Przepis na bułki pate fermente

Gucio
Gucio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaGucia
Chleb "Pięć Ziaren" na pate fermente

Chleb "Pięć Ziaren" na pate fermente 40

Kolejny pszenny wypiek. Tym razem, wyjątkowo, bez zakwasu !!! ale z ziarnami :-) Źródło wg Tatter na cincini oczywiście u Mistrza Hamelmana. Chleb "Piec Ziaren" na pate fermente Soaker: 80g lamanego Zobacz więcej
Chleby piekę już od dwóch lat. Regularnie, co drugi, trzeci dzień, wyciągam z piekarnika piękne, parujące bochny. Początkowo przerabiałam wszelkie przepisy jak leci. Część chwaliłam, jednakże Zobacz więcej
16 października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji, od wielu już lat, Zorra zaprasza piekących i gotujących blogerów do wspólnego Zobacz więcej
EdithS
EdithS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Quatro Stagioni
Pate' d'oca

Pate' d'oca 65

Pasztet z gęsi Ecco la ricetta per il pate' d'oca,QUIla ricetta per il brodo d'oca. Ingredienti: la carne disossata di 1/2 oca 250 g di fegato d'oca e fegato di vitella 250 g di lardo 100 g di pane Zobacz więcej
Chleb naprawdę wyjątkowy dzięki dodaniu do niego cebuli nabiera on lekko słodkiego smaku ale także niewiarygodnego aromatu. Razem w połączeniu z oliwą z oliwek tworzy pyszną nutę smakową na Zobacz więcej
Mój księgozbiór powiększył się o nową pozycję, autorstwa Jeffreya Hamelmanna. Oczywiście należy natychmiast chociaż jeden przepis wypróbować, ale który tu wybrać? Wybrałem chleb pszenny z ziarnem Zobacz więcej
Tak, tak-wiem.. Ponownie zapomniałam, ponownie zamilkłam! Ale powód niejako ważny-finał BlogerChefa miał miejsce w tenże weekend :) Wszystko Wam opowiem już w kolejnym poście, spokojnie :) Ale Zobacz więcej
poserbaby
poserbaby Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Planet Kitchen
The Ultimate Baguettes

The Ultimate Baguettes 23

The Ultimate Baguettes added: 2012, February 21 Makes 6 x 25 cm baguettes. Ingredients: 600 grams plain flour (T55) 150 grams pate fermente 50 grams activewhite levain 500 grams milk (semi skimmed) 30 Zobacz więcej
Cóż tu dużo mówić czy się rozpisywać. Jeden z najlepszych. Nie może być inaczej, przepis samego J. Hamelmana. Jeżeli jesteśmy na diecie BoP, musimy pominąć miód a w zamian dodać odrobinę cukru (np. Zobacz więcej
Cóż tu dużo mówić czy się rozpisywać. Jeden z najlepszych. Nie może być inaczej, przepis samego J. Hamelmana. Jeżeli jesteśmy na diecie BoP, musimy pominąć miód a w zamian dodać odrobinę cukru (np. Zobacz więcej
marcinh
marcinh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée razowe

Pâte fermentée razowe 69

Pâte fermentée razowe, nie z mąki białej, podnosi walory smakowe pieczywa. Może być to pozostawiony kawałek ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy Zobacz więcej
marcinh
marcinh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée

Pâte fermentée 86

Składniki na 160 g Pâte fermentée: 100 g mąki pszennej 64 g wody letniej 1 g drożdży świeżych (lub 0,3 g drożdży instant) 1 g soli Wymieszaj dokładnie składniki i zagnieć do uzyskania kształtu kuli o Zobacz więcej
Żabka
Żabka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Healthy Craving
Fougasse z oliwkami Hamelmana

Fougasse z oliwkami Hamelmana 107

Amber, dziękuję za zaproszenie! Drugi raz biorę udział w akcji wspólnego pieczenia, a już pokochałam te wirtualne spotkania w kuchni. Dziś prezentujemy fougasse wg. przepisu J. Hamelmana z książki Zobacz więcej
Już wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy powinien Zobacz więcej
Ostatnio dużo u mnie chlebów. Nie wiem dlaczego. Chyba przestaje nad tym panować, czas na upieczenie chleba znajduję zawsze. Teraz odrabiam wcześniejszą lekcję z Weekendowej Piekarni po godzinach Zobacz więcej
Chleb Hamelmana z mąki pszennej chlebowej i razowej w proporcji 50/50, przygotowany naPâte Fermentée, czyli zaczynie z mąki, wody, drożdży i soli. Prosty, szybki, o przyjemnej strukturze miękiszu, a Zobacz więcej
Ciabatypochodzą z północnych Włoch i sąwe włoskiej kuchni tak popularne i lubiane jak bagietki we Francji. Po włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć”, a każdy region Włoch ma swoją odmianę Zobacz więcej
Patrycja
Patrycja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Trufla
French bread. World Bread Day 2011.

French bread. World Bread Day 2011. 185

Na tegoroczny Międzynarodowy Dzień Chleba wybrałam przepis na pieczywo, które może przygotować każdy, nie potrzeba do niego zakwasu a jedynie mąki, odrobiny drożdży i trochę cierpliwości. Zobacz więcej
Chleb Hamelmana z mąki pszennej chlebowej i razowej w proporcji 50/50, przygotowany naPâte Fermentée, czyli zaczynie z mąki, wody, drożdży i soli. Prosty, szybki, o przyjemnej strukturze miękiszu, a Zobacz więcej
Dawno na blogu nie było przepisu na porządne bagietki. Moja ulubiona receptura to wciąż ta pochodząca z książki „Chleb” J. Hamelmana, czyli bagietki na zaczynie poolish. Postanowiłam wykorzystać jego Zobacz więcej