bryzol marszałka

Bryzol Marszałka z pęczakiem i grzybami bryzol Marszałka – www.wolnakuchnia.pl W okresie międzywojennym mięso wołowe było dość drogim produktem, ale nie żałowano go na specjalne okazje i dla Zobacz więcej
Bryzol lub stek jak kto woli, to kawałek polędwicy wołowej obsmażony i podany z pieczarkami i cebulką. Pysznie, szybko i nie ma się tutaj co nie udać! Polędwica wołowa to mięso, które idealnie nadaje Zobacz więcej
Wyraczynka
Wyraczynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia z wyrakiem
Bryzol z pieczarkami

Bryzol z pieczarkami 491

Chwilę nas nie było. Wracamy z klasykiem polskiej II połowy XX wieku. Szczyt elegancji dobrych lokali PRL-u ;) Wielu może źle się kojarzyć z suchym mięsem i pieczarkami dodanymi tylko w celu Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajkorada
Bryzol wołowy z pieczarkami

Bryzol wołowy z pieczarkami 199

Dawno, dawno temu, w czasie studiów, kiedy to jeszcze byłam piękna, młoda, szczuplutka i z burzą włosów na głowie :) zdarzyło mi się pracować w pewnej nadmorskiej restauracji (nazwy nie wspomnę, bo Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passionfruit
Bryzol (stek) wołowy z pieczarkami

Bryzol (stek) wołowy z pieczarkami 719

Bryzol to smażony kawałek (kotlet) delikatnego mięsa. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu polędwicę wołową lub cielęcą, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by w podobny sposób podać Zobacz więcej
3 grube kotlety ze schabu (lub szynka, łopatki) 10 średnich pieczarki sól, pieprz świeżo mielony 2 cebule 2 łyżki mąki olej, masło do smażenia 3 jajka Mięso opłukać, osuszyć i lekko rozbić na Zobacz więcej
Wyznaję zasadę, że gdy brak pomysłu na obiad, to najlepiej sięgnąć po najprostsze rozwiązanie, które zwykle jest najlepsze. Nie trzeba przecież szukać za oceanem, aby trafić na smaczny przepis na Zobacz więcej
Duusiak
Duusiak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Koperek w kuchni :)
Bryzol z cebulką

Bryzol z cebulką 1226

Pyszny kotlet z cebulką na wierzchu. :) Danie z PRL-u :) Składniki: 3 plastry schabu bez kości 2 cebule sól,pieprz 2 łyżki mąki olej do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu rozbić cienko. Zobacz więcej
Jak zapewne zauważyliście mięso u mnie gości dość rzadko , a to dlatego , że zdecydowanie należę do wielbicieli rzeczy mącznych ( no i oczywiście słodkości , ale o tym nie muszę mówić ;) ). Jeśli już Zobacz więcej
Szybki obiad rodem prawie z PRL. Kurczak z grilla pod kołderką z pieczarek i z jajkiem w mundurku to miała odmiana od zwykłego kotleta z kurczaka. Pysznie i kolorowo, obiad na każdą porę roku. Porcja Zobacz więcej
Bardzo długo zastanawialiśmy się nad przepisem na "domowe pieczywo". Takie zadanie postawił przed nami producent masła Lurpak - organizator konkursu na Kulinarnego Bloga Roku, w którym dzięki Waszym Zobacz więcej
Truskawki w wielkim mieście: Bar Prasowy - Warszawa, ul. Marszałkowska 10/16 poniedziałek, 18 sierpnia 2014 Bar Prasowy - Warszawa, ul. Marszałkowska 10/16 Zeszłoroczna wojna o legendarny Zobacz więcej
Agata
Agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia na antypodach
Pieczeń Marszałkowska

Pieczeń Marszałkowska 267

Pierwszy raz w życiu piekłam pieczeń wołową i bardzo się bałam żeby nie wyszła jak przysłowiowa podeszwa ale całe szczęście była pyszna i soczysta.. Według mego gustu to bym nieco krócej piekła ale Zobacz więcej
W ubiegłą sobotę wybrałyśmy się z koleżanką do restauracji Ganesh, która od niedawna działa w nowej lokalizacji, przy ul. Marszałkowskiej 10/16, dokąd przeniosła się z lokalu przy ul. Wilczej. W Zobacz więcej
Każdej gospodyni zdarza się, że zostaje pieczeń z niedzielnego obiadu i nie wiadomo co zrobić gdyż resztki często zostaje za mało żeby się wszyscy najedli i za dużo żeby wyrzucić. Szczerze mówiąc nie Zobacz więcej
rozkoszny
rozkoszny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozkoszny.pl
Krem – mały warszawski Paryż

Krem – mały warszawski Paryż 26

Mogłoby się wydawać, że nie ma konkurencji dla osławionej (niekoniecznie chwalebną) sławą Szarloty w terenach Zbawixa. Tłumy warszawski paryżanek i paryżan raczy się tam croissantami, konfiturami i Zobacz więcej
Gołąbki do tej pory jadłam gotowane z sosem pomidorowym,ale można je również zapiekać ....szczerze powiem,nie wiem ,które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne,gdzie jest mielone ,ryż i kapustka,nie Zobacz więcej
smakołyki alergika
smakołyki alergika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakołyki alergika
marsz alergiczny

marsz alergiczny 17

Alergia to taka zołza, że idzie z nami przez całe życie. Różnie się przy tym zachowuje, czasem zupełnie znika, czasem robi chujowe niespodzianki. To się fachowo nazywa marsz alergiczny. Jak już raz Zobacz więcej
bezpolotupl
bezpolotupl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bezpolotu
Pyzy Flaki Gorące – Warszawa

Pyzy Flaki Gorące – Warszawa 62

Brzydki deszczowy dzień. Chłodno, pochmurno, burzowo. Lipiec w Polsce. Powinniśmy szaleć za sałatkami, lekkim jedzeniem a tutaj… Co na obiad? – Ja to bym zjadła pyzy z mięsem – odpowiada Misica. Zobacz więcej