bułki razowe bez drożdży

Uwaga: baaardzo mięciutkie! Składniki: 300 g mąki razowej 200 g mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru łyżeczka soli opakowanie suchych drożdży (7-9 g) 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 Zobacz więcej
Razowe bułeczki pesto Och tak! Jestem zakochana w domowym pieczywie.. bez polepszaczy, ulepszacz, kilogramów soli i całych tych innych chemicznych draństw..! Kocham swoje, własne upieczone Zobacz więcej
- 1 roztrzepane jajkoPrzygotowanie: 1. Drożdże suche mieszam z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobiłabym rozczyn2. Z podanych składników (bez jajka) zagniatam ciasto, formuje je w kulę, przenoszę do Zobacz więcej
Składniki: (na ok. 10 sztuk) -4 szklanki mąki pszennej lub razowej -3/4 szklanki letniego mleka -50 g miękkiego masła -1 łyżka cukru -2 jajka -1 łyżeczka soli rozczyn: -25 g świeżych drożdży -1/4 Zobacz więcej
na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Schrzaniony chleb autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami Zobacz więcej
Składniki 20 g świeżych drożdży 500 ml 350 g mąki pszennej razowej 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 2 łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie Najpierw zaczyn: drożdże rozpuśćcie w 100 ml Zobacz więcej
Bez zbędnych i nudnych wstępów zapraszam Was na kolejne bułeczki z mąką pełnoziarnistą. Aromatyczne, puszyste, przepyszne - idealne na śniadanie, kolację a także obiad w postaci burgera z ulubionymi Zobacz więcej
bułeczek, jakie miałam okazje jeść. W całości wykonane z mąki razowej, z dodatkową ilością otrąb, jagodami goji i pestkami dyni. Smaczne i sycące. Można je jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Przepis Zobacz więcej
Już od kilku lat to najczęściej robione przeze mnie bułeczki, ale często tak jest, że przepisy, z których stale się piecze trafiają na stronę z dużym opóźnieniem. Są idealne, bo nie dosyć, że pyszne, Zobacz więcej
Krzepa
Krzepa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fantazje kulinarne
Chleb...

Chleb... 1241

3
Nie wyobrażam sobie domowej kuchni bez domowego chleba. Świeży, pachnący chleb to podstawa domowej kuchni. Uwielbiam zapach domu po pieczeniu chleba. Napełnia mnie spokojemi radością. Czuję się jakbym Zobacz więcej
Rewelacyjne bułeczki razowe z dodatkiem twarożku wiejskiego, lekko słodkie, mięciutkie, z delikatną skórką, obsypane ziarnami. Długo pozostają świeże pomimo, iż są pieczone bez zakwasu. Bułki z Zobacz więcej
Kulinarnie
Kulinarnie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarnie
Bułeczki razowe

Bułeczki razowe 296

1
do mąki, dodajemy cukier i dolewamy mleko. 2. Wyrabiamy ciasto na blacie oprószonym mąką razową. Najprościej jest to zrobić rękami. Ciasto powinno być elastyczne i powinno bez problemu odchodzić od Zobacz więcej
Stał ten mój zakwas samotny już od tygodnia. Dokarmiłam go tylko i znów odchodziłam. Każdy chce czuć się potrzebny, a zwłaszcza w weekend , kiedy kontakty towarzyskie kwitną. Zrobiłam przyjemność Zobacz więcej
Miesiąc temu zamieściłam na blogu przepis na bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie, będący modyfikacją przepisu z Pracowni Wypieków. Dzisiaj kolejna modyfikacja tego przepisu- z powodu braku mąki Zobacz więcej
do wyrastania na ok. 30 minut.Piekarnik nagrzać do 230 st C.Piec na normalnym cyklu bez termoobiegu około 15 minut. Termoobieg włączyć pod koniec pieczeniai dopiekaćjeszcze 5 minut ( skręcić Zobacz więcej
Furciak
Furciak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mad Fork
Chlebek na maślance

Chlebek na maślance 144

0
bochenku . Składniki: 600 gramów mąki razowej 10 gramów ( okolo 1 1/2 opakowań) suszonych drożdrożdzy 0,5 litra maślanki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu 50g mieszanki ziaren słonecznika, siemienia Zobacz więcej
Bastet
Bastet Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Miód - Mleko - Cynamon
Razowe bułeczki

Razowe bułeczki 160

0
zdaniem, dobre pieczywo smakuje nawet bez żadnego dodatku. Chłopu mojemu jednak nie posmakowały tak jak mi, mimo to nie zmartwiłam się, zostało więcej dla mnie. Bułki razowe cytuję: Składniki na 8 Zobacz więcej
doskonałe, bez potrzeby wychodzenia z domu. Bardzo Wam polecam Składniki na ok. 8 sztuk: 150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 h wcześniej 300 g mąki pszennej 100 g mąki Zobacz więcej