bułki drożdżowe z kminkiem

Uwierzcie mi na słowo, ale zaczyn z drożdży urośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego Zobacz więcej
Nie będę ukrywać, że jestem bardzo zadowolona z tego przepisu. Bułki są fantastyczne! Mięciutkie jak gąbeczka o pięknym głębokim karmelowym kolorze. Kolor zawdzięczają melasie, która wraz z kminkiem Zobacz więcej
Odkąd jestem na diecie bezglutenowej marzy mi się pyszny kawałek puszystego, miękkiego, drożdżowego ciasta. Kilka razy próbowałam, ale to nie było coś co w 100% spełniłoby moje oczekiwania. Do czasu Zobacz więcej
Sezon truskawkowy nie byłby pełny bez drożdżówek z truskawkami, podobnie jest z jagodami, jak nie ma jagodzianek, nie ma lata hi hi. Dzisiejsze drożdżówki są pulchne, pachnące latem, wilgotne od sera, Zobacz więcej
Aninka88
Aninka88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodki bratek
DROŻDŻOWE BUŁKI Z PARÓWKAMI

DROŻDŻOWE BUŁKI Z PARÓWKAMI 118

To propozycja na ciepłą kolację lub na spotkanie ze znajomymi, a jeśli coś nam zostanie, możemy zabrać do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Z podanej porcji wyszło mi 10 bułeczek. SKŁADNIKI Zobacz więcej
Drożdżowe bułki z dżemem brzoskwiniowym i cynamonem 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 340 ml mleka, 50 g cukru , 40 g roztopionego masła, dżem brzoskwiniowy. 100 g masła, 3 łyżki cukru, 2 Zobacz więcej
Miękkie i puszyste bułki drożdżowe wypełnione makiem, które szybko znikają z talerza. Jeżeli jako nadzienia do bułek użyjemy wcześniej przygotowanej i zamrożonej masy makowej, ewentualnie gotowej Zobacz więcej
Bułeczki drożdżowe z konfiturą z płatków róży to idealny pomysł na słodkości do popołudniowej kawy lub herbaty :) Składniki na kilkanaście bułek: 3 szklanki mąki 0,5 szklanki mleka pół paczki drożdży Zobacz więcej
Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką Domowe drożdżówki często goszczą u nas w weekendowe, letnie poranki. W sezonie kombinacji do nadzienia jest mnóstwo, ale również poza nim, kiedy pojawia się Zobacz więcej
Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 10x 27 cm. Keksówkę należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki: 300 g mąki kukurydzianej 250 ml mleka 2 Zobacz więcej
Ja tam lubię mak. Nawet jak wchodzi w zęby, lubię jego zapach jak gotuje się, lubię w nim rodzynki. Ogólnie ciężko mi było odejść od miski z gotowym nadzieniem, bo znacie to – „spróbuję jedną Zobacz więcej
Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 10x 27 cm. Keksówkę należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki: 300 g mąki kukurydzianej 250 ml mleka 2 Zobacz więcej
ggosiaa212121
ggosiaa212121 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szpileczkiibabeczki
Krakersy z kminkiem

Krakersy z kminkiem 23

Krakersy z kminkiem 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki wody, 1/3 szklanki oleju, kminek ok 2 łyżeczek Suche składniki mieszamy w misce, Zobacz więcej
Lena Gotuje
Lena Gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lena-gotuje
Bułki drożdżowe z budyniem

Bułki drożdżowe z budyniem 57

Ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste. Bardzo dobrze komponuje się z masą budyniową. Polecam zabrać taką bułkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Składniki: ciasto: 300 g mąki + 2 łyżki 80 g Zobacz więcej
Krakersy nie kojarzą mi się ze szczególnie zdrową przekąską. Już sam opis składu wielu sklepowych krakersów przyprawia mnie o dreszcze. Ale jeśli zrobimy sami tą chrupiącą przekąskę to już zupełnie Zobacz więcej
Są idealne na męski wieczór, świetnie pasują do piwa. Świetnie smakują też z sosem czosnkowym, stanowią doskonały dodatek do barszczu czerwonego i żurku. potrzebne składniki: 1 kg mąki + około Zobacz więcej
Paluszki są dobrą przekąską np. do piwa. Jednak najlepiej smakują do barszczu czerwonego :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/4 szklanki letniego mleka 25 g drożdży płaska łyżeczka cukru 150 g masła 1 Zobacz więcej
Choć nie jestem fanką kminku, w tych bułkach wyjątkowo mi nie przeszkadza :) Składniki: 90g pszenicy 10g żyta 1/2 łyżeczki kminku 40g drożdży 1 łyżeczka cukru 220g wody 30g mleka 400g mąki 20g oliwy 1 Zobacz więcej
Bułki drożdżowe z tego przepisu są puszyste, miękkie i aromatyczne. Ciasto na bułki dla wygody wyrabiam w automacie, ale oczywiście równie dobrze można je zagnieść ręcznie. Czytaj dalej » Zobacz więcej
Tu nie ma co pisać....Pyszne słodkie bułki z serem. Nie można im się oprzeć. Wykorzystałam przepis od Margarytki. Składniki na 12 bułek: Ciasto: 2 szklanki mąki 35 g masła 25 g świeżych drożdży 2 Zobacz więcej