brusznica - przepisy na

badylarnia
badylarnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Badylarnia
Borówka brusznica

Borówka brusznica 213

0
W lesie w listopadzie można znaleźć jeszcze wiele ciekawych okazów, np. borówkę brusznicę. To chyba raczej wyjątkowo ciepła pogoda pozwoliła na przyniesienie takich pyszności, ponieważ borówka ta Zobacz więcej
Zamykania w słoikach ciąg dalszy. "The winter is comming" - jak powiadają w pewnym serialu ;) Tym razem zajęłam się borówką brusznicą, nazywaną także borówką czerwoną. Robię z niej dżemem, niezbyt Zobacz więcej
Metadieta
Metadieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Metadieta
BORÓWKA BRUSZNICA

BORÓWKA BRUSZNICA 230

0
wspomnieniem fragmentów dzieciństwa… Wśród wszelkich „jagodowatych” leży przebrana z liści lśniąca żywą czerwienią borówka brusznica. Lubię łączyć ją w przetworach z gruszką i kawałkami imbiru a Zobacz więcej
biniek.j
biniek.j Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie z sercem
Borówka brusznica

Borówka brusznica 30

0
Borówka brusznica Śniadania Zupy Obiady Kolacje Sałatki Przekąski Pieczywo Ciasta i desery Dania z dynią Spiżarnia Wielkanoc Boże Narodzenie O mnie Cookie Policy Borówka brusznica Roladki z Zobacz więcej
Moja babcia taką borówkę jesienią przygotowywała z myślą o obiedzie w Niedzielę Wielkanocną. Przypomniała mi o niej wspominana wcześniej książka Łukasza Łuczaja "Dzika kuchnia". Borówkę brusznicę Zobacz więcej
Konfitura z borówki brusznicy jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych (ja podaję ją do drobiu), ale nie tylko- bardzo dobrze smakuje również na chlebie z masłem. Taką konfiturę można kupić w sklepie, Zobacz więcej
Ostatnio dużo było u mnie muffinów. W zanadrzu mam ich jeszcze na dwa wpisy, ale pewnie macie ich już trochę dość, no nie? :) Dlatego dla odmiany dzisiaj będzie coś zupełnie innego. Konfiturę z Zobacz więcej
1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju opcjonalnie olejek waniliowy opcjonalnie gorzka czekolada opcjonalnie cukier puder niecała szklanka borówki brusznicy (ok. 100g) - można użyć konfitury, wtedy Zobacz więcej
w cukrze. Maria Śleżańska Kucharz polski 1932 Borówka brusznica do mięs z dodatkiem startej gruszki, to specjał nad specjały, który może być serwowany przy wyjątkowych okazjach. Taka konfitura Zobacz więcej
Sezon na czerwoną borówkę brusznicę w pełni. Szwedzi uwielbiają borówkowy dżem. Na pewno się z nim spotkaliście jedząc köttbullar w Ikea, któreSzwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem. Dojrzała Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
COOKILLU
Brusznice z gruszką

Brusznice z gruszką 28

0
W naszych lasach możemy zbierać wiele roślin mających wspaniałe, smakowe i zdrowotne właściwości np. maliny, jeżyny, czarne jagody, jeżyny. O tej porze roku dojrzewają borówki czerwone czyli brusznice Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
COOKILLU
Brusznice z gruszką

Brusznice z gruszką 5

0
W naszych lasach możemy zbierać wiele roślin mających wspaniałe, smakowe i zdrowotne właściwości np. maliny, jeżyny, czarne jagody, jeżyny. O tej porze roku dojrzewają borówki czerwone czyli brusznice Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Borówka brusznica do mięsa

Borówka brusznica do mięsa 2561

1
Babcia zamykała w słoikach i wyjmowała dopiero na jakieś uroczyste okazje. Takie borówki świetnie smakują a podać je można po prostu w jakimś niedużym naczynku albo np. w połówkach brzoskwiń. Zobacz więcej
to już będzie rarytas :) Można dodawać ją też do herbaty- wszystko robi ise tak samo, jedynie gotuje nieco krócej. A warto, bo : borówka brusznica obniża ciśnienie krwi, zapobiega biegunce, odkaża Zobacz więcej
Konfitura z brusznicy stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych, szczególnie do drobiu. Zawsze staram się zrobić kilka słoiczków takiej konfitury, swoja smakuje zupełnie inaczej niż ze sklepu. Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na sosik pyszny jako dodatek do dań mięsnych i serów. Sos z borówki czerwonej ( brusznicy) jest lekko kwaśny, słodki i gorzki. Smakuje pysznie! Sos z borówki czerwonej ( brusznicy) Zobacz więcej
Nie każdy zna brusznicę, zwaną także borówką polską lub czerwoną. W mojej rodzinie przygotowuje się z niej konfiturę "od zawsze", od kiedy sięgam pamięcią. Na surowo nie do zjedzenia z powodu dużej Zobacz więcej
Choinki w sklepach stawiają już w październiku... Ale w moim domu przygotowania do Bożego Narodzenia zaczynały się zawsze już w sierpniu. Najdalej we wrześniu :) A to za sprawą faktu, że do Zobacz więcej
Nie Robiłam jeszcze chutney z brusznicy, ale zawsze jest jakaś okazja na ten pierwszy raz i teraz właśnie była, ponieważ przywiozłam trochę owoców z lasu.No i śmiem śmiało stwierdzić iż to był wielki Zobacz więcej