bułki bez zarabiania

z mąkami. Do miski wysypujemy mąki, cukier, sól, siemię lniane i pestki dyni. Dodajemy wodę, ciepłe mleko i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto- powinno odchodzić od dłoni. Odkrawamy 1/3 ciasta (2 mini Zobacz więcej
, (dodatkowo:1,5 łyżki bułki tartej) Jabłka: 1,5 - 2 kg jabłek, 1 galaretka brzoskwiniowa, 1- 2 łyżki cukru (jeśli jabłka są mało słodkie), 1 łyżka cynamonu Dodatkowo: 1 (47g) opakowanie dużego Zobacz więcej
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Wiem, że niektórzy nie uznają tego Święta, jako że powinniśmy się kochać i obdarowywać bez okazji. Ja jednak nie mam nic przeciwko. Serc pluszowych, Zobacz więcej
Dla mojego małżonka obiad bez mięsa jest stracony. Dlatego dla niego najczęściej robię pierogi w wersji mięsnej z kapustą. No i ewentualny spór zażegnany. Nie ma już powodu do kłótni. Mięso, jakiego Zobacz więcej
. Do garnuszka wlewamy mniej niż pół szklanki mleka wkruszamy drożdże dodajemy pół łyżeczki cukru i mąkę łyżkę lub więcej tak aby było gęste mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Zobacz więcej
mayas
mayas Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mancia w kuchni
Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów 54

1
Dzisiaj mam dla Was przepis na proste, szybkie, a przede wszystkim przygotowane bez spulchniaczy i ulepszaczy bułki do hamburgerów, które w smaku są o niebo lepsze o tych dostępnych w sklepach. Z tego Zobacz więcej
. Wiele sklepów oferuje mielenia wybranych kawałków. Sklep zarabia, wy wiecie co trafi na Wasze talerze i wszyscy są zadowoleni. Przepis ten jest prosty a kotlety z papryką są przepyszne. Składniki: Zobacz więcej
efu7
efu7 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Ewolucje
Budka z zapiekankami

Budka z zapiekankami 327

0
(soli, jak na mój gust, nie potrzebują). Takimi pieczarkami posmarowałam połówki podłużnych bułek, zwanych nieco niefortunnie paluchami. Następnie na buły powędrował ser - czasem są to wąskie Zobacz więcej
drożdżówki. Ciasta zarabiała ręcznie, energicznie, w dużej misce emaliowanej. Składniki dodawała 'na oko', piekła w piekarniku bez termoobiegu i wskaźnika temperatury... a ciasta wychodziły Zobacz więcej
niewiele, w międzyczasie możemy zająć się innymi sprawami. Bułki przygotowuję z "doskoku". Już kiedyś pisałam, że uwielbiam piec bułki, te dodatkowo mają tę zaletę, że nie potrzeba do nich żadnych Zobacz więcej
Danusia
Danusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Wypieki I Nie Tylko
Pierogi leniwe

Pierogi leniwe 163

1
ciasto. Formujemy wałek. Mąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek lekko spłaszczamy, możemy zrobić na nim Zobacz więcej
Jestem najwierniejszą fanką maszyny do chleba - o tym już wiecie! Pomaga mi wyrabiać KAŻDE ciasto drożdżowe - czy na pizzę, czy do bułek(słodkich i niesłodkich), czy do zwykłego placka. Łapki czyste, Zobacz więcej
już fantastyczną wagę kuchenną (i tutaj przesyłam gorące podziękowania Pani Uli), mogę odmierzać dokładną ilość składników, które potrzebuję. Przepis na ciasto znalazłam na Kwestii Smaku, zrobiłam z Zobacz więcej
już fantastyczną wagę kuchenną (i tutaj przesyłam gorące podziękowania Pani Uli), mogę odmierzać dokładną ilość składników, które potrzebuję. Przepis na ciasto znalazłam na Kwestii Smaku, zrobiłam z Zobacz więcej
odstawiłam garnek żeby wszystko ostygło. Przez kolejne 2 dni codziennie podgrzewałam kapustę, dusiłam ją ok. pół godziny i zostawiałam. Po 3 dniach powinna być wystarczająco zmacerowana i sucha czyli Zobacz więcej
w kostkę i zeszkloną na maśle cebulkę oraz pozostałe składniki. Mieszamy. Zostawiamy farsz na noc w lodówce. Gotujemy wywar z korpusów. Dolewamy ukiszony barszczyk (bez jarzyn) i koncentrat. Zobacz więcej
tristessa
tristessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne misz masz
Kajzerki

Kajzerki 71

0
Popadłam w rutynę, od blisko dwóch lat piekę ten sam chleb- najprostszy z możliwych, bez wyrabiania, pszenno-żytni. Na zakwasie i drożdżach. Cenie go za prostotę podczas przygotowania, za to że zawsze Zobacz więcej
Składniki: kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 jajko 4 żółtka 200 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany budyń 1 i 1/2 kg śliwek 2 budynie waniliowe 1 łyżeczka Zobacz więcej
. Dziś przedstawiam przepis na puszyste w środku i przypieczone z wierzchu świderki. Stanowią idealną bazę do hot-dogów, czy zapiekanek z pieczarkami. Dzieciaki lubią je takie suche, bez żadnego Zobacz więcej
bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość dużych odstępach. Przykrywamy blaszkę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Przygotowujemy kruszonkę. Zobacz więcej