Haluszki to klasyczne danie słowackiej kuchni, jedno z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejsze. Haluszki dla Słowaków są tym, czym jest pizza dla Włochów - po prostu bez nich nie wyobrażają
Zobacz więcej
Filipinka: Bryndzowe pirohy skip to main | skip to sidebar Filipinka Przepisy ze starych numerów Filipinki...Filipinka – polskie czasopismo dla dziewcząt, wydawane od 1957 do 2006 roku. piątek, 26
Zobacz więcej
…ostatnio oglądałam serial w którym była mowa o haluszkach i tak mnie naszła ochota iż musiałam je zrobić. Haluszki,halušky popularne są w polskich jak i słowackich tatrach. U mnie w wersji z boczkiem
Zobacz więcej
Po dłuższej przerwie dzisiaj zaprezentuję przepis na haluszki z dodatkiem bryndzy, skwarek i cebuli. Haluszki są to małe kluseczki ziemniaczano-mączne, coś jak niemieckie szpecle, gotowane na osolonej
Zobacz więcej
Haluszki z bryndzą to chyba moje ulubione danie ze słowackiej kuchni. Potrawa również bardzo dobrze znana w Polsce. Prosta, pożywna, wiejska potrawa, ale zarazem niezwykła. Nawet różnego rodzaju
Zobacz więcej
Fajne smaczne kluski kładzione podane z leśnymi grzybkami podsmażonymi na masełku. Szybki letni obiadek . Haluszki z grzybami leśnymi składniki 3 jajka mąka pszenna sól 3 łyżki masła pieprz świezo
Zobacz więcej
Wrocławski festiwal kulinarny "Europa na widelcu" to dobra okazja, by zgromadzić w jednym miejscu i czasie miłośników kuchni i zainteresować ich nowościami. W Restauracji Cesarsko-Królewskiej
Zobacz więcej
Dzisiejszy wpis dedykuję mojej mamie, która uwielbia ziemniaki i wszelkiego rodzaju kluchy, koniecznie z okrasą z cebulki i słoniny/boczku. Jest dowodem na to, że czasami do prawdziwego smakowego
Zobacz więcej
Jak zrobić słowackie haluszki? | Złota Proporcja | Kuchnia słowacka | Przepisy Nasze podróże Chorwacja Czechy Gruzja Indie Islandia Kambodża Niemcy Polska Portugalia Sardynia Słowacja Słowenia
Zobacz więcej
Haluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag mąki pszennej 2 jajka 1/2
Zobacz więcej
Hałuszki to kolejny z przepisów przygotowany przeze mnie do 11 numeru Kotła. Znalazł się w dziale, w którym przedstawiamy czytelnikom dania kuchni dolnośląskiej. Bo wbrew opiniom niektórych, taka
Zobacz więcej
Składniki: Kluski: 1,5 kg ziemniaków 60 dag kg mąki krupczatki 2 jajka sól Omasta do klusek: 15 dag boczku 17 dag słoniny 20 dag bryndzy 50-100 ml mleka (do rozrzedzenia bryndzy) pieprz Ziemniaki
Zobacz więcej
Dziś kuchnia słowacka i obyczajne jadło Marka wprost ze Słowacji :) Wczoraj zadzwonił do nas nasz kolega Marek z propozycją na wspólny obiad, chciał nam pokazać jedno z tradycyjnych dań jakie jadał w
Zobacz więcej
Szybkie smaczne danie . Regionalne w Bieszczadach . Troszkę mąki, jajek i biały ser. Mamy syty smaczny obiad dla całej rodziny. Można podać na słodko z cukrem lub na słono dodając sól i pieprz do
Zobacz więcej
Kopytka, paluszki (haluszki) 0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares Składniki: (naokoło 170 kopytek) 2 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z
Zobacz więcej
Bryndzowe kluski – kolejne tradycyjne danie kuchni podhalańskiej – są wspaniałym daniem na duży głód, małą kieszeń i niepohamowaną potrzebę zjedzenia czegoś pysznego. Powinny zasmakować nawet tym,
Zobacz więcej
Wrocławski festiwal kulinarny "Europa na widelcu" to dobra okazja, by zgromadzić w jednym miejscu i czasie miłośników kuchni i zainteresować ich nowościami. W Restauracji Cesarsko-Królewskiej
Zobacz więcej
Nie każdy, a raczej niewiele osób naszego pokolenia zna te kluski zwane bardzo różnie: haluszki, hałuszki, halyszki czyhalušky. A szkoda ;) Dlatego też postanowiłam go nieco odświeżyć i spopularyzować
Zobacz więcej
Rozgwieżdżone niebo. Wokół stawu względna cisza, przeplatana szeptami w niezrozumiałym słowiańskim języku. Tylko mrok. Gdzieniegdzie punkty, zlewające się w tafli niezmąconej wody. Ścieżka dookoła.
Zobacz więcej
Haluszki bryndzowe to słowackie, pyszne kluseczki zrobione na bazie surowych ziemniaków, które zrobisz z podstawowych składników. Bryndza nadaje im wyrazistości, a dodatek boczku oraz cebulki sprawia,
Zobacz więcej