bryndza

Uwielbiamy bryndzę, jednak do tej pory nie skusiłam się na samodzielne jej wykonanie. A to duży błąd. Te kupne bryndze są, hmm… różne. Mamy ulubione miejsce, w którym kupowana na wagę bryndza nam Zobacz więcej
ankawell
ankawell Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
życie od kuchni
BRYNDZA PODHALAŃSKA

BRYNDZA PODHALAŃSKA 90

BRYNDZA PODHALAŃSKA To miękki, podpuszczkowy ser wytwarzany na Podhalu w okresie gdy dostępne jest mleko owcze - czyli od maja do września. Powstaje z mleka owiec Polska Owca Górska (czasem z Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami

Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami 43

Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami

Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami 35

Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Zobacz więcej
Kochamy wszelkie placki, placuszki i racuszki. Na słono i na słodko. Przygotowałam ich wiosenną wersję. Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono". Oczywiście bez wtrętów Zobacz więcej
Kasza gryczana nie bez powodu uważana jest za najzdrowszą z kasz. Nie zakwasza organizmu. Jest bogata w białko (zwłaszcza w aminokwasy lizyny i tryptofanu). lizyna - jest odpowiedzialna za wchłanianie Zobacz więcej
W zeszłym roku zostałam poproszona o przygotowanie przepisów do wydawnictwa promującego lokalne produkty z Małopolski. Nie chciałam wybrać nic oczywistego, a bryndza była wyzwaniem! Tort okazał się Zobacz więcej
Przepis na te słowackie pierogi dodała autorka bloga "am.art kolor i smak" do mojej akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016". Po raz pierwszy spotkałam się z ciastem na pierogi z dodatkiem ugotowanych Zobacz więcej
Przepis na gołąbki bieszczadzkie znam z jakiejś starej gazety czy książki, nie pamiętam już skąd. Takie gołąbki robię niekiedy od wielu, wielu lat. Nie wiem, jak bardzo bieszczadzki jest pomysł na Zobacz więcej
mamsmaka
mamsmaka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MamSmaka
Pierogi z Bryndzą i Boczkiem

Pierogi z Bryndzą i Boczkiem 23

Pierogi z Bryndzą i Boczkiem | Blog Kulinarny MamSmakaPrzepisy Dla Wszystkich : Smacznie i Prosto Kontakt i Współpraca O mnie OFICJALNY PARTNER BLOGA Polska/ Top Miesiąca Pierogi z Bryndzą i Boczkiem Zobacz więcej
jobszarny
jobszarny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy na domowy ser i chleb
Bryndza

Bryndza 314

Bryndza to ser miękki, podpuszczkowy produkowany ze świeżego mleka owczego lub mieszaniny mleka krowiego i owczego. Ma ostry, kwaskowy i dosyć słony smak. Ponieważ nie mam dostępu do mleka owczego, Zobacz więcej
Gołąbki z ziemniakami to potrawa wywodząca się z kuchni kresowej, która zadomowiła się także w różnych rejonach Polski, szczególnie na Podkarpaciu. Nigdy dotąd nie jadłam takich gołąbków i byłam Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Koperty z bryndzą i szpinakiem

Koperty z bryndzą i szpinakiem 8

Składniki: • 100 g bryndzy • 1/2 kg ziemniaków • 350 g świeżego szpinaku • 40 g masła • 1 ząbek czosnku • sól, pieprz • 2 rulony ciasta francuskiego • 2 żółtka • 2 łyżki mleka Wykonanie: • Ugotować Zobacz więcej
Mamałyga z bryndzą, czyli huculska kulesza, to tradycyjne danie pasterzy. Kulesza zastępowała im chleb podczas wypasu owiec. Ta prosta potrawa ma jedno zadanie – nakarmić. Jeśli jednak zmoczeni nagłym Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PatiGotuje
Smażone kopytka z bryndzą

Smażone kopytka z bryndzą 60

Niedawno na targu kupiłam prawdziwą bryndzę. Oczywiście wykorzystałam ją w dużej mierze do kanapki, ale zostało mi trochę i zastanawiałam się jak ją kreatywnie wykorzystać. I wpadłam na pomysł Zobacz więcej
W okolicy Tatr słowacka kuchnia obfituje w dodatek lokalnych serów. Najczęściej jest to moja ulubiona bryndza. Mogę zamówić w ciemno każde danie, które ma w nazwie ten ser i wiem, że się nie zawiodę. Zobacz więcej
Młoda Mężatka
Młoda Mężatka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy młodej mężatki
Moja bryndza

Moja bryndza 856

Moja bryndza U mnie w domu czasem by przełamać rutynę, przyrządza się takąwłasśnie „bryndzę”- może nie jest to bryndza taka jak ta górska, prawdziwa, ale jakiś nasz sposób na to by ser nie był tylko Zobacz więcej
Sezon na grzyby w pełni :) Grzybiarze się cieszą, choć ja niestety do nich nie należę. Raz w życiu byłam na grzybach i niestety własnoręcznie nie zerwałam żadnego :( Za to znajomi mają farta i Zobacz więcej
Składniki na 2 porcje: 1/3 kg ziemniaków (nie młodych) mąka pszenna pół na pół z krupczatką 2 jajka bryndza - mała kostka wędzona słonina Ziemniaki zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru wody. Dodać Zobacz więcej
PIECZONE ZIEMNIAKI Z BRYNDZĄ Z wypadu doZakopanegopoza oscypkami i pomysłem napanierowany oscypekprzywiozłam także inny ser - owczą bryndzę. Jest to słony ser o wyrazistym smaku. Niby to biały Zobacz więcej