brzoskwinie a la melba

O tym klasycznym deserze stworzonym na cześć popularnej na przełomie XIX i XX wieku śpiewaczki, Nellie Melby, stworzonym przez słynnego szefa kuchni, Augusta Escoffiera, tak napisano w powieści Zobacz więcej
Kuchnia włoska to zdecydowanie mój typ jeśli chodzi o gotowanie. Nie oznacza to jednak, że klasycznych przepisów nie można modyfikować. Tradycyjna parmigiana była dla mnie za mało sycąca i w ten Zobacz więcej
Naleśniki a la snikers - NALEŚNIKI/PLACUSZKI - Szalona Kuchnia Eweliny - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Szalona Kuchnia Eweliny Naleśniki a la snikers (13.06.2017)Kolorowa sałatka z Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Cappuccino à la rosé

Cappuccino à la rosé 7

Cappuccino à la rosé - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Wiadomości Miejsca Blogi Zobacz więcej
Ziemniaki a la hasselback Składniki: 8 ziemniaków 1 cebula ok. 100-150 g zimnego masła 4-5 plasterków sera żółtego sól pęczek szczypiorku Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Ziemniaki obieramy ze Zobacz więcej
Wino i kuchnia
Wino i kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wino i kuchnia
Pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega 11

Pulpo - ikona galisyjskiej kuchni. Najbardziej popularna wersja to puplo a la gallega lub inaczej polbo a feira z papryką i oliwą. W hiszpańskim miasteczku O Carballino w drugą niedzielę sierpnia Zobacz więcej
Jestem bardzo zaskoczona smakiem tych cukierków.To niesamowite ,że z tak prostego warzywa jak ziemniak ,można wyczarować coś tak pysznego i niebiańskiego jak marcepan.Moja znajoma była pewna że to Zobacz więcej
konstancja.wojewodzka
konstancja.wojewodzka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qchcik
Kuleczki a la Rafaello

Kuleczki a la Rafaello 61

Robiłam Rafaello z fasoli białej, które niezbyt przypadło mi do gustu. Babeczki fasolowe, ciasto owszem. W kuleczkach z fasoli brakowało mi tego smaku kokosa. Smak tych kuleczek bardzo mocno Zobacz więcej
xmeeteatlovex
xmeeteatlovex Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
meet.eat.love
Naleśniki a la Gundel

Naleśniki a la Gundel 10

Składniki (na 20 sztuk): CIASTO 400g mąki 600ml mleka 400ml wody gazowanej 3 całe jajka szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ORZECHOWE 400 g siekanych orzechów 100g rodzynek 500ml mleka 300g cukru Zobacz więcej
joanna święch
joanna święch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowy Smak Jedzenia
ciasto a la delicja

ciasto a la delicja 84

składniki na 1 biszkopt kakaowy (pieczemy 2 szt. lub jeden większy i przekrawamy na 2 blaty): 80 g maki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 płaska łyża kakao Zobacz więcej
patrycja.jamroz97
patrycja.jamroz97 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Roślinny Gaj
Wegański a`la strogonow

Wegański a`la strogonow 30

Jest zimno, a zapotrzebowanie na ciepłe posiłki wzrasta. A to, że robi się szybko ciemno, szybciej chcę nam się spać, chcemy również szybko wykonać posiłek, który syci i da energię :) Więc zapraszam Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Ziemniaki a la frytki

Ziemniaki a la frytki 152

W niedzielę mąż przywiózł od moich teściów kombiwar...w sumie nie za bardzo wiem jeszcze co i jak, bo nie było książeczki z instrukcją i przepisami...tak więc , muszę sama kombinować ...od razu prawdę Zobacz więcej
Kurczak a la caprese - DANIA Z KURCZAKIEM - Szalona Kuchnia Eweliny - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Szalona Kuchnia Eweliny Kurczak a la caprese (09.01.2017)Puree ziemniaczane w Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
langosze à la szczodraki

langosze à la szczodraki 71

Z dniem Trzech Króli wiąże się z Polsce i w innych krajach wiele obyczajów i tradycyjnych potraw. We Francji piecze się z ciasta francuskiego i nadziewa masą migdałową mini galettes des Rois. W Zobacz więcej
Witajcie! Pogoda zdumiewa! Pierwszy raz od ok. pięciu lat widzę tyle śniegu za oknem, a on cały czas mocno sypie i z tego co mi się wydaje- nie zamierza przestać. Kilka/kilkanaście lat temu taka Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Biff à la Lindström

Biff à la Lindström 60

Biff à la Lindström to chyba najpopularniejsza w Szwecji mięsna potrawa, zaraz po słynnych klopsikach szwedzkich. Pierwszy raz robiłam podejście do tej potrawy kilka lat temu i wówczas niezbyt Zobacz więcej
DFFFF
DFFFF Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szef kuchni odleciał
Śledzie a la matbucha

Śledzie a la matbucha 31

Śledzie a la matbucha to śledzie z pieczoną papryką i kuminem O, to są śledzie w stylu arabskim mocno. Wiem, że tam się generalnie nie jada ryb, ale to takie fusion. Polecam, tyle powiem. Składniki na Zobacz więcej
Kartoflo! Usty Twemi Boże znaczysz chęci, Twa cudność mnie przeraża, twa dobroć mnie nęci. Adam Mickiewicz " Kartofla" Ogłaszam tydzień z ziemniakiem! Uwielbiam to Zobacz więcej
classy-chef
classy-chef Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Classy-Chef
Wołowina "À la Rydberg"

Wołowina "À la Rydberg" 42

Danie to wymyślono w Hotelu Rydberg - pierwszym nowoczesnym hotelu w Sztokholmie, otwartym w 1857 roku - i jemu tez potrawa ta zawdzięcza swoją nazwę . W daniu tym niezwykle ważne jest , aby osobno Zobacz więcej
swojska baba
swojska baba Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Kotlet a la Pożarski

Kotlet a la Pożarski 176

Kotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego to panierowany kotlet z mięsa kurzego. Potrawa pochodzi z kuchni rosyjskiej i datuje się na XIX wiek. Według podania przyrządził go karczmarz Pożarski, Zobacz więcej