brukselski

ZOBACZ TAKŻE:

Brukselska nuta, przynajmniej trochę z nazwy :) Czy to oznacza, że już tęsknię za Brukselą??!.... hm... A tym właśnie razem chciałam wypróbować coś specjalnego. Koszyczki metalowe do robienia gniazdek Zobacz więcej
wspomnien z dziecinstwa. Pomyślelibyście kiedyś, że Polska będzie przewodniczyć Unii Europejskiej? Bo ja nie. Chleb nazwałam brukselskim bo przecież właśnie tu powstał. I dzielę się nim z Wami tego Zobacz więcej
Sofieta
Sofieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mia Cucina
Gofry brukselskie

Gofry brukselskie 84

1
” za podsunięcie tematu do wspólnego wypiekania. Nam najbadziej smakują posypane cukrem pudrem, wtedy czuje się ich prawdziwy smak, no i można zjeść parę sztuk więcej. Nie wyobrażam sobie pochłonięcia Zobacz więcej
Just a SALAD
Just a SALAD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Just a SALAD
BRUKSELSKA AWANTURA

BRUKSELSKA AWANTURA 23

1
sałatkę, a następnie posypujemy pozostałymi resztą orzechów laskowych i kiełkami brokuła. DODATKOWE UWAGI: Jeśli nie macie oleju z orzechów laskowych zastąpcie go oliwą z oliwek lub innym ulubionym Zobacz więcej
pokrojonego w kostkę kurczaka i dalej smażyć do czasu odparowania wody. Posolić, dodać odrobinę pieprzu białego (czarny ma więcej salicylanów). Po usmażeniu się kurczaka dodać na patelnię ugotowaną Zobacz więcej
, twórca kulinarny (on sam tak się określa ! créateur culinaire) i autor wielu książek kulinarnych. Gościem honorowym był szef kuchni z brukselskiej restauracji Sea Grill, Yves Mattagne. Nie sposób Zobacz więcej
Zielono mi...aaaa. Nadal :) Dzisiaj w obroty poszła panna brukselka. Na jakimś portalu żywieniowym wyczytałam kiedyś, że brukselka zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Tarta z brukselką

Tarta z brukselką 20

3
Składniki ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg margaryny 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki zimnej wody farsz: 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 25 dkg brukselski 3 jajka … Czytaj dalej Tarta z brukselką Zobacz więcej
Brukselka – kapusta brukselska – wyhodowana w Brukseli w latach dwudziestych XIX wieku. 300 g brukselki, 2 mandarynki, sok z 1 limonki, 1 – 2 łyżki miodu płynnego, 4 łyżki oliwy. Brukselkę obrać z Zobacz więcej
Kapusta warzywna brukselska, nieprzegotowana wynagrodzi nam to cudownym smakiem. Zawsze kojarzy się z jesiennymi warzywami. Składniki 400 g brukselki 100 g karkówki 100 g wędzonki 2 marchewki 1 Zobacz więcej
Brukselka inaczej zwana kapustą brukselską, swoją nazwę zawdzięcza stolicy Belgii - Brukseli. W Belgii uprawiana jest od stuleci, ale znalazła uznanie w całej Europie. Również w Polsce potrawy z Zobacz więcej
Czy Ty też wspominasz brukselkę jako koszmar z dzieciństwa? Jeżeli odpowiedź jest twierdząca, nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko wypróbować ten przepis i raz na zawsze zmienić swoje przekonanie na Zobacz więcej
pamiętam niestety autora, ale tytuł brzmiał prawdopodobnie "Marynaty". Zainteresował bardzo mojego męża, który uparł się, żeby spróbować jak smakują marynowane kapusty brukselskie. Ich smak jest Zobacz więcej
kawowego i wódki dodaje się śmietankę lub mleko, a do Black R. nie. Pierwszy był Black Russian, który powstał ok. 1950r. wedle pomysłu barmana z brukselskiego hotelu Metropol, Gustava Topsa*. Dla Zobacz więcej
GOFRY BELGIJSKIE Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na gofry belgijskie (dokł. brukselskie). Przepis na te gofry znalazłam u Pani Dorotki ( Zobacz więcej
brukselskiej knajpce z organic food) (oliwki do wyboru do koloru na targu na placu Du Chatelainw Brukseli) (belgijskie piwo najlepiej smakuje tuż przy Manneken Pis w pubie Poechenellekelder) (kanapka Zobacz więcej
przydomowym ogródku tamtego regionu. Wysokością przypomina trochę jarmuż, choć liście ma płaskie jak kapusta brukselska. W naszych warunkach możemy tę kapustę zastąpić jarmużem. Dodatek ziemniaków i Zobacz więcej
Komosę ryżową znaną także pod nazwą quinoa, jadłam kilka lat temu w brukselskiej restauracji Colmar, pamiętam, że były rodzynki oraz pieczona marchewka. Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ją w Zobacz więcej
Kasze bardzo często goszczą na moim stole. W szafce z zapasami zawsze jest u mnie jęczmienna, gryczana, bulgur lub kuskus. Ostatnio pokochałam słodkie i wytrawne dania z kaszą jaglaną, a quinoa, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: