Przepis na bułeczki z karmelizowanym rabarbarem'

Maj to cudny miesiąc ! I to nie tylko ze względu na piękną i soczystą zieleń, która wybucha ze zdwojoną siłą wokół nas, ale także z kilku innych powodów. Po pierwsze maj obfituje w pyszne sezonowe Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Karmelizowany rabarbar

Karmelizowany rabarbar 114

Dziś na blogu w roli głównej pan rabarbar ! W końcu maj to najlepszy dla niego czas. W dzisiejszym wpisie parę słów o właściwościach rabarbaru, o tym czy jest on owocem czy raczej warzywem, a także Zobacz więcej
Od bardzo dawna chodziły mi po głowie drożdżówki, szukałam i szukałam, aż znalazłam bardzo ciekawą kompozycję. Postanowiłam zrobić niespodziankę na wycieczkę dla moich znajomych i wyszła śpiewająco. Zobacz więcej
Moi wierni czytelnicy doskonale wiedzą, że kocham rabarbar . Sezon na to fantastyczne warzywo niedługo się już kończy, więc trzeba koniecznie wykorzystać te ostatnie chwile. Dziś zapraszam Was Zobacz więcej
Dziś na blogu kolejne sezonowe warzywo, czyli rabarbar. Choć może powinnam napisać owoc... ? Bo przecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i dżemy, a w książkach kucharskich jest Zobacz więcej
Drożdżowe bułeczki z budyniem waniliowym, karmelizowanym rabarbarem i kruszonką. Z dużą ilością wanilii. Nie przepadam za wypiekami z budyniem, ale te drożdżówki bardzo mi smakowały. Ich smak jest Zobacz więcej
Drożdżowe bułeczki z budyniem waniliowym, karmelizowanym rabarbarem i kruszonką. Z dużą ilością wanilii. Nie przepadam za wypiekami z budyniem, ale te drożdżówki bardzo mi smakowały. Ich smak jest Zobacz więcej
Rabarbarowych wypieków ciąg dalszy. Tym razem polecamy drożdżówki z masą budyniową, pyszną kruszonką i oczywiście rabarbarem. Są słodkie, mięciutkie, doskonałe do zabrania do szkolnej śniadaniówki, na Zobacz więcej
Zakończenie rabarbarowego sezonu z przytupem dzięki pachnącym bułeczkom drożdżowym z pysznym waniliowym budyniem, karmelizowanym rabarbarem oraz niezawodną kruszonką (kruszonka love!). Jak to Zobacz więcej
Sezon na rabarbar już się rozpoczął i szkoda byłoby go nie wykorzystać. Dodatkowo zostało nam jeszcze sporo orzechów włoskich. Dlatego też pojawił się pomysł na orzechowe ciasto drożdżowe. Pierwsze Zobacz więcej
Przyszło lato a wraz z nim i owoce.Najlepiej smakują świeże,ale można tez je trochę przerobić termicznie. Ten kto nie lubi surowego rabarbaru,na pewno polubi podduszony rabarbar z cukrem.Nadaje się on Zobacz więcej
Proste, delikatne i niewielkie pszenno- gryczane drożdżówki z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru i orzechów laskowych. Kolejna moja kombinacja. Nie ukrywam, że dodatek mąki gryczanej powoduje, iż Zobacz więcej
Dziwny był ten maj – zimny ideszczowy. Ogrzewanie włączone, rano wkładałam czapkę. Niby pojawiały się majowe owoce i warzywa, ale ciągle jeszcze bardziej smakowało rozgrzewające, zimowe jedzenie. Aż Zobacz więcej
Witajcie:) Rabarbaru ciąg dalszy:) Mieliśmy ochotę na drożdżówkę z rabarbarem jednak by, nie była nudna i taka zwykła zrobiłam ją w formie francuskichdrożdżowych bułeczek Brioche ,tez nie do końca Zobacz więcej
Drożdżówki są z dodatkiem kaszy jaglanej, która sprawia, że ciasto jest wilgotniejsze. Napełnione karmelizowanym rabarbarem i posypane słodką, maślaną kruszonką. Wszystko z nutką cynamonu, co jeszcze Zobacz więcej
Sezon truskawkowy w pełni! Najczęściej zajadamy je prosto z koszyczka, bądź zmiksowane w koktajlu. Są też i zwolennicy orzeźwiających koktajli, czy sorbetów. Truskawki idealnie pasują do słodkich Zobacz więcej
Rabarbarowy sezon trwa, zatem czas na coś smakowitego z rabarbarem w roli głównej! Przygotowałam ciasto na przytulone buchty drożdżowe, która nadziałam karmelizowanym rabarbarem. Z wierzchu bułeczki Zobacz więcej
Kruchy, słodki spód, karmelizowane jabłka i kwaskowy rabarbar z nutą wanilii. Tarta wymaga raczej zdecydowanego koloru, dlatego polecam użycie tych odmian rabarbaru, które mają czerwone, a nie Zobacz więcej
Któregoś pięknego, bo słonecznego weekendowego dnia byłam szalenie niekonsekwentna. W przypływie niczym nieskrępowanej fali dobroci dla Pana Kota, pozwoliłam mu wygrzewać futro i bądź co bądź młode Zobacz więcej
Rabarbar to bylina, której jadalną część stanowią łodygi, które mają kwaskowaty, orzeźwiający smak. W miarę dojrzewania zmieniają kolor z zielonego na czerwony, a bardziej dojrzałe łodygi tracą swoją Zobacz więcej