bułgarskie leczo

ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Leczo po bułgarsku

Leczo po bułgarsku 164

0
{{headerMessage}}
Leczo to potrawa pochodząca z kuchni węgierskiej. Jednak aby nadać temu daniu nieco inny smak wzbogaciłam je o dodatek bułgarskiego sosu Lutenica. W wersji wegetariańskiej należy zrezygnować z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od lat eksperymentuję z tym pochodzącym z kuchni bułgarskiej daniem. Pierwszy raz jadłam giuwecz w latach 60-tych kiedy zrobił je mój Tata. Nie mam pojęcia jak trafił na przepis .W każdym razie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiejsze leczo powstało z braku cukinii którą zastąpiłam młodą kapustą;) Użyłam także świetnej przyprawy jaką jest Czubrica, spokrewniona z cząbrem, przyprawa charakterystyczna dla kuchni Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przechowywać w lodówce do około 2 tygodni. Składniki : - ok 400 g wątróbki drobiowej - ok 300 g masła (1,5 kostki) - 2-4 szalotki - 2-3 ząbki czosnku - pieprz, sól - gałka muszkatołowa - kilka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podróże kulinarne kształcą, dodają smaku, otwierają na inne smaki. Odwiedzając nowe miejsca, staram się próbować kuchni rodzimej, czy też tego co maja do zaproponowania. Ostatnim razem zakochałam się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W sierpniu i we wrześniu przygotowuję prostą bułgarską sałatkę z opiekanej papryki. Kolor energetyzujący (uwielbiam!), a czosnek zabija bakterie (wiadomość dla walczących z długim przeziębieniem). Zobacz więcej
boregi
boregi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Licencja na gotowanie
Ser po szopsku

Ser po szopsku 240

0
{{headerMessage}}
posiadaniu, ale nie tylko forma jest jej mocną stroną. Poza przepisami znajdują się tam ciekawe opisy i bajki ludowe. Na razie jeszcze się z nimi zapoznajemy, ale już jesteśmy zachwyceni :) Przy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bułgarską tradycją i moją paprykę jem na letnią obiado-kolację. Moja ulubiona ekspertka i znawczyni bułgarskiej kuchni Iliana Genew-Puhalewa pisze: "Faszerowane warzywa są lekkostrawną jarską Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ma się co zastanawiać tylko włączyć owies do swojej diety już dziś! Kris: W tym daniu wykorzystana została przyprawa o nazwie czubrica lub czubryca. Jest to przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polenta, mamałyga – jak zwał tak zwał ale chodzi o to samo, czyli o potrawę z kaszki lub mąki kukurydzianej. U nas mało popularna, lecz we Włoszech polenta to potrawa narodowa. Pod nazwą mamałyga Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Leczo

Leczo 157

1
{{headerMessage}}
Leczo to jedna ze sztandarowych potraw kuchni węgierskiej. Znajdują się w nim sezonowe warzywa takie jak papryka, pomidory icukinia oraz mięso - zazwyczaj kiełbasa i wędzony boczek, chociaż można Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiejszy post to wspomnienie wyjazdu do Bułgarii. Byłam pierwszy raz w tym kraju i nie bardzo wiedziałam czego się spodziewać. Miejsce w którym byłam Nessebar zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie . Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nazwie Bomboloni - delikatne ciasto, jakim otoczony jest prosty w wykonaniu, acz niebanalny w smaku crème pâtissière, w moim odczuciu nie pozostawia już wiele do życzenia... Może poza szklanką mleka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
marcepanowy – nie próbowałam niestety, ale muszę poszukać pomysłu na domowej roboty likier marcepanowy – to musi być cudo! Delirium – marka palinki Węgierska kuchnia jak wiadomo jest dość ostra, ale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) oraz kanapką z rostbefem, sosem chrzanowym i rukwią wodną (Roastbeef Sandwich - kuchnia brytyjska) padał deszcz, stąd nie mam dla Was zdjęć. Ale znalazłam je tutaj: kanapka z rostbefemizupa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
konkretnym stanowisku kulinarnym na wybrane potrawy (1 kupon=1 danie). Na początek wybrałam pierś z indyka faszerowanego szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich z menu kuchni Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sól, pieprz W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i podsmażamy powoli aż zmięknie, lecz nie zacznie brązowieć. Dodajemy czosnek i podsmażamy go minutę. Następnie wlewamy ocet Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i sejtanu domowej roboty, przygotowanego przez moją siostrę. Gdy na ruszcie smażą się szaszłyki, pod rusztem, wymieszane z węglem, mogą piec się ziemniaki. Najlepiej podgotować je trochę, owinąć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ostatecznie z przepisu zostało, okaże się w momencie publikacji naszych dań ;-) Uzgodniliśmy tylko, żeby nam zamiast zapiekanki leczo nie wyszło... Udział we wspólnym przedsięwzięciu kulinarnym Zobacz więcej
Gaska Malwinka
Gaska Malwinka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gąska Malwinka
Bułgaria kulinarnie

Bułgaria kulinarnie 228

0
{{headerMessage}}
Myślę, że większość z Was, jak i mnie, interesują nie tylko przepisy, ale także wpisy dotyczące kulinarnych tradycji różnych krajów. Dzięki mojemu Bratu i jego ukochanej Korulce możemy dowiedzieć się Zobacz więcej