Przepis na briam

Powiązane przepisy:

laaisve
laaisve Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kraina Garów
Briam

Briam 63

Briam to tradycyjna grecka potrawa, i jak to zwykle bywa - ilu greckich kucharzy, tyle przepisów. Jedni warzywa pieką, inni duszą w stylu francuskiego ratatouille, jeszcze inni dodają ziemniaki Zobacz więcej
Briam to jedno z moich ulubionych dań na lato. Najlepiej smakuje o tej porze roku, gdy mamy do dyspozycji bogactwoświeżych warzyw. Poznałam tę potrawę dość dawno temu podczas wakacji w Grecji. Zobacz więcej
Briam – grecka zapiekanka warzywna, w której skład wchodzą zazwyczaj ziemniaki, bakłażan, cukinia, pomidory, papryka i cebula. Najlepszy zestaw:) Tradycyjnie zapiekane z fetą, a w poniższej wersji z Zobacz więcej
Weekend majowy w tym roku nie był zbyt miły, mam nadzieję, że mimo to udało się Wam spędzić go w dobry, satysfakcjonujący sposób. Nasz, z uwagi na zbliżającą się przeprowadzkę polegał raczej na Zobacz więcej
Briam to rodzaj zapiekanki warzywnej, bardzo popularnej w Grecji. Jest to proste, smaczne i zdrowe danie, które jest gotowane codziennie w setkach greckich domów. Za każdym razem przygotowywane jest Zobacz więcej
Do lata jeszcze daleko ale pojawiające się słońce i cieplejszy wiatr sprawiły że zatęskniłam za letnimi smakami. Pieczone warzywa z ziołami i oliwą są właśnie jednym z nich Ale nie dajcie się zwieść. Zobacz więcej
Briam to warzywa po grecku. Są chrupiące i podczas pieczenia cudownie pachną w całym domu! Złociście przypieczone, posypane serem fetą, w ziołowej marynacie :) Potrawa pasuje jako przystawka lub danie Zobacz więcej
Warzywa w Grecji to podstawa wszystkich dań. Przyrządza się je bardzo prosto, wrzucając na chwilę do wrzątku - są wtedy cudownie twarde i chrupkie - a po odsączeniu skrapia obficie oliwą i przyprawia Zobacz więcej
buzunek
buzunek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zdrowy smak
Briam

Briam 37

Zapożyczony przepis pochodzi z blogu Na 4 ręce, lekko zmodyfikowany. Zapewne na stałe zagości w naszej kuchni.Składniki na porcję dla 2 osób: - 1 mała cukinia - kroimy w plasterki (ja nie obierałam ze Zobacz więcej
gabioza
gabioza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
menudnia
Briam

Briam 37

Składniki: 250 g bakłażana 250 g cukinii 250 g ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę 1 łyżeczka koncentratu Zobacz więcej
Briam to rodzaj zapiekanki warzywnej, bardzo popularnej w Grecji. Jest to proste, smaczne i zdrowe danie, które jest gotowane codziennie w setkach greckich domów. Za każdym razem przygotowywane jest Zobacz więcej
Dzisiejsze danie powstało pod wpływem inspiracji facebook’owym profilem Jamiego Oliwera oraz moją tęsknotą za piękną krainą pełną słońca i morza – Grecją. Do Grecji pojechałam mając 9 lat i od tamtej Zobacz więcej
Ferno
Ferno Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Meals And Fears
Greckie jedzenie

Greckie jedzenie 131

W Grecji jedną z największych przyjemności było jedzenie na świeżym powietrzu - na hotelowym tarasie, w tawernach i nadmorskich rybnych restauracjach. Zasiadasz do stołu, a kelner przynosi papierowy Zobacz więcej
magdalenka_210
magdalenka_210 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rondelek.tygielek
Ratatouille z ananasem

Ratatouille z ananasem 85

To jarska potrawa prowansalska . Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Podobne potrawy znane są w całym basenie Morza Zobacz więcej
Warzywa, warzywa... duży wybór. Codziennie odkrywam jakieś nowe. Wczoraj był to młody kabaczek. W lodówce znalazła się papryka, cukinia, bakłażan i parę innych drobiazgów. I tak powstała ratatuja vel Zobacz więcej
Rozpoczął się sezon na paprykę, bakłażana i cukinię, a więc należy to wykorzystać. Dzisiaj o balansowaniu pomiędzy różnymi kuchniami krajów morza śródziemnego i nie tylko. Dokonałam analizy przepisów Zobacz więcej
Ratatouille to jarska potrawa prowansalska, danie nieco nawiązuje do popularnego w Polsce, choć zupełnie nie rodzimego, bo przecież węgierskiego leczo. Ratatouille opiera się na składnikach Zobacz więcej
Po dłuższym researchu okazuje się, że potrawa ta wywodzi się z Francji, ale ma swoje odpowiedniki w całym basenie Morza Śródziemnego, m.in. ‚peperonata’ (Włochy), ‚pisto’ (Andaluzja), ‚briam’ Zobacz więcej
lukrem polane
lukrem polane Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lukrem polane
Trufle perfumowane różą

Trufle perfumowane różą 210

Archiwum styczeń (1) listopad (1) październik (5) wrzesień (1) lipiec (1) czerwiec (2) maj (2) kwiecień (3) luty (1) styczeń (1) grudzień (2) listopad (1) wrzesień (2) lipiec (3) czerwiec (2) maj (5) Zobacz więcej
lukrem polane
lukrem polane Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lukrem polane
Mleczne trufle rumowe

Mleczne trufle rumowe 267

Archiwum styczeń (1) listopad (1) październik (5) wrzesień (1) lipiec (1) czerwiec (2) maj (2) kwiecień (3) luty (1) styczeń (1) grudzień (2) listopad (1) wrzesień (2) lipiec (3) czerwiec (2) maj (5) Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: