bułgarska pasta z bakłażana

Mają wszyscy, mam i ja ! Do przepisu Beaty z Lawendowego Domuprzymierzałam się już rok temu, ale lato jakoś szybko minęło, pomidory się skończyły, nie udało się. Tym razem do pracy przystąpiłam Zobacz więcej
Ajwar - ajvar - to bałkańska pasta z papryki i bakłażanów. Wywodzi się z kuchni serbskiej ale popularna jest na całych Bałkanach. W oryginalnym ajwarze nie ma pomidorów tak jak czasami spotykam w Zobacz więcej
Przedstawięnowy produkt FirmyPremium Rosa - sos bułgarski Lutenica. Lutenica produkowana jest w Bułgarii do jej produkcji wybierane są najlepsze warzywa i zioła . W skład pasty wchodzą papryka, Zobacz więcej
Ze względu na moje nieraz podkreślane zamiłowanie do kuchni bułgarskiej dziś przepis na bakłażana. Tym razem to nie pasta, nie jest faszerowany, a… występuje pod pierzynką. Z czego? Przeczytacie Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Baba ghanoush

Baba ghanoush 35

3
Baba ghanoush to danie kuchni arabskiej popularne na Bliskim Wchodzie (Liban, Syria) i w Egipcie. Jej głównymi składnikami są bakłażany, pasta sezamowa, sok z cytryny i sól. W zależności od miejsca Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Sałatka mnisia

Sałatka mnisia 41

1
Przepis na tę sałatkę (bułg. калугерска салата) pochodzi podobno z bułgarskiego monastyru Zograf na Świętej Górze Athos. Jest to największy działający ośrodek prawosławnego monastycyzmu Ta sałatka to Zobacz więcej
Ljutenica jest potrawą bułgarską, przepisów na nią widziałam wiele, mniej lub bardziej podobnych do siebie. Zdaję sobie sprawę z tego, że pasta przygotowywana z polskich warzyw może się różnić od Zobacz więcej
greckimi. Tym razem nic nie kupiłam ale zamierzam tam jeszcze wrócić bo oferta wygląda zachęcająco. Skusiłam się za to na lutenicę z grillowanej papryki (8 PLN) na stoisku bułgarskim. Mają tam Zobacz więcej
Znowu pieczone warzywa! Tak, to prawda - mogłabym pisać pieśni pochwalne na cześć pieczonych warzyw! Czasami bywam wegetarianką - tak okazjonalnie, kiedy mam dość mięsa i myślę z przyjemnością o Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Domowa Ljutenica

Domowa Ljutenica 183

1
Kiedy wśród warzyw na targu zobaczyłam dorodne bakłażany, zaraz pomyślałam o tej pysznej bułgarskiej paście. Przepisu najpierw szukałam w bułgarskim Przewodniku Pascala, który mi pożyczyła Ania z Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Żarkoje

Żarkoje 1407

1
na żarkoje na polskich stronach, za to kierując się sposobem przygotowania i podawania tego dania znalazłam wiele jego odpowiedników: czenaki, czynaki, czanachi, czenachy - Rosja, Litwa, Ukraina, Zobacz więcej
Danie to łączy w sobie składniki znane z różnychkuchni z basenu Morza Śródziemnego. Jest ono proste w samej konwencji, pełne kolorowych warzyw i sycące dzięki makaronowi. Postanowiłem wzbogacić smak Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
lutenica

lutenica 135

0
Lutenica lub ljutenica, to pikantna pasta warzywna lub gęsty sos w kuchni macedońskiej, serbskiej i bułgarskiej. Składa się głównie z pieczonej papryki, pasty pomidorowej oraz pieczonych bakłażanów, w Zobacz więcej
ładnie usmażony odwracam placek na drugą stronę za pomocą dodatkowego talerza. Kiedy druga strona też zbrązowieje, placek jest gotowy. U nas najczęściej jedzony jest z kozim lub owczym serem i Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biblia Smaków
Ajwar

Ajwar 90

1
Ajwar - Biblia Smaków Search for: Biblia Smaków Skip to content Śniadania Obiady Zupy Główne Dodatki Przekąski Napoje Desery Męskim okiem Onas Ajwar Kategorie: Dodatki, Główne, Przekąski, Przetwory Zobacz więcej
, ukraińskim, bułgarskim, rumuńskim, czeskim, białoruskim, a także polskim mamy do niego utrudniony dostęp. Na co dzień jestem wielką fanką Somersby, który jest piwem o jabłkowym smaku, a dokładnie to Zobacz więcej
konkretnym stanowisku kulinarnym na wybrane potrawy (1 kupon=1 danie). Na początek wybrałam pierś z indyka faszerowanego szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich z menu kuchni Zobacz więcej
jednak, chciałam się z wami podzielić przepisem nazwa którego jest właśnie bardzo odsska. Ikra z granatowych. Dlaczego ikra, skoro to jest pasta? Bo ikra nazywa się w Odessie właśnie pasty do Zobacz więcej
było 266 wpisów. Najmniejszą popularnością, tak samo jak w zeszłym roku, cieszyła się miechunka pomidorowa, może za rok dodacie jakieś przepisy z jej udziałem, tym razem tylko Thiessa z Podróży Zobacz więcej