bułki bez zarabiania

{{headerMessage}}
z mąkami. Do miski wysypujemy mąki, cukier, sól, siemię lniane i pestki dyni. Dodajemy wodę, ciepłe mleko i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto- powinno odchodzić od dłoni. Odkrawamy 1/3 ciasta (2 mini Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, (dodatkowo:1,5 łyżki bułki tartej) Jabłka: 1,5 - 2 kg jabłek, 1 galaretka brzoskwiniowa, 1- 2 łyżki cukru (jeśli jabłka są mało słodkie), 1 łyżka cynamonu Dodatkowo: 1 (47g) opakowanie dużego Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Limonkowy
BUŁECZKI "SERCA"

BUŁECZKI "SERCA" 52

0
{{headerMessage}}
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Wiem, że niektórzy nie uznają tego Święta, jako że powinniśmy się kochać i obdarowywać bez okazji. Ja jednak nie mam nic przeciwko. Serc pluszowych, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dla mojego małżonka obiad bez mięsa jest stracony. Dlatego dla niego najczęściej robię pierogi w wersji mięsnej z kapustą. No i ewentualny spór zażegnany. Nie ma już powodu do kłótni. Mięso, jakiego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Do garnuszka wlewamy mniej niż pół szklanki mleka wkruszamy drożdże dodajemy pół łyżeczki cukru i mąkę łyżkę lub więcej tak aby było gęste mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Zobacz więcej
mayas
mayas Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mancia w kuchni
Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów 57

1
{{headerMessage}}
Dzisiaj mam dla Was przepis na proste, szybkie, a przede wszystkim przygotowane bez spulchniaczy i ulepszaczy bułki do hamburgerów, które w smaku są o niebo lepsze o tych dostępnych w sklepach. Z tego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Wiele sklepów oferuje mielenia wybranych kawałków. Sklep zarabia, wy wiecie co trafi na Wasze talerze i wszyscy są zadowoleni. Przepis ten jest prosty a kotlety z papryką są przepyszne. Składniki: Zobacz więcej
efu7
efu7 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Ewolucje
Budka z zapiekankami

Budka z zapiekankami 354

0
{{headerMessage}}
(soli, jak na mój gust, nie potrzebują). Takimi pieczarkami posmarowałam połówki podłużnych bułek, zwanych nieco niefortunnie paluchami. Następnie na buły powędrował ser - czasem są to wąskie Zobacz więcej
kass
kass Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaki i aromaty
Drożdżowy wieniec z makiem

Drożdżowy wieniec z makiem 290

0
{{headerMessage}}
drożdżówki. Ciasta zarabiała ręcznie, energicznie, w dużej misce emaliowanej. Składniki dodawała 'na oko', piekła w piekarniku bez termoobiegu i wskaźnika temperatury... a ciasta wychodziły Zobacz więcej
{{headerMessage}}
niewiele, w międzyczasie możemy zająć się innymi sprawami. Bułki przygotowuję z "doskoku". Już kiedyś pisałam, że uwielbiam piec bułki, te dodatkowo mają tę zaletę, że nie potrzeba do nich żadnych Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Pierogi leniwe

Pierogi leniwe 164

1
{{headerMessage}}
ciasto. Formujemy wałek. Mąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek lekko spłaszczamy, możemy zrobić na nim Zobacz więcej
Olga
Olga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Początkująca pani domu
Chleb marchewkowy.

Chleb marchewkowy. 487

1
{{headerMessage}}
Jestem najwierniejszą fanką maszyny do chleba - o tym już wiecie! Pomaga mi wyrabiać KAŻDE ciasto drożdżowe - czy na pizzę, czy do bułek(słodkich i niesłodkich), czy do zwykłego placka. Łapki czyste, Zobacz więcej
Elexis
Elexis Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie z Elexis
Idealne pierogi z mięsem

Idealne pierogi z mięsem 97

0
{{headerMessage}}
już fantastyczną wagę kuchenną (i tutaj przesyłam gorące podziękowania Pani Uli), mogę odmierzać dokładną ilość składników, które potrzebuję. Przepis na ciasto znalazłam na Kwestii Smaku, zrobiłam z Zobacz więcej
Elexis
Elexis Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie z Elexis
Idealne pierogi z mięsem

Idealne pierogi z mięsem 106

0
{{headerMessage}}
już fantastyczną wagę kuchenną (i tutaj przesyłam gorące podziękowania Pani Uli), mogę odmierzać dokładną ilość składników, które potrzebuję. Przepis na ciasto znalazłam na Kwestii Smaku, zrobiłam z Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami 140

0
{{headerMessage}}
odstawiłam garnek żeby wszystko ostygło. Przez kolejne 2 dni codziennie podgrzewałam kapustę, dusiłam ją ok. pół godziny i zostawiałam. Po 3 dniach powinna być wystarczająco zmacerowana i sucha czyli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w kostkę i zeszkloną na maśle cebulkę oraz pozostałe składniki. Mieszamy. Zostawiamy farsz na noc w lodówce. Gotujemy wywar z korpusów. Dolewamy ukiszony barszczyk (bez jarzyn) i koncentrat. Zobacz więcej
tristessa
tristessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne misz masz
Kajzerki

Kajzerki 74

0
{{headerMessage}}
Popadłam w rutynę, od blisko dwóch lat piekę ten sam chleb- najprostszy z możliwych, bez wyrabiania, pszenno-żytni. Na zakwasie i drożdżach. Cenie go za prostotę podczas przygotowania, za to że zawsze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 jajko 4 żółtka 200 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany budyń 1 i 1/2 kg śliwek 2 budynie waniliowe 1 łyżeczka Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Limonkowy
BUŁKI-ŚWIDERKI

BUŁKI-ŚWIDERKI 66

1
{{headerMessage}}
. Dziś przedstawiam przepis na puszyste w środku i przypieczone z wierzchu świderki. Stanowią idealną bazę do hot-dogów, czy zapiekanek z pieczarkami. Dzieciaki lubią je takie suche, bez żadnego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość dużych odstępach. Przykrywamy blaszkę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Przygotowujemy kruszonkę. Zobacz więcej