brunost

ZOBACZ TAKŻE:

CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Czerwone pesto na nowo

Czerwone pesto na nowo 194

1
{{headerMessage}}
Oh jakie cudowne jest to pesto. Byłam z siebie bardzo dumn, gdy je skomponowałam. Pół słoiczka suszonych pomidorów zmiksowałam z 1 suszoną papryczką chilli, garścią włoskich orzechów i ok.20 Zobacz więcej
gotujebochce
gotujebochce Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuje Bo Chce
I ❤ NORWAY

I ❤ NORWAY 137

0
{{headerMessage}}
renifera, niestety w rejonie Oslo bardziej popularne są ryby. Sama kuchnia norweska jest bardzo prosta - ziemniaki, ryby, sól, pieprz i tyle. Szukałem czegoś takiego w kuchni, czego nie dostanie się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Indyjski chlebek naan z autentycznie indyjskiej mąki w towarzystwie norweskiego sera. Tego samego, który użyłam do sałatki „Lufthansa”. Brunost, czyli brązowy ser powstaje z serwatki do której dodaje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od pewnego czasu dostaję w prezencie paczki zaopatrzeniowe od koleżanki z Norwegii. Są to głównie sery i pieczywo. Zainteresowana chlebem drążyłam temat i natrafiłam na to cudo. Zaproponowałam Amber, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Miało być coś alternatywnego w typowych wypiekach w Przepisie Miesiąca u Małgosi. Ciężko było się zebrać, ale ostatnim rzutem na taśmę udało się ;-). Wybrałam jako typowy wypiek - crumble. Kruszonkę Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Makaron z pesto i krewetkami

Makaron z pesto i krewetkami 81

1
{{headerMessage}}
suszone pomidory z brunostem, który przyjaciele przywożą mi z Norwegii, to karmelowy ser. Jeśli go nie masz, użyj dojrzałego cheddara lub, wg szkoły, parmezanu, dodaj oliwę z pomidorów, papryczkę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ułożonych w kwiatek i serwowane są najczęściej na słodko – ze śmietaną i dżemem, jak również z norweskim brązowym serem (brunost). Ciasto jest podobne do tego na naleśniki. Najczęstszymi składnikami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Najpopularniejsze bulki w Norwegii. Mozna je kupic w kazdym sklepie, na stacjach benzynowych i kioskach. Z rodzynkami, czekolada lub szafranem. Super smakuja ze slonym maslem i brunost (brazowy, kozi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do niego gløgg – grzane wino (dla dzieci jest przygotowywana wersja bezalkoholowa). Julekake w rzeczywistości nie jest tak naprawdę niczym wyjątkowym, gdyż to w zasadzie ciasto drożdżowe z rodzynkami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Knekkebrød smakuje wyśmienicie zarówno z norweskim brązowym serem (brunost), kozim serem takim jak norweski Snøfrisk, ulubionym dżemem, masłem orzechowym, pasztetem leverpostei, jajkami i kawiorem… Zobacz więcej
bastalena
bastalena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Owsianka i Kawa
W norweskiej kuchni

W norweskiej kuchni 34

1
{{headerMessage}}
pachnące kardamonemgofry, które najczęściej pożerają z bitą śmietaną, dżemem malinowym i brązowym serem. Apropos sera... Dlaczego brązowy? Bo nie żółty. Ponieważ żółty to biały (hvitost). A biały to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
odpowiedź Podpis E-mail Witryna internetowa Szukaj Tagi blogblogsamarciastoczekoladadeserkardamonkuchniaLibanmastercheforzechyrodzynkiróżaśniadanieświęta Kategorie Śniadanie Obiad Kolacja Deser Zobacz więcej
{{headerMessage}}
odpowiedź Podpis E-mail Witryna internetowa Szukaj Tagi blogblogsamarciastoczekoladadeserkardamonkuchniaLibanmastercheforzechyrodzynkiróżaśniadanieświęta Kategorie Śniadanie Obiad Kolacja Deser Zobacz więcej
bastalena
bastalena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Owsianka i Kawa
W norweskiej kuchni

W norweskiej kuchni 23

0
{{headerMessage}}
pachnące kardamonemgofry, które najczęściej pożerają z bitą śmietaną, dżemem malinowym i brązowym serem. Apropos sera... Dlaczego brązowy? Bo nie żółty. Ponieważ żółty to biały (hvitost). A biały to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
– marynowany łosoś, znany w całej Skandynawii oraz tørrfisk (sztokfisz) – ryba suszona na słońcu (najczęściej dorsz). Norweskie desery również są proste w swojej formie. Królują sałatki owocowe, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kojarzy się z tym krajem, ale o norweskim specjale, jakim jest brązowy ser Brunost. Na początku podchodziłam do niego sceptycznie, ale bardzo szybko kanapka z ciemnym pieczywem, norweskim serem i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
takich jak: sztokfisz (tørrfisk) – suszona na słońcu ryba, krewetek, mięsa renifera, norweskich serów takich jak brązowy brunost, gofrów (nor. vafler) oraz owoców takich jak niezwykle ceniona na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
), ale ostatecznie muszą jeszcze poczekać ;) W Norwegii svele podawane są zazwyczaj z masłem i cukrem, ale również z norweskim brązowym serem brunost. Ja postanowiłam przygotować na śniadanie wersję Zobacz więcej
{{headerMessage}}
to the Norwegians”. Zresztą tytuł tej pierwszej książki to też nie przypadek, bowiem miejscowe uwielbienie dla norweskiego brązowego sera Brunost to nie fikcja, co potwierdza firmowa lodówka pełna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. – That’s 20 kilometers… – Yes… – Oh, that’s impressive!… Skonsumowaliśmy zalegający w plecakach chleb z ulubionym norweskim serem brunost, popiliśmy colą i na początku szło nam nieźle. Mniej więcej Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: