bulion z włoszczyzny

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: ćwiartka z kurczaka, pęczek młodej włoszczyzny, kilka ziemniaków, 2 łyżki kaszy Zobacz więcej
Pierwsza młoda włoszczyzna już jest. Malutkie marchewki, mikroskopijne pietruszki, cienki jak palec por, bielutki seler. I mnóstwo liści. Taka włoszczyzna zupełnie inaczej smakuje niż dojrzała, Zobacz więcej
Pijecie kwas z buraków – zdrowy, probiotyczny napój? My staramy się pić go codziennie i bardzo nam smakuje. Przygotowałam już kilka wariantów buraczanego fermentu, a opisałam jak dotąd podstawowy Zobacz więcej
Dawno nie publikowaliśmy na blogu przepisów na potrawy z wolnowaru, więc przyszła pora aby te zaległości nadrobić. Zwłaszcza, że od kilku lat jest to drugi, zaraz po blenderze, najczęściej Zobacz więcej
Koncentrat bulionu z indyka mam zawsze w lodówce. Już od kilku lat zupełnie nie używam żadnych kostek rosołowych. Wystarczy 1-2 łyżeczki koncentratu i zupa jest idealna. Jeśli też cienicie sobie Zobacz więcej
Pyszna propozycja na szybką surówkę do obiadu lub na kolację. Do zrobienia potrzebujemy włoszczyznę, tarkę, nóż, miskę, a do przyprawienia przygotowujemy szklankę do której dajemy razem olej 4 łyżki, Zobacz więcej
swojska baba
swojska baba Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Greckie smaki
Bulion z kurczaka po grecku

Bulion z kurczaka po grecku 20

Bulion z kurczaka, czyli zomos kotas (ζωμός κότας) w wersji greckiej różni się od wersji, którą przywykliśmy przygotowywać w kuchni polskiej. Różnica dotyczy zarówno składników, procesu gotowania, jak Zobacz więcej
* Kto z nas nie robi bulionu, rosołu lub innych zup, których podstawą jest włoszczyzna? Zdarza nam się, że nie zjemy wszystkich warzyw z zupy , albo były potrzebne tylko na zrobienie aromatycznego Zobacz więcej
biodika
biodika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pij soki wyciskane
Bulion z indyka

Bulion z indyka 11

Bulion stanowi podstawę dla większości gotowanych przeze mnie zup. W związku z czym doczekał się osobnego przepisu. 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, Zobacz więcej
Jak pewnie niektórzy zauważyli ogarnęło mnie "wolnowarowe" szaleństwo - jednak jest to pozytywne szaleństwo chcące sprawdzić przygotowanie różnych potraw w wolnowarze i ogólny jego sens. Za mną więc Zobacz więcej
Kasza pęczak z kurczakiem i brokułem czyli modnie ostatnio nazwane... kaszotto :-) Dzisiejszy przepis zakłada, że macie już ugotowany rosół (u mnie warzywno-drobiowy) i macie z tego rosołu trochę Zobacz więcej
1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 por (200g) 1 marchewka (200g) 1 pietruszka (100g) 0,5 selera (200g) 1 ząbek czosnku 1 jajko olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna) sól morska Zobacz więcej
To fantastyczna propozycja którą odnalazłam w mojej nowej książce poświęconej kuchni greckiej. Zachęcam do przygotowania zupy na domowym rosole z kurczaka, to ważne aby bulion był dobrej jakości i Zobacz więcej
To zupa którą robię nie tylko w poniedziałek po niedzielnym rosole. Często w środku tygodnia gotuję zupę pomidorową, ponieważ uwielbiam jej intensywny smak. Pomidorówka z ryżem to zgrany duet. Do Zobacz więcej
wegeweda
wegeweda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wege Weda
Bulion warzywny

Bulion warzywny 4

Bulion to podstawa każdej zupy. Nie zawsze mamy czas, aby go ugotować, a zupy jadamy chętnie. Bulion przydaje nam się równieżdo sosów, bo wzbogaca ich smak. Jest też niezbędny do przygotowania Zobacz więcej
Bulion na żołądkach indyczych z pieczarkami Lekki i delikatny bulion , na indyczych żołądkach z pieczarkami , to bardzo smaczna zupa . Jest prosta w przygotowaniu , niskokaloryczna i lekko strawna , Zobacz więcej
4 marchewki 3 pietruszki połowa dużego selera biała część dużego pora kawałek imbiru, ok 15 cm 1 kopiasta łyżeczka kurkumy 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego niewielki pęczek natki 3 grzybki Zobacz więcej
Buliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze–bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Zobacz więcej
Zimą co tydzień gotuję bulion z obierek. I wcale nie jest to przejaw skąpstwa czy nawet tylko oszczędności, ale przede wszystkim praktycznego podejścia do wartości odżywczych roślin. Latem, gdy Zobacz więcej
Bulion azjatycki z klopsikami i spaghetti z marchewki - Pasja Smaku Strona główna O mnie W mediach Kontakt | Współpraca Toggle navigation Kuchnia Śniadania Przystawki Zupy Obiady Pieczywo Przetwory Zobacz więcej