bułgaria na talerzu

Pomysł na tą pożywną zupkę znalazłam w książce Bułgaria na talerzu Beaty Lipov... Mięso wymieszać z połową ryżu, posiekaną natką pietruszki i jedną cebulą.Dodać jajko, czubrycę i sól.Dokładnie wyrobić Zobacz więcej
. Usmażoną cukinię osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, rozłożyć na talerzach, polać sosem jogurtowym i posypać posiekanym koperkiem oraz drobno pokrojonym chilli (ja chilli pominęłam). Zobacz więcej
boregi
boregi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Licencja na gotowanie
Tutmanik

Tutmanik 126

0
placków. Ser mieszamy z jajkiem, rozsmarowujemy farsz na plackach, zwijamy je w rulony i kroimy na plastry o grubości 5 cm i układamy je w natłuszczonej okrągłej formie jeden obok drugiego. Polewamy Zobacz więcej
Przepis pochodzi z książki p Beaty Lipow - Bułgaria na talerzu Śnieżka jest pyszna ,kremowa ,w konsystencji przypomina nasz kremowy serek .Podam przepis jak w książce ,ja tym razem zrobiłam bez Zobacz więcej
Orechowki - ciastka orzechowe - przepis pochodzi z książki p Beaty Popow - Bułgaria na talerzu .Ciastka te robiłam już kilka razy są bardzo dobre ,szybciutko się je robi pod warunkiem ,że ma się Zobacz więcej
Do Bułgarii zawitałam na wakacje już po raz czwarty. Podbiła moje serce serdecznością, przepysznym jedzeniem i... cenami. Bo co mi po przysmakach innych wakacyjnych kierunków, skoro portfel nie Zobacz więcej
ola
ola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ola domowa
Tutmanik. Chlebek bułgarski.

Tutmanik. Chlebek bułgarski. 100

0
W tym tygodniu dostałam przesyłkę od Babci. W środku była "Bułgaria na talerzu" Beaty Lipov, którą wypatrzyłam w jednym z babcinych katalogów jeszcze w listopadzie. A, że ostatnio mam smaka na Zobacz więcej
boregi
boregi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Licencja na gotowanie
Bob czorba

Bob czorba 218

1
książki Bułgaria na talerzu Beaty Lipov. Składniki: 200 g fasoli 3 łyżki oleju 2 cebule kawałek selera 2 marchewki łyżka mąki łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonej słodkiej papryki dżodżen Zobacz więcej
ENGLISH VERSION Jakiś czas temu zajadaliśmy się czuszkami biurek , na które przepis znaleźliśmy w książce Beaty Lipov Bułgaria na talerzu. Niedawno na jej blogu Lawendowy dom znaleźliśmy przepis na Zobacz więcej
1004. Pile s oriz-czyli kurczak z ryżem Kiedyś robiłam już kurczaka z ryżem..ale ten jest bardziej smaczny...polecam..do tego dania użyłam ryżu Sonko..ryż chyba bardziej mi smakował niż kurczak ha ha Zobacz więcej
No i gdzie ta wiosna? Za oknem szaro i ponuro. Przynajmniej nie pada (póki co). Niby mała rzecz, a cieszy. Zmarzłam wczoraj niesamowicie, ale było warto. Szybko uporałam się z tym, co mniej przyjemne Zobacz więcej
boregi
boregi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Licencja na gotowanie
Lutenica II

Lutenica II 270

0
do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do uzyskania konsystencji gęstego puree. Dodajemy posiekaną natkę, cukier, sól, olej i ewentualnie zmiażdżony czosnek. Mieszamy, przekładamy do ciepłych Zobacz więcej
w kostkę ,a marchew i seler zetrzeć na tarce z dużymi otworami .Wszystko razem zeszklić na tłuszczu ,zalać gorącym rosołem ,dodać listek laurowy i gotować około 30 minut ( u mnie 20 ) na niewielkim Zobacz więcej
albo zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek posiekaj na drobne kostki lub wyciśnij. Posiekaj koperek. Włoż ogórka, czosnek i koperek do miski i dodaj przyprawy. Dodaj jogurt i całość dobrze Zobacz więcej
mnie tam prawdziwa uczta dla podniebienia. Podobno najbardziej Bułgaria kojarzy się wszystkich odwiedzającym właśnie z sałatką szopską. Jej nazwa wcale nie pochodzi od nazwy sera, z którym się ją Zobacz więcej
kulinarne" (kuchnia bułgarska) Kruszonka lasowiacka - Blog: "Trzeci talerz" (kuchnia polska - Podkarpacie) Młodzowy kuch z kruszonką i glancem - Blog: "Pełny talerz" (kuchnia polska - Kaszuby) Zobacz więcej
rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Już na talerzu możemy nasze naleśniki obsypać jeszcze odrobiną pozostałej mozzarelli. Smacznego! Wydrukuj Jeśli chcesz otrzymywać informację o Zobacz więcej
Was nie zwiedzie ich niewinny lekko przypieczony kolor. Fakt, że obgotowaliśmy je w słodkiej wodzie sprawiły, że nie tylko są cudownie miękkie w środku, ale także zyskują pyszną skorupkę na zewnątrz. Zobacz więcej
Was nie zwiedzie ich niewinny lekko przypieczony kolor. Fakt, że obgotowaliśmy je w słodkiej wodzie sprawiły, że nie tylko są cudownie miękkie w środku, ale także zyskują pyszną skorupkę na zewnątrz. Zobacz więcej
olbrzymie obawy jak ja dam radę. Ale daję radę, jest ciężko, bo pracę mam dość monotonną i męczącą, ale moi nowi znajomi z pracy skutecznie umilają mi ten czas (pracuję w zespole międzynarodowym: Zobacz więcej