Przepis na brillat-savarin

slodkiefantazje
slodkiefantazje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie fantazje
Wilgotna babka Savarin

Wilgotna babka Savarin 2340

Wilgotna babka Savarin Tagi: baba, wielkanoc, babki, ponczowe, ciasta drożdżowe, babki drożdżowe, wilgotne babki Jest następczynią babki Au Rhum. Ponoć w połowie XIX wieku jeden z braci Julien, Zobacz więcej
W zeszłym tygodniu były imieniny mamy Krysi. Ponieważ moja rodzina jest duża, hałaśliwa i zawsze chętna do imprezowania to podchwyciła idee i zorganizowała spotkanie u cioci na imieninach. Krystynka Zobacz więcej
Lato. Ciepłe dni, w które mamy ochotę zjeść tylko coś lekkiego i biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy Zobacz więcej
Christopher
Christopher Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarny karnet Christophera
Savarinki.

Savarinki. 75

Savarinki. Duża babka Savarin nosi nazwę na cześć francuskiego smakosza, prawnika i polityka Anthelma Brillat-Savarina. Napisał on pełną humoru książkę pt."Fizjologia smaku albo Medytacje o Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Minta Eats
Jajka sadzone z truflami

Jajka sadzone z truflami 30

Jean-Anthelme Brillat-Savarin, autor „Fizjologii smaku” nazywał trufle diamentami kuchni. I jakkolwiek to porównanie brzmi banalnie, to niewątpliwie, zarówno podziemne grzyby, jak i krystaliczne Zobacz więcej
DwieChochelki
DwieChochelki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dwie Chochelki
Makaron z cukinią

Makaron z cukinią 204

Anthelme Brillat-Savarin, autor wydanej w 1825 roku "Fizjologii smaku albo Medytacji o gastronomii doskonałej", na wstępie swego działka zamieszcza aforyzmy, z których jeden brzmi: "Odkrycie nowego Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Szybki chleb pszenno-żytni

Szybki chleb pszenno-żytni 153

Kulinarny aforyzm : Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Jean Anthelme Brillat-Savarin Po trochę dłuższej przerwie spowodowanej nawałem pracy znowu Zobacz więcej
Domowe płatki śniadaniowe (bezglutenowe) – Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Strona Główna Kontakt Zasady publikacji recenzji książek Zobacz więcej
Wyniki konkursu na najciekawszy przepis bezglutenowy – Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Strona Główna Kontakt Zasady publikacji recenzji Zobacz więcej
Konkurs na najciekawszy przepis bezglutenowy – Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Strona Główna Kontakt Zasady publikacji recenzji książek Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Babka drożdżowa Savarin

Babka drożdżowa Savarin 142

Jak zauważyliścieostatnio korzystam z klasycznych przepisów kuchni francuskiej. Przygotowałam dwie urocze kolacje inspirowane kuchnią francuską. Domownicy byli bardzo zadowoleni :) Przy okazji Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
babeczki Savarin z truskawkami

babeczki Savarin z truskawkami 59

Francuska babka drożdżowa Savarin jest pieczona w formie z kominkiem, a po upieczeniu nasączana alkoholowym syropem, podawana w towarzystwie bitej śmietany i owoców. Z przepisu Laury Calder można Zobacz więcej
Choochla
Choochla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Choochla
Tradycyjna zupa pieczarkowa

Tradycyjna zupa pieczarkowa 170

Jedna z najbardziej popularnych i lubianych zup czyli pieczarkowa. Nie mogłoby jej zabraknąć na blogu. Uwielbiam pieczarki. Ten smaczny grzyb po którego sięgają nawet Ci, którzy z różnych powodów nie Zobacz więcej
Zytka Maurion
Zytka Maurion Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oderwane i przyklejone
Omlet hinduski

Omlet hinduski 92

Stół jest jedynym miejscem, przy którym nie nudzimy się podczas pierwszej godziny. Jean Anthelme Brillat-Savarin O przyjemnościach łakomczuchów napisano już niemal wszystko. Są jednak kwestie, do Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Chałka dożynkowa

Chałka dożynkowa 183

Kulinarny aforyzm:Powiedz mi, co jesz, a ja ci powiem, kim jesteś. Anthelme Brillat-Savarin Przepis pochodzi z książki “Kosher Baker” Pauli Shoyer. Jest to bardzo fajna propozycja, szczególnie dla Zobacz więcej
Pamiętam jedzone w dzieciństwie ciastka ponczowe. Soczyste, z lekkim aromatem rumu i czapeczką z bitej śmietany. Bardzo je lubiłam. W dorosłym życiu zachwyciłam się babeczkami zanurzonymi w słojach Zobacz więcej
Polędwiczki wieprzowe z żurawiną – Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Strona Główna Kontakt Zasady publikacji recenzji książek Przepisy Zobacz więcej
Taste, which enables us to distinguish all that has a flavor from that which is insipid. {Jean Anthelme Brillat-Savarin} Wszyscy niecierpliwie wyczekują wiosny. Ale jednak mamy luty i temperatury za Zobacz więcej
babka Savarin - nawet z ponczem nie zastąpi wiosny ...babka Savarin... wygląda pięknie, choć Babette nie byłaby ze mnie dumna:( mimo, że intuicja podpowiadała inaczej, nie posłuchałam "syczącego" Zobacz więcej
Patynka
Patynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sól, pieprz i bazylia
Powitanie

Powitanie 39

sól, pieprz i bazylia : Powitanie sól, pieprz i bazylia niedziela, 17 marca 2013 Powitanie Powiedz mi co jesz a ja powiem Ci kim jesteś Jean Anthelme Brillat-Savarin To będzie blog na temat jedzenia. Zobacz więcej