briam

ZOBACZ TAKŻE:

laaisve
laaisve Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraina Garów
Briam

Briam 44

0
Briam to tradycyjna grecka potrawa, i jak to zwykle bywa - ilu greckich kucharzy, tyle przepisów. Jedni warzywa pieką, inni duszą w stylu francuskiego ratatouille, jeszcze inni dodają ziemniaki Zobacz więcej
buzunek
buzunek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zdrowy smak
Briam

Briam 36

0
Zapożyczony przepis pochodzi z blogu Na 4 ręce, lekko zmodyfikowany. Zapewne na stałe zagości w naszej kuchni.Składniki na porcję dla 2 osób: - 1 mała cukinia - kroimy w plasterki (ja nie obierałam ze Zobacz więcej
gabioza
gabioza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
menudnia
Briam

Briam 35

0
Składniki: 250 g bakłażana 250 g cukinii 250 g ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę 1 łyżeczka koncentratu Zobacz więcej
w sklepach teraz to jest coś przepysznego:) Polecam. Teraz i w lecie kiedy stragany zaczną uginać się pod ciężarem darów ziemi. Jedyną zmianą jaką polecam w sezonie zimowym to pomidory z puszki Zobacz więcej
Briam to jedno z moich ulubionych dań na lato. Najlepiej smakuje o tej porze roku, gdy mamy do dyspozycji bogactwoświeżych warzyw. Poznałam tę potrawę dość dawno temu podczas wakacji w Grecji. Zobacz więcej
Briam – grecka zapiekanka warzywna, w której skład wchodzą zazwyczaj ziemniaki, bakłażan, cukinia, pomidory, papryka i cebula. Najlepszy zestaw:) Tradycyjnie zapiekane z fetą, a w poniższej wersji z Zobacz więcej
Briam to rodzaj zapiekanki warzywnej, bardzo popularnej w Grecji. Jest to proste, smaczne i zdrowe danie, które jest gotowane codziennie w setkach greckich domów. Za każdym razem przygotowywane jest Zobacz więcej
, grzałam się przy piekarniku. Postanowiłam wynagrodzić nam niesprzyjającą aurę, przygotowując grecką zapiekankę, zwaną briam. Wygooglałam zapiekankę z ziemniaków i warzyw i oto znalazłam. Słońce, Zobacz więcej
, a potem przyprawiana czosnkiem. To są te najprostsze sposoby. Briam to samodzielne danie, rodzaj warzywnej zapiekanki. W Polsce, myśląc o tradycyjnych greckich daniach, wymienimy musakę czy Zobacz więcej
Dzisiejsze danie powstało pod wpływem inspiracji facebook’owym profilem Jamiego Oliwera oraz moją tęsknotą za piękną krainą pełną słońca i morza – Grecją. Do Grecji pojechałam mając 9 lat i od tamtej Zobacz więcej
To jarska potrawa prowansalska . Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Podobne potrawy znane są w całym basenie Morza Zobacz więcej
ratatuj) – jarska potrawa prowansalska. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Podobne potrawy znane są w całym basenie Zobacz więcej
Śródziemnego, gdyż Włosi maja swoją peperonatę, Grecy briam, Maltańczycy kapunatę, a w Andaluzji zjemy pisto. Moja wersja ratatouille to nawiązanie do tarty lub pizzy warzywnej, a z gorącym, Zobacz więcej
Wiedeński strudel z jabłkami 12 jabłek Tort czekoladowy z mascarpone Strucla drożdżowa z jabłkami Krem cytrynowy (lemon curd) Tarta pomarańczowa Mufinki czekoladowe z malinami Tu zaglądam kulinarny Zobacz więcej
francuskie Ratatouille, które w Kataloni nazywają Samfainą. Ale to nie finał, dodajmy ziemniaki i już mamy inną popularną na Majorce potrawę czyli Tumbet. Grecy na koniec dorzucili jeszcze pokruszony Zobacz więcej
Ferno
Ferno Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Meals And Fears
Greckie jedzenie

Greckie jedzenie 128

0
solniczki, ale zaostrza apetyt. Greckie jedzenie jest zdrowe, bo dominują w nim warzywa i oliwa. Do tego pyszne ryby i owoce morza, sery (z fetą i halloumi na czele), grillowane mięsa i dobre Zobacz więcej
smaku Wolny piątek. Ulubione magazyny cz.1 Filozofia smaku Muffinki z malinami Just My Delicious Milkshake Jagodowy Kulinarny karnet Christophera Chłodnik z kiszonych ogórków. co by tu zjeść? Zobacz więcej
smaku Wolny piątek. Ulubione magazyny cz.1 Filozofia smaku Muffinki z malinami Just My Delicious Milkshake Jagodowy Kulinarny karnet Christophera Chłodnik z kiszonych ogórków. co by tu zjeść? Zobacz więcej
Po dłuższym researchu okazuje się, że potrawa ta wywodzi się z Francji, ale ma swoje odpowiedniki w całym basenie Morza Śródziemnego, m.in. ‚peperonata’ (Włochy), ‚pisto’ (Andaluzja), ‚briamZobacz więcej
Dzisiejszy dzień na pewno nie dał pamiętać o tym, że mamy jesień. Dwadzieścia stopni za oknem, ciepłe słońce...lato w pełni...No okej...popłynęłam z tym latem :) Co nie zmienia faktu, że było pięknie! Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: