jesli ktoś raz skosztował prawdziwego strudla, będzie już zawsze za nim tęsknił. Ten wiedeńsko-budapesztanski specjał (na Węgrzech zwany rétes), w czasach gdy Kraków leżał jeszcze w Europie, równie
Zobacz więcej
Wróciwszy nie tak dawno z Budapesztu, zgłębiam tajniki węgierskiej kuchni. Pierwszym daniem, z jakim postanowiłam się zmierzyć jest perkelt (węg. pörkölt), czyli tradycyjny węgierski gulasz. Oparłam
Zobacz więcej
Tradycyjne restauracje węgierskie w centrum Budapesztu to cepeliada całkiem kosztowna. Dlatego w poszukiwaniu tych autentycznych należy od centrum nieco się oddalić. hortobágyi húsos palacsinta Którą
Zobacz więcej
Na fali bałkańskich tematów dziś ciasto, które z tą częścią Europy ma niewiele wspólnego prócz nazwy - Fale Dunaju. Smakowo bardziej kojarzy się z dawnym Cesarstwem Austro-Węgierskim, z wiedeńskimi i
Zobacz więcej
Ciasto z jabłkami to ciasto któremu nie potrafię się oprzeć, podobnie jest z sernikiem ale jabłecznik wiedzie prym. Polecam wszystkim bardzo gorąco bo ciasto jest bardzo oryginalne i smakuje wybornie.
Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawą szarlotkę, na którą przepis podpatrzyłam w książce „Podróże kulinarne. Kuchnia węgierska”. Chciałam przygotować coś fajnego na inaugurację kolejnej edycji mojej
Zobacz więcej
Dzień drugi ekskursja z elementami ekstrima (ekstrimem były przejazdy budapesztańskimi autobusami miejskimi – jednak huzarska fantazja w węgierskim narodzie trwa… w kierowcach tychże autobusów).
Zobacz więcej
Budapesztjakostolica Węgier jest kwintesencją madziarskiego państwa. Stanowi on połączenie dówch dawnych miast Budy i Pesztu. Niektórzy wspominają jeszcze o trzeciej części zwanej Obudą. Budapeszt
Zobacz więcej
Pierwszy urlop wykorzystałam w pełni. Poleciałam do jednej z piękniejszych europejskich stolic - Budapesztu. Trzy piękne słoneczne dni minęły mi na podziwianiu malowniczych kamieniczek, spacerach
Zobacz więcej
Restauracja Gundel (www.tripadvisor.com) Słynny deser traktowany na Węgrzech niemal niczym dobro narodowe. Palacsinta to po madziarsku naleśniki. Węgrzy serwują je na tysiące sposobów. Jednak sławę na
Zobacz więcej
Dzisiejszy post jest wspomnieniem wakacji. Ale tych zeszłorocznych. Jesteśmy po pierwszym dniu zwiedzania Budapesztu, schodziliśmy całe wzgórze zamkowe, a także górę Gellerta. W końcu jedziemy w
Zobacz więcej
Liczba eleganckich kawiarni nawiązujących do stylistyki tradycyjnej austrowęgierskiej Kaffeekultur przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Odwiedziłem tylko trzy, ale za to jakie! Pod względem liczby
Zobacz więcej
W końcówce maja do Budapesztu zjeżdżają najlepsi węgierscy restauratorzy, a za nimi tysiące smakoszy. Wszyscy stają się częścią Gourmet Festival, wydarzenia, które kreśli mody i sankcjonuje trendy. Na
Zobacz więcej
Gulasz segedyński, czyli Szegediner, są to kawałki łopatki wieprzowej pokrojonej w grubą kostkę,duszone z kiszoną kapustą z dodatkiem kwaśnej śmietany. Przepis Roberta Makłowicza (z magazynu Apetyt).
Zobacz więcej
Na naddunajskim tarasie dobrze smakuje nawet zwykły koźlak, ale Budapeszt kryje o wiele więcej smakołyków. Zapraszam. Do Budapesztu mamy niedaleko, a ostatnio zdaje się, że nawet znacznie bliżej i to
Zobacz więcej
Bezowy deser świąteczny z szafranem i żurawiną to kolejna propozycja szybkiego wypieku na święta. Bezowy deser to szafranowa wersja budapesztańskiej rolady,bardzo popularnej wSzwecji. Nazwa myli, bo
Zobacz więcej
Zdarzyło się ostatnio tak, że sama się zaskoczyłam kiedy przeanalizowałam pochodzenie dania, które konsumowaliśmy w zeszłym tygodniu. Skomplikowane również okazało się ustalenie skąd dokładnie
Zobacz więcej
Węgrzy bardzo lubią naleśniki i podają je na wiele sposobów, ale wśród nich wszystkich najsłynniejsze są dwa rodzaje: Hortobagy oraz słodkie Gundel palacsinta. Te drugie zostały stworzone przez
Zobacz więcej
On uwielbia kolej. Tak tak, tę polską - bezgranicznie! Spóźniającą się nie tylko zimą, z drożejącymi biletami, z opadającą klapą w niedomytej toalecie, czasem zwalniającą tak, że odnosi się wrażenie,
Zobacz więcej
Placki pobudapesztańsku 0 Flares Facebook 0 Pin It Share 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares Składniki: (porcja dla 2 osób) Placki: 20dkg ziemniaków 2 łyżki mąki
Zobacz więcej