Sięgnęłam po przepis Yotama Ottolenghiego na brukselkę z marynowanym tofu. :-) 180g tofu 2 łyżki sosu chilli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka miodu 500g
Zobacz więcej
Brukselka nie należy do warzyw, które chętnie zjadamy, ale jako dodatek do obiadu ma jednak coraz więcej zwolenników. Można po ugotowaniu podawać ją na wiele sposobów: przesmażoną z czosnkiem na maśle
Zobacz więcej
Brukselka, jedni ją kochają inni nie znoszą. Ja wliczam się do tego pierwszego grona i brukselkę bardzo lubię, a lubię ją jeszcze bardziej od momentu, kiedy zaczęłam ją spożywać mocno skarmelizowaną,
Zobacz więcej
1 woreczek kaszy gryczanej 2 cebule 4 udka z kurczaka 25 dkg brukselki 1 marchewka Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Majeranek Oliwa Koperek świerzy Kaszę gryczaną gotuje w osolonej wodzie 15 minut. Kurczaka
Zobacz więcej
Ponownie mule tym razem zakupione nie w skorupkach ale w wersji gotowej ze słoiczka (marynowane). Brukselka była w postaci zamrożonej, na którą wkrótce powinien zacząć się sezon <jupi> Wlewamy 1
Zobacz więcej
Odprowadziłyśmy dzieci do szkoły i usiadłyśmy nad poranną kawą. Fundujemy sobie od czasu do czasu po kajzerce z pastą tuńczykową upstrzoną kukurydzą z puszki. Albo decydujemy się na tekturowego
Zobacz więcej
Brukselka to obecnie mój hit nr 2 roku 2013.. nr 1 to cukinia.. nie wiem dlaczego wszystkie hity są zielone.. przepis: SKŁADNIKI: makaronspaghetti(150 g) 200 g brukselki czerwona cebula 5 łyżek
Zobacz więcej
Mam taki wewnętrzny podział na łatwe i trudne warzywa. Łatwe to ziemniak, burak, marchew, fasolka, kapusta... Trudne to warzywa ostre (kalarepa, rzepa, brukiew) albo z goryczką (cykoria, brukselka)
Zobacz więcej
Pieczony Królik z Ziemniakami i Brukselką Marynowane mięso królika pieczone wraz z ziemniakami. Do tego sos tymiankowy i gotowana brukselka. Królik trochę mnie rozczarował. Miałam wobec niego ogromne
Zobacz więcej
Marynowaliście kiedyś brukselkę? Wpadłam kilka dni temu na ten pomysł, i bardzo mi się on podoba. Taka brukselka ze słoika nadaje się zarówno do jedzenia na ciepło, podgrzana na patelni z masełkiem i
Zobacz więcej
Dziś szybki pomysł nadrugą połowę opakowania tofu imakaronu soba, któryzostał Wam poprzepisie namakaron soba zesmażonym tofu izielonymi warzywami. Dziś będzie bardzo podobnie, alejednak trochę
Zobacz więcej
Składniki na cztery porcje: Zapiekanka makaronowa: Makaron żytni razowy - 200 g Pierś z kurczaka - średnia sztuka Cebula - duża sztuka Pieczarki - 10 sztuk Czosnek - dwa ząbki Olej rzepakowy - łyżka
Zobacz więcej
Większości z nas przygotowywanie przetworów kojarzy się z latem lub jesienią. Ale na szczęście (dla tych wszystkich, którzy uwielbiają siedzieć w kuchni i pakować różne pyszne rzeczy do słoików:) )
Zobacz więcej
Tofu nie zachwyca smakiem, konsystencja też często pozostawia wiele do życzenia. Najlepszym sposobem jest je tak doprawić by zgubić po drodze nijaki smak. Ostatnio zamieściłam na blogu przepis natofu
Zobacz więcej
Późna jesień i zima to sezon na brukselkę. Na brytyjskich stołach jest ona częstym gościem, szczególnie w okresie świątecznym. Czasami mam wrażenie, że tutaj jest ona bardziej niż w Polsce i nie jako
Zobacz więcej
Marynowane cytryny, brukselka i ciecierzyca - Samar Khanafer.Blog prywatny Samar Khanafer o mnie o blogu kontakt i współpraca Pełen zachwyt Podróże małe i duże Przez żołądek do serca Na widelcu
Zobacz więcej
Nigdy nie była moim ulubionym warzywem, ale teraz już jest. Dzięki temu przepisowi, który znalazłam w książce Gwyneth Paltrow " Notes from my kitchen table". Pani Paltrow twierdzi, że przekonała wielu
Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 10 polędwiczek z kurczaka ( można też pokroić pierś z kurczaka ) przyprawy: sól, suszone pomidory, zioła prowansalskie, ostra papryka w proszku, czosnek
Zobacz więcej
Obiad w 40 minut, szybki i bardzo zdrowy. Wszystko piecze się razem, a my mamy czas na inne przyjemności. Warzywa marynowane zapiekane podbiły moje podniebienie. W okresie zimowym polecam zapiekać
Zobacz więcej
Marynowana brukselka Idealna dla miłośników brukselki. Marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs. Składniki : 1 kg brukselki 3 szklanki wody ( do marynaty) 1 szklanka octu 1 łyżka soli 1 łyżeczka
Zobacz więcej