Kto by się tam opierał takim pachnącym, rumianym bułeczkom ledwie wyjętym z piekarnika ;) Ja zazwyczaj nie potrafię. Już dawno doszłam do wniosku, że bułki upieczone własnoręcznie są lepsze, niż z
Zobacz więcej
Bułki na maślance uformowane w fantazyjne ślimaki. Ze złocistą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem. Będą się pięknie prezentowały w koszyczku z pieczywem. Gorąco polecam! Składniki na 12 zakręconych
Zobacz więcej
Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości bułek, które są przyjemnie miękkie, bez chrupiącej skórki. Idealne na śniadanie i do obiadu. 600 g mąki pszennej (wrocławskiej) 1 opakowanie suszonych drożdży
Zobacz więcej
Czasem najsmaczniejsze rzeczy powstają zupełnie przypadkiem i tak było tym razem. Powaliła mnie choroba i tydzień siedziałam w domu w towarzystwie zasmarkanego syneczka. J. robił, co mógł, żeby
Zobacz więcej
Mam dla Was pyszny przepis na bułki śniadaniowe z maślanki. Zrobiłam je jak zwykle na niedzielne śniadanie i okazały się być strzałem w 10. Bułki wyszły pachnące czarnuszką i jednocześnie długo
Zobacz więcej
Chleb się skończył, więc bułki upiekłam :) Także jeszcze zdążycie przed śniadaniem ;) Składniki na 8 sztuk: Zaczyn: 40 g. świeżych drożdży 3 łyżki ciepłej maślanki 0,5 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka
Zobacz więcej
Ja zrobiłam tradycyjne kulki. Składniki: na ok. 10-12 bułeczek 12 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 160 g maślanki (dałam 200 g, wyjąć wcześniej z lodówki tak aby miała
Zobacz więcej
Kolejny przepis na smaczne, mięciutkie bułeczki. W sam raz na śniadanie :) przepis znalazłam u Ewy Składniki (na 12 bułek) : 650 g mąki pszennej chlebowej [typ 750] 1,5 łyżeczki soli 65 g miękkiego
Zobacz więcej
rozczyn: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 g letniej wody 40 g mąki pszennej (typ 650-750) Ciasto właściwe: cały rozczyn 1 łyżka czarnuszki 200 g letniej maślanki 1 łyżeczka soli 270 g mąki
Zobacz więcej
Całe popołudnie korciło mnie, aby upiec sobie COŚ. Wieczorem nie wytrzymałem, szybki przegląd szafki z mąkami, książek z recepturami i tak oto wyszły bułki orkiszowo-gryczane na maślance. Jeszcze
Zobacz więcej
Są to bardzo pyszne bułeczki, zrobiłam je jak przyjechały dzieci. Rozkruszone drożdże rozpuścić w wodzie. Mąke przsiać na stolnicę, w kopczyku zrobić dołek, wlać do niego drożdże, dodać miód, posikane
Zobacz więcej
Moim założeniem było przygotowanie bułek z jagodami tymczasem wyjątkowo w dzisiejszej wersji powstały bułki z borówkami amerykańskimi. Zwyczajnie zabrakło jagód u mojego dostawcy. Jagody czy borówki -
Zobacz więcej
To jest jedno z moich jak najbardziej, przynajmniej do tej pory, udanych postanowień noworocznych. Nie odwiedzam piekarni i piekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki,
Zobacz więcej
Składniki (10 dużych bułek): 600g mąki 200ml maślanki 100ml ciepłej wody 13g drożdży 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki roztopionego masła 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko W miseczce
Zobacz więcej
Czykulki lub, mniej formalnine, trójcyc. Od trzech kulek ciasta, jakie wchodzą do jednej wysłużonej keksówki. Godni zaczeli To idealnie mięciutka bułka, maślana w smaku za sprawą dodawanej do ciasta
Zobacz więcej
Witam, jesli macie ochote zjeść na śniadanie pyszne, mięciutkie bułeczki to dzisiaj dobrze trafiliście. Ja swoje przygotowałam na maślance, dzięki której są własnie bardzo mięciutkie i puszyste.
Zobacz więcej
Jeśli nie jedliście jeszcze śniadanie to zapraszam do mnie na puszyste, delikatne, miękkie, pszenne bułeczki na maślance. Przepis na ciasto jest rewelacyjny - z ciastem bardzo dobrze się pracuje i
Zobacz więcej
Składniki: drożdże (15g) maślanka (100ml) mleko (50ml) 1 łyżeczka cukru (10g) 1 jajko (60g) mąka pszenna (300g) masło (20g) 1 łyżeczka soli jajko do posmarowania (opcjonalnie) Przygotowanie: Do miski
Zobacz więcej
Dawno nie piekłam bułek, z nimi trochę więcej zachodu niż z chlebem a to wymaga czasu ale miałam do wykorzstania maślankę więc postanowiłam upiec te małe cudeńka. Bardzo mięciutkie i puszyste, pyszne
Zobacz więcej
Zakwas mój jest coraz silniejszy, gdyż ostatnio został wzmocniony kilkuletnim zakwasem od znajomej. Postanowiłem wypróbować jego siłę i skrócić proces dokarmiania z trójstopniowego do
Zobacz więcej