bryjka

ZOBACZ TAKŻE:

- pora więc na gotowanie domowe. Nadal cholernie się boję, bo mięso jak mięso, no i ości w rybach, ale przecież nie będzie do końca życia jadł zupki ze słoiczka. Zakupiłam więc cielęcinę, Zobacz więcej
maca drugie jajko Maca sama w sobie nie jest raczej uważana za jakiś specjalny przysmak, co innego np. taka matzah brei. Matzah brei, mace braj - nazwa potrawy pochodzi od słowa brei w jidysz, co Zobacz więcej
piece oraz paleniska, nie stronili również od wędzenia. Jednak najczęściej, z uwagi na trudne warunki, przygotowywano rozmaite bryjki i polewki. Do dziś zresztą Polacy zaczynają obiad od „pierwszego Zobacz więcej
ea.mrowiec
ea.mrowiec Obserwuj blogaObserwujesz bloga
VegeUp!
Zawijańce szpinakowe

Zawijańce szpinakowe 43

0
Nie wiem jak wyglądało to u Was, ale ja (i moja siostra też) jako dziecko nie cierpiałam szpinaku. Może była to kwestia estetyczna - zielona bryjka rozlana po talerzu kojarzyła mi się dość Zobacz więcej
w cieście sprężystą i mocną siatkę glutenową. I w dwunastu ruchach (po cztery w trzech seriach!) zmienić bryjkę w hoże i ochocze do zabawy ciasto. Nie chodzi o to, żeby każda była identyczna i prosta Zobacz więcej
), dodaj sól i - jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej - cukier. Miksuj ciasto krótką chwilę - albo po prostu wymieszaj ręką, przy składanym cieście nie opłaca się brudzić miksera - aż wszystkie składniki Zobacz więcej
, przed zaimprowizowanym naprędce z karczmianych drzwi nosidłem i ośmioma misami zupy (dwie pozostałe zdają się zawierać chłopską bryjkę z mąki, na którą miłościwie spuśćmy zasłonę milczenia). Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: