sól, pieprz i bazylia : Powitanie sól, pieprz i bazylia niedziela, 17 marca 2013 Powitanie Powiedz mi co jesz a ja powiem Ci kim jesteś Jean Anthelme Brillat-Savarin To będzie blog na temat jedzenia.
Zobacz więcej
Anthelme Brillat-Savarin, autor wydanej w 1825 roku "Fizjologii smaku albo Medytacji o gastronomii doskonałej", na wstępie swego działka zamieszcza aforyzmy, z których jeden brzmi: "Odkrycie nowego
Zobacz więcej
Jak zauważyliścieostatnio korzystam z klasycznych przepisów kuchni francuskiej. Przygotowałam dwie urocze kolacje inspirowane kuchnią francuską. Domownicy byli bardzo zadowoleni :) Przy okazji
Zobacz więcej
Jedna z najbardziej popularnych i lubianych zup czyli pieczarkowa. Nie mogłoby jej zabraknąć na blogu. Uwielbiam pieczarki. Ten smaczny grzyb po którego sięgają nawet Ci, którzy z różnych powodów nie
Zobacz więcej
Stół jest jedynym miejscem, przy którym nie nudzimy się podczas pierwszej godziny. Jean Anthelme Brillat-Savarin O przyjemnościach łakomczuchów napisano już niemal wszystko. Są jednak kwestie, do
Zobacz więcej
Domowe płatki śniadaniowe (bezglutenowe) – Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Strona Główna Kontakt Zasady publikacji recenzji książek
Zobacz więcej
Polędwiczki wieprzowe z żurawiną – Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Strona Główna Kontakt Zasady publikacji recenzji książek Przepisy
Zobacz więcej
Jean-Anthelme Brillat-Savarin, autor „Fizjologii smaku” nazywał trufle diamentami kuchni. I jakkolwiek to porównanie brzmi banalnie, to niewątpliwie, zarówno podziemne grzyby, jak i krystaliczne
Zobacz więcej
Lato. Ciepłe dni, w które mamy ochotę zjeść tylko coś lekkiego i biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy
Zobacz więcej
Konkurs na najciekawszy przepis bezglutenowy – Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Strona Główna Kontakt Zasady publikacji recenzji książek
Zobacz więcej
Taste, which enables us to distinguish all that has a flavor from that which is insipid. {Jean Anthelme Brillat-Savarin} Wszyscy niecierpliwie wyczekują wiosny. Ale jednak mamy luty i temperatury za
Zobacz więcej
Savarinki. Duża babka Savarin nosi nazwę na cześć francuskiego smakosza, prawnika i polityka Anthelma Brillat-Savarina. Napisał on pełną humoru książkę pt."Fizjologia smaku albo Medytacje o
Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm : Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Jean Anthelme Brillat-Savarin Po trochę dłuższej przerwie spowodowanej nawałem pracy znowu
Zobacz więcej
W zeszłym tygodniu były imieniny mamy Krysi. Ponieważ moja rodzina jest duża, hałaśliwa i zawsze chętna do imprezowania to podchwyciła idee i zorganizowała spotkanie u cioci na imieninach. Krystynka
Zobacz więcej
Pamiętam jedzone w dzieciństwie ciastka ponczowe. Soczyste, z lekkim aromatem rumu i czapeczką z bitej śmietany. Bardzo je lubiłam. W dorosłym życiu zachwyciłam się babeczkami zanurzonymi w słojach
Zobacz więcej
Wyniki konkursu na najciekawszy przepis bezglutenowy – Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Przepisy kulinarne ze zdjęciami i rodzaje diet Strona Główna Kontakt Zasady publikacji recenzji
Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm:Powiedz mi, co jesz, a ja ci powiem, kim jesteś. Anthelme Brillat-Savarin Przepis pochodzi z książki “Kosher Baker” Pauli Shoyer. Jest to bardzo fajna propozycja, szczególnie dla
Zobacz więcej
Francuska babka drożdżowa Savarin jest pieczona w formie z kominkiem, a po upieczeniu nasączana alkoholowym syropem, podawana w towarzystwie bitej śmietany i owoców. Z przepisu Laury Calder można
Zobacz więcej
babka Savarin - nawet z ponczem nie zastąpi wiosny ...babka Savarin... wygląda pięknie, choć Babette nie byłaby ze mnie dumna:( mimo, że intuicja podpowiadała inaczej, nie posłuchałam "syczącego"
Zobacz więcej
Wilgotna babka Savarin Tagi: baba, wielkanoc, babki, ponczowe, ciasta drożdżowe, babki drożdżowe, wilgotne babki Jest następczynią babki Au Rhum. Ponoć w połowie XIX wieku jeden z braci Julien,
Zobacz więcej