bulion mięsny

Pamiętacie? Mnie smaki tamtego dnia wręcz prześladują. Pisałam już, że było to moje pierwsze zetknięcie z kuchnią chińską, a do tego w tak intensywnej dawce... Zupa, którą zaprezentowała nam "Kaśka" Zobacz więcej
Bulion mięsny (rosół) można przygotować z różnego rodzaju mięs. Może być tylko wołowy, tylko drobiowy, najlepszy - drobiowo - wołowy. Może być to również wywar na wędzonkach - idealny do żurku czy Zobacz więcej
minuty od momentu wypłynięcia). Ja do zupy preferuję kształt uszek, ale mogą być też w tradycyjnej formie. Bulion pieczarkowy: wywar z łopatki (pozostawiam część wywaru i rozcieńczam go wodą w Zobacz więcej
Świeży bulion, to przepyszny dodatek do zup, risotto, czy kaszy. Nie da się ukryć, że kostki rosołowe to również bardzo przydatna rzecz w kuchni, choćby jako dodatek do sosów. Poszperałam po Zobacz więcej
Z połową stycznia przyszła zima. Przyniosła ze sobą ochotę na gorące, słone i koniecznie pikantne dania. Nie mogę sobie przypomnieć, dlaczego kiedyś tak bardzo nie lubiłam rosołu. Teraz nie wyobrażam Zobacz więcej
Danie to jest połączeniem Massaman curry i zupy z kurczaka. Dla tych którzy pierwszy raz słyszą tą nazwę, Masaaman curry jest to indyjska odmiana tajskiego curry. Zazwyczaj zawiera duże źródło białka Zobacz więcej
Witajcie :) Za oknem zrobiło się szaro zimno i mokro i gdy wracam do domu uwielbiam zjeść jedną z moich ulubionych zup. szybka, prosta, sycąca i rozgrzewająca:) pół brukwi 3 duże marchewki Kawałek Zobacz więcej
Składniki: 125g soczewicy 125g ciecierzycy 100g cebuli 2 marchewki 100g boczku seler pietruszka 800g wody 1 kostka bulionu mięsnego 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka octu . Zobacz więcej
1 kg wołowiny pieczeniowej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego świeżo mielony pieprz kolorowy kilka listków świeżej Zobacz więcej
Kiedyś pisałam o różnicy między rosołem a bulionem. Pani Karolina Nakwaska za rosół uważała tęgi wywar mięsno-warzywny, a bulion to był lekki rosół, szybciej sporządzany. Natomiast profersor Meinecke Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Zupa ze szczawiu

Zupa ze szczawiu 69

0
Ugotuj wywar warzywny (lub mięsny jeśli wolisz, ale nie ma potrzeby). Obierz starannie włoszczyznę i gotuje godzinę z solą, pieprzem i liściem laurowym. Odcedź. Wrzuć do niego umyty szczaw, zagotuj i Zobacz więcej
ROSÓŁ Z TARTYMI KLUSECZKAMI Składniki: +/- 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 całe jajko 1 żółtko bulion warzywno-mięsny Gotujemy bulion warzywno-mięsny. Zagniatamy ciasto na kluseczki. Musi Zobacz więcej
Na szybko i na zielono: zielona papryka cebula por 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki paczka mrożonego groszku paczka mrożonej fasolki szparagowej bulion warzywno mięsny przyprawy do smaku i wg uznania Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
barszcz z kurek

barszcz z kurek 179

0
500 g kurek 1 cebula 50 g masła 500 ml bulionu 1000 ml mleka 3,2% 300 ml śmietany 30% sól biały pieprz 3 gałązki rozmarynu 3 gałązki tymianku 3 źdźbła trawy żubrowej natka pietruszki Kurki oczyścić, Zobacz więcej
Viola
Viola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fun & Taste
Pieczarki w sosie

Pieczarki w sosie 213

2
autorprzepisu Viola 200 g pieczarek 1 mała czerwona cebula 1 łyżka śmietanki 0,5 l bulionu warzywnego odrobina kolendry Średnie pieczarkiprzeciąć na pół, małe zostawić w całości. Cebulę pokroić w Zobacz więcej
Listonic
Listonic Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Listonic
Przepis Ani

Przepis Ani 25

0
Zapraszamy na http://przepisani.pl/ Przepisy kulinarne mojej mamy Polecamy Zupę z botwinki: 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego 1 pęczek botwinki (około pół kilograma) 1 łyżka masła 2 łyżki Zobacz więcej
Jedna z tradycyjnych potraw mięsnych (zaraz obok schabowego, kotletów mielonych czy bitek). Składniki: 1 kg mięsa wołowego 2 cebule 20 dag chleba żytniego 1 jajo 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu sól, Zobacz więcej
Dzisiaj pokażę Wam coś mięsnego i smacznego :) 4 piersi z kurczaka 4 plastry Grana Padano 4-8 korniszonów 4 plastry szpinaku 1 szklanka bulionu sól pieprz majeranek kostka rosołowa Piersi z kurczaka Zobacz więcej