bułgarskie leczo

ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Leczo po bułgarsku

Leczo po bułgarsku 161

0
Leczo to potrawa pochodząca z kuchni węgierskiej. Jednak aby nadać temu daniu nieco inny smak wzbogaciłam je o dodatek bułgarskiego sosu Lutenica. W wersji wegetariańskiej należy zrezygnować z Zobacz więcej
Od lat eksperymentuję z tym pochodzącym z kuchni bułgarskiej daniem. Pierwszy raz jadłam giuwecz w latach 60-tych kiedy zrobił je mój Tata. Nie mam pojęcia jak trafił na przepis .W każdym razie Zobacz więcej
Dzisiejsze leczo powstało z braku cukinii którą zastąpiłam młodą kapustą;) Użyłam także świetnej przyprawy jaką jest Czubrica, spokrewniona z cząbrem, przyprawa charakterystyczna dla kuchni Zobacz więcej
Przepis mam od Jamiego, Jamiego Olivera. Bardzo fajny parafit lub coś w stylu pasztetu, lecz jest to wersja bez pieczenia. Zachwycające jest to,że osoby które nie są fanami wątróbki, raczej będą Zobacz więcej
Podróże kulinarne kształcą, dodają smaku, otwierają na inne smaki. Odwiedzając nowe miejsca, staram się próbować kuchni rodzimej, czy też tego co maja do zaproponowania. Ostatnim razem zakochałam się Zobacz więcej
W sierpniu i we wrześniu przygotowuję prostą bułgarską sałatkę z opiekanej papryki. Kolor energetyzujący (uwielbiam!), a czosnek zabija bakterie (wiadomość dla walczących z długim przeziębieniem). Zobacz więcej
boregi
boregi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Licencja na gotowanie
Ser po szopsku

Ser po szopsku 240

0
posiadaniu, ale nie tylko forma jest jej mocną stroną. Poza przepisami znajdują się tam ciekawe opisy i bajki ludowe. Na razie jeszcze się z nimi zapoznajemy, ale już jesteśmy zachwyceni :) Przy Zobacz więcej
bułgarską tradycją i moją paprykę jem na letnią obiado-kolację. Moja ulubiona ekspertka i znawczyni bułgarskiej kuchni Iliana Genew-Puhalewa pisze: "Faszerowane warzywa są lekkostrawną jarską Zobacz więcej
ma się co zastanawiać tylko włączyć owies do swojej diety już dziś! Kris: W tym daniu wykorzystana została przyprawa o nazwie czubrica lub czubryca. Jest to przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego i Zobacz więcej
Polenta, mamałyga – jak zwał tak zwał ale chodzi o to samo, czyli o potrawę z kaszki lub mąki kukurydzianej. U nas mało popularna, lecz we Włoszech polenta to potrawa narodowa. Pod nazwą mamałyga Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Leczo

Leczo 156

1
Leczo to jedna ze sztandarowych potraw kuchni węgierskiej. Znajdują się w nim sezonowe warzywa takie jak papryka, pomidory icukinia oraz mięso - zazwyczaj kiełbasa i wędzony boczek, chociaż można Zobacz więcej
Dzisiejszy post to wspomnienie wyjazdu do Bułgarii. Byłam pierwszy raz w tym kraju i nie bardzo wiedziałam czego się spodziewać. Miejsce w którym byłam Nessebar zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie . Zobacz więcej
nazwie Bomboloni - delikatne ciasto, jakim otoczony jest prosty w wykonaniu, acz niebanalny w smaku crème pâtissière, w moim odczuciu nie pozostawia już wiele do życzenia... Może poza szklanką mleka Zobacz więcej
i bardziej przypominało sos niż leczo. Zupa gulaszowa też była inna, niż próbowałam w Polsce – z marchewką, kiełbaskami, niezbyt gęsta. Węgierskie przysmaki Kolejny przystanek – a właściwie Zobacz więcej
polski. Jest orzeźwiający, ale też dosyć sycący. Po prawej stronie powyższego zdjęcia znajduje się klasyczny cydr produkcji brytyjskiej, który jednak nie przypadł mi szczególnie do gustu. Natomiast Zobacz więcej
powyższego zdjęcia znajduje się klasyczny cydr produkcji brytyjskiej, który jednak nie przypadł mi szczególnie do gustu. Natomiast środkowy cydr, to napój w stylu oranżady, która okazała się strzałem Zobacz więcej
Od dawna chciałam samodzielnie przygotować piersi kaczki, ale jakoś nigdy nie było okazji. Gdy w końcu dwie dorodne sztuki znalazły się w mojej lodówce pozostało zastanowić się z czym je podać. Bardzo Zobacz więcej
: pieczarki, kurki,boczniaki, kanie.Możnaupiec kromki chleba natarte czosnkiem, przyprawami i olejem. Na grilla nadają się steki sojowe, sejtan wmilionachwersji, marynowane tofu czy tempeh. Ja Zobacz więcej
duszonej z pomidorami i beszamelu. Ma zwykle trzy warstwy - na dole oberżyna, w środku mięso, na górze beszamel. Tradycyjna grecka zapiekanka nie zawiera sera. Turecka musakka nie jest zapiekanką Zobacz więcej
Myślę, że większość z Was, jak i mnie, interesują nie tylko przepisy, ale także wpisy dotyczące kulinarnych tradycji różnych krajów. Dzięki mojemu Bratu i jego ukochanej Korulce możemy dowiedzieć się Zobacz więcej