bułki z maślanki

Jeśli nie jedliście jeszcze śniadanie to zapraszam do mnie na puszyste, delikatne, miękkie, pszenne bułeczki na maślance. Przepis na ciasto jest rewelacyjny - z ciastem bardzo dobrze się pracuje i Zobacz więcej
mum
mum Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mum tworzy
Bułki z maślanką

Bułki z maślanką 211

0
Składniki (10 dużych bułek): 600g mąki 200ml maślanki 100ml ciepłej wody 13g drożdży 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki roztopionego masła 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko W miseczce Zobacz więcej
Brenia
Brenia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Breni
Bułki na maślance

Bułki na maślance 115

1
Mam dla Was pyszny przepis na bułki śniadaniowe z maślanki. Zrobiłam je jak zwykle na niedzielne śniadanie i okazały się być strzałem w 10. Bułki wyszły pachnące czarnuszką i jednocześnie długo Zobacz więcej
Chleb się skończył, więc bułki upiekłam :) Także jeszcze zdążycie przed śniadaniem ;) Składniki na 8 sztuk: Zaczyn: 40 g. świeżych drożdży 3 łyżki ciepłej maślanki 0,5 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka Zobacz więcej
Bułki na maślance uformowane w fantazyjne ślimaki. Ze złocistą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem. Będą się pięknie prezentowały w koszyczku z pieczywem. Gorąco polecam! Składniki na 12 zakręconych Zobacz więcej
Składniki: drożdże (15g) maślanka (100ml) mleko (50ml) 1 łyżeczka cukru (10g) 1 jajko (60g) mąka pszenna (300g) masło (20g) 1 łyżeczka soli jajko do posmarowania (opcjonalnie) Przygotowanie: Do miski Zobacz więcej
Dawno nie piekłam bułek, z nimi trochę więcej zachodu niż z chlebem a to wymaga czasu ale miałam do wykorzstania maślankę więc postanowiłam upiec te małe cudeńka. Bardzo mięciutkie i puszyste, pyszne Zobacz więcej
Kto by się tam opierał takim pachnącym, rumianym bułeczkom ledwie wyjętym z piekarnika ;) Ja zazwyczaj nie potrafię. Już dawno doszłam do wniosku, że bułki upieczone własnoręcznie są lepsze, niż z Zobacz więcej
abbra
abbra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje kucharzenie
Bułki na maślance

Bułki na maślance 68

3
Kolejny przepis na smaczne, mięciutkie bułeczki. W sam raz na śniadanie :) przepis znalazłam u Ewy Składniki (na 12 bułek) : 650 g mąki pszennej chlebowej [typ 750] 1,5 łyżeczki soli 65 g miękkiego Zobacz więcej
Witam, jesli macie ochote zjeść na śniadanie pyszne, mięciutkie bułeczki to dzisiaj dobrze trafiliście. Ja swoje przygotowałam na maślance, dzięki której są własnie bardzo mięciutkie i puszyste. Zobacz więcej
zrobiłem ciasto właściwe, a dałem: 400 gram mąki żytniej 2000 300 ml maślanki dwie łyżeczki soli morskiej dwie łyżki miodu gryczanego trzy łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno czarnuszka do Zobacz więcej
Całe popołudnie korciło mnie, aby upiec sobie COŚ. Wieczorem nie wytrzymałem, szybki przegląd szafki z mąkami, książek z recepturami i tak oto wyszły bułki orkiszowo-gryczane na maślance. Jeszcze Zobacz więcej
razem, mokre razem, a potem mikserem to wszystko... Bułki pycha, z lekkim orzechowym posmakiem- dla nas bomba :) Składniki: 400 g mąki pszennej tym 650 250 g mąki gryczanej 400 ml ciepłej maślanki 20 Zobacz więcej
gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru -400 ml maślanki podgrzanej, temperatura około 39 stopni -50 gram drożdży świeżych -łyżka oleju rzepakowego -trzy duże szczypty soli -duża garść posiekanej Zobacz więcej
Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości bułek, które są przyjemnie miękkie, bez chrupiącej skórki. Idealne na śniadanie i do obiadu. 600 g mąki pszennej (wrocławskiej) 1 opakowanie suszonych drożdży Zobacz więcej
Moim założeniem było przygotowanie bułek z jagodami tymczasem wyjątkowo w dzisiejszej wersji powstały bułki z borówkami amerykańskimi. Zwyczajnie zabrakło jagód u mojego dostawcy. Jagody czy borówki - Zobacz więcej
kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia pokoleń
Bułki na maślance

Bułki na maślance 150

0
. wszystkie składniki wrzucamy do naczynia miksującego. Z ciasta uformować bułki, ja zrobiłam jak podłużne, lekko spłaszczyć. bułeczki umieścić na wyłożonej pergaminem blaszce, pozostawić do ponownego Zobacz więcej
Ja zrobiłam tradycyjne kulki. Składniki: na ok. 10-12 bułeczek 12 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 160 g maślanki (dałam 200 g, wyjąć wcześniej z lodówki tak aby miała Zobacz więcej
Uwielbiam różnego rodzaju kulinarne ciekawostki. Często jem w knajpkach, które kuszą mnie po prostu apetycznym zapachem wydobywającym się z ich kuchni czy też nazwą. Ostatnio będąc na wakacjach Zobacz więcej