brukselka z orzechami

Świetna jako przekąska, przystawka, dodatek do mięs czy ryb, wreszcie doskonała baza do makaronu! Składniki: 250 g brukselki, umytej, pokrojonej w ćwiartki 40 g orzechów laskowych, uprażonych na Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Brukselka z orzechami

Brukselka z orzechami 150

1
Składniki: 60 dag brukselki, szklanki orzechów laskowych, 1 średnia cebula, 4 dag masła, 1 łyżeczka posiekanych zielonych listków estragonu ( lub szczypta suszonego ), sok i skórka z cytryny, sól, Zobacz więcej
Świetna jako przekąska, przystawka, dodatek do mięs czy ryb, wreszcie doskonała baza do makaronu! Składniki: 250 g brukselki, umytej, pokrojonej w ćwiartki 40 g orzechów laskowych, uprażonych na Zobacz więcej
Zainspirowana przepisem z książki „Córeczka tatusia” Gwyneth Paltrow postanowiłam przyrządzić to nie lubiane przez większość osób warzywo. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zobacz więcej
Kto nie znosił brukselki jak był mały ręka w górę. Trauma z dzieciństwa pozostała i jakoś specjalnie nie przepadam za nią do tej pory. Czy po takim wstępie ktoś zechce spróbować mojej zupy? Jeżeli Zobacz więcej
Szybciutkie i pyszne brukselki na zdrowy obiad lub kolację. Polecam serdecznie wariacje różnych rodzajów orzechów, a w szczególności zastąpienie orzechów laskowych włoskimi. Każda opcja jest dla mnie Zobacz więcej
A założymy się, że lubisz brukselkę..??? :) W takiej wersji jest pyszna! Naprawdę! Zawsze byłam wielkim przeciwnikiem tych śmiesznych małych kapustek :) Jednak któregoś dnia dałam się namówić, Zobacz więcej
« Jak ugotować brukselkę Kotlety ze schabu z lawendą » Brukselka z boczkiem i orzechami To jeden z moich ulubionych sposobów na podanie brukselki. Ugotowana brukselka (jak to zrobić przeczytajcie Zobacz więcej
natrafiłam na fajny artykuł na temat pęczaku w Wysokich obcasach, autorstwa Agnieszki Kręglickiej. Opisuje w nim swoje propozycje przyrządzania tej, zapomnianej i niedocenianej kaszy, i właśnie Zobacz więcej
Co jest nie tak z tą brukselką, że niemal każdy krzywi się na samą myśl o jej spróbowaniu? ;)) Przecież jest smaczna i zdrowa. Wystarczy się przełamać i spróbować ją przyrządzić, żeby się przekonać, Zobacz więcej
Brukselka, tuż obok szpinaku to postrach wszystkich dzieci ;) Podejrzewam, że i niektórych dorosłych. Mnie też straszyła, aż do chwili kiedy znalazłam ten przepis. Próbowałam już wcześniej, samą z Zobacz więcej
Po ostatniej wizycie w mojej kuchni, Brukselka postanowiła zatrzymać się nieco dłużej. Nie przypuszczałem, że po tych wszystkich nieprzyjemnościach i wyzwiskach, będzie chciała ze mną spędzić więcej Zobacz więcej
Bardzo fajny obiad z wykorzystaniem warzywa, które większości, w tym mnie, kojarzy się nie do końca dobrze. Nieoceniona Agnieszka Kręglicka pokazała jednak w Wysokich Obcasach, że brukselka może być Zobacz więcej
Składniki (na 6 porcji): 500 g kaszy pęczak 3 buraki 450 g brukselki 100 g orzechów (u mnie laskowe) 1 duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz oliwa Buraki (umyte, ale nieobrane) zawijamy w Zobacz więcej
Taki pasztet to dobra, pełna błonnika przekąska lub pomysł na kolację. Sekretem smacznego warzywnego pasztetu jest dodanie dużej ilości przypraw oraz posypanie go bułką tartą wtedy będzie chrupiący z Zobacz więcej
Nikt mnie nigdy nie zmuszał do jedzenia brukselki. Może to właśnie dlatego teraz ją uwielbiam. Zazwyczaj jadałam ją, jako dodatek do obiadu, ostatnio natomiast objadam się nią na lunch, w którym gra Zobacz więcej
Nigdy nic nie miałam do brukselki. Nigdy nie przeszkadzało mi, że jest trochę mdła, a czasami nawet gorzka Nawet będąc dzieckiem uwielbiałam śmieciówę i zawsze z ochotą wyławiałam te maleńkie Zobacz więcej
. a smażona brukselka z bekonem i orzechami włoskimi jest dla mnie po prostu przesmacznym daniem. można ją również serwować w wersji vege bez bekonu i jest równie pyszna. jadłam ją po prostu z chlebem Zobacz więcej
niego makaronu nie wspomnę. Canelloni, farfalle, fusilli, gnocchi, lasagne, penne, ravioli, tagliatelle, tortellini i wiele, wiele innych. Nie muszę chyba mówić, że makaron je niemal ze wszystkim. Zobacz więcej
Ostatnio brukselka sama się wprosiła do mojego jadłospisu (bigosem). Nie mogę już powiedzieć, że jej nie lubię, wprost przeciwnie. Tym razem, korzystając z przepisu P. Basi Ritz na brukselkę z bekonem Zobacz więcej