólnego z Indiami... Składniki: ciasto: 80 g uprażonych wiórków kokosowych 125 g masła klarowanego lub ghee (ghee to hinduskie określenie masła klarowanego, czyli masła, z Zobacz więcej
zrobiło orzechowo brązowe, nawet leciutko przypalone. Potem ostudziłam i odcedziłam ciemny osad, który powstał na dnie. 3. W misce wymieszałam mąkę, cukier puder, migdały i sól. Dodałam białka i Zobacz więcej
cynamon. Wszystko wstrząsamy, odstawiamy nalewkę na cztery miesiące.Miejsce nie jest podane, będę trzymała ją w kuchni. Po tym czasie przecedzamy nalewkę i wkładamy z powrotem do baniaka czy słoika. Zobacz więcej
MartaM
MartaM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Desernik
Cynamonowy "Pull-Apart Bread"

Cynamonowy "Pull-Apart Bread" 104

0
. godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, dodać 2 łyżki mąki i rozwałkować na kształt prostokąta 30x50cm na posypanej mąką powierzchni. Nadzienie:Cukier, cynamon i gałkę razem wymieszać. Masło Zobacz więcej
żeby się poddusiły i zmiękły aż powstanie masa owocowa do szarlotki (nie może być zbyt płynna, w garnku trzeba bardziej uważać, bo owce mogą się szybciej rozpaść). Odstawiamy do wystudzenia. Masło Zobacz więcej
mętny i ma lekki osad na dnie, ale to nic nie szkodzi, taka jego uroda. Dla pewności dodam, że ocet cydrowy, który przywiozłam dwa lata temu z Francji też był taki i służył mi bez problemów. Mój ma Zobacz więcej
zacznie wytrącać się brązowy osad - ściągnij z palnika i ostudź. Piekarnik nastaw na 180 st. C. Ostudzone masło zmiksuj z cukrem, dynią, mąką, solą, przyprawami i jajkiem. Na koniec wmieszaj Zobacz więcej
g cukru Masło rozpuszczamy na srednim ogniu i smażymy aż na dnie powstanie brązowy osad. Ściągamy z gazu, dodajemy cukier i przyprawy. Następnie za pomoca pędzla smarujemy nim każdy precel. Lukier Zobacz więcej
przez minutę z każdej strony, aż równomiernie zbrązowieje. Przełóż na talerz. Wlej cydr na patelnię i doprowadź do wrzenia, usuwając osad z dna. Dodaj wieprzowinę razem z selerem i jabłkami i Zobacz więcej