brunost

ZOBACZ TAKŻE:

CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Czerwone pesto na nowo

Czerwone pesto na nowo 159

1
Oh jakie cudowne jest to pesto. Byłam z siebie bardzo dumn, gdy je skomponowałam. Pół słoiczka suszonych pomidorów zmiksowałam z 1 suszoną papryczką chilli, garścią włoskich orzechów i ok.20 Zobacz więcej
gotujebochce
gotujebochce Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuje Bo Chce
I ❤ NORWAY

I ❤ NORWAY 128

0
renifera, niestety w rejonie Oslo bardziej popularne są ryby. Sama kuchnia norweska jest bardzo prosta - ziemniaki, ryby, sól, pieprz i tyle. Szukałem czegoś takiego w kuchni, czego nie dostanie się Zobacz więcej
Indyjski chlebek naan z autentycznie indyjskiej mąki w towarzystwie norweskiego sera. Tego samego, który użyłam do sałatki „Lufthansa”. Brunost, czyli brązowy ser powstaje z serwatki do której dodaje Zobacz więcej
Od pewnego czasu dostaję w prezencie paczki zaopatrzeniowe od koleżanki z Norwegii. Są to głównie sery i pieczywo. Zainteresowana chlebem drążyłam temat i natrafiłam na to cudo. Zaproponowałam Amber, Zobacz więcej
Miało być coś alternatywnego w typowych wypiekach w Przepisie Miesiąca u Małgosi. Ciężko było się zebrać, ale ostatnim rzutem na taśmę udało się ;-). Wybrałam jako typowy wypiek - crumble. Kruszonkę Zobacz więcej
suszone pomidory z brunostem, który przyjaciele przywożą mi z Norwegii, to karmelowy ser. Jeśli go nie masz, użyj dojrzałego cheddara lub, wg szkoły, parmezanu, dodaj oliwę z pomidorów, papryczkę Zobacz więcej
ułożonych w kwiatek i serwowane są najczęściej na słodko – ze śmietaną i dżemem, jak również z norweskim brązowym serem (brunost). Ciasto jest podobne do tego na naleśniki. Najczęstszymi składnikami Zobacz więcej
Najpopularniejsze bulki w Norwegii. Mozna je kupic w kazdym sklepie, na stacjach benzynowych i kioskach. Z rodzynkami, czekolada lub szafranem. Super smakuja ze slonym maslem i brunost (brazowy, kozi Zobacz więcej
do niego gløgg – grzane wino (dla dzieci jest przygotowywana wersja bezalkoholowa). Julekake w rzeczywistości nie jest tak naprawdę niczym wyjątkowym, gdyż to w zasadzie ciasto drożdżowe z rodzynkami Zobacz więcej
. Knekkebrød smakuje wyśmienicie zarówno z norweskim brązowym serem (brunost), kozim serem takim jak norweski Snøfrisk, ulubionym dżemem, masłem orzechowym, pasztetem leverpostei, jajkami i kawiorem… Zobacz więcej
bastalena
bastalena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Owsianka i Kawa
W norweskiej kuchni

W norweskiej kuchni 30

1
pachnące kardamonemgofry, które najczęściej pożerają z bitą śmietaną, dżemem malinowym i brązowym serem. Apropos sera... Dlaczego brązowy? Bo nie żółty. Ponieważ żółty to biały (hvitost). A biały to Zobacz więcej
, najmniejszą chwilą. Składniki (na 10 gofrów): 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 Zobacz więcej
, najmniejszą chwilą. Składniki (na 10 gofrów): 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 Zobacz więcej
bastalena
bastalena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Owsianka i Kawa
W norweskiej kuchni

W norweskiej kuchni 21

0
pachnące kardamonemgofry, które najczęściej pożerają z bitą śmietaną, dżemem malinowym i brązowym serem. Apropos sera... Dlaczego brązowy? Bo nie żółty. Ponieważ żółty to biały (hvitost). A biały to Zobacz więcej
– marynowany łosoś, znany w całej Skandynawii oraz tørrfisk (sztokfisz) – ryba suszona na słońcu (najczęściej dorsz). Norweskie desery również są proste w swojej formie. Królują sałatki owocowe, Zobacz więcej
kojarzy się z tym krajem, ale o norweskim specjale, jakim jest brązowy ser Brunost. Na początku podchodziłam do niego sceptycznie, ale bardzo szybko kanapka z ciemnym pieczywem, norweskim serem i Zobacz więcej
takich jak: sztokfisz (tørrfisk) – suszona na słońcu ryba, krewetek, mięsa renifera, norweskich serów takich jak brązowy brunost, gofrów (nor. vafler) oraz owoców takich jak niezwykle ceniona na Zobacz więcej
), ale ostatecznie muszą jeszcze poczekać ;) W Norwegii svele podawane są zazwyczaj z masłem i cukrem, ale również z norweskim brązowym serem brunost. Ja postanowiłam przygotować na śniadanie wersję Zobacz więcej
to the Norwegians”. Zresztą tytuł tej pierwszej książki to też nie przypadek, bowiem miejscowe uwielbienie dla norweskiego brązowego sera Brunost to nie fikcja, co potwierdza firmowa lodówka pełna Zobacz więcej
. – That’s 20 kilometers… – Yes… – Oh, that’s impressive!… Skonsumowaliśmy zalegający w plecakach chleb z ulubionym norweskim serem brunost, popiliśmy colą i na początku szło nam nieźle. Mniej więcej Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: