bułki żytnie na zakwasie

Bułki żytnie na zakwasie są miłą alternatywą dla chleba. Jeśli wsuwasz pieczywo na zakwasie, a chleb już Ci się przejadł, z powodzeniem możesz zastąpić go uroczymi bułeczkami, które łatwiej jest Zobacz więcej
Zakwas ostatnio krzyczy, żeby wreszcie go zużyć, bo niedługo nie starczy mu miejsca w słoiku. Jest ciepło, więc rośnie szybko. Zresztą wszystkie drożdżowe i tym podobne wypieki przeżywają teraz etap Zobacz więcej
Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu (50g) ciepła woda (120ml) mąka pszenna (180g) Składniki na bułki: mąka pszenna (300g) mąka żytnia (50g) ciepła woda (160ml) 1 łyżeczka soli drożdże (20g) zaczyn Zobacz więcej
Bułki, a może bardziej mini - chlebki, bo mają mocno chlebowy smak. Jak zwał tak zwał, pyszne są i wystarczy takiej bułeczce muśnięcie masełkiem, żeby stworzyć człowiekowi przedsmak nieba ;) Zobacz więcej
Bułeczki z mąki żytniej razowe niewątpliwie należą do tych zdrowszych. Ważną sprawą jest też co na tej zdrowej bułce położymy. Jest wiosna i po długiej zimie aż się prosi zjeść pomidorka lub Zobacz więcej
Bombonierka z bułkami Miałam kiedyś kolegę, który powtarzał jak mantrę: „Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko bardzo trudne”. Bułki czysto żytnie, wbrew opinii wielu, są możliwe do wykonania, co Zobacz więcej
Pyszne domowe bułki na domowym zakwasie bez sztucznych dodatków i bez dodatku drożdży. Mężowi bardzo zasmakowały, a że wyhodowałam sobie sporą ilość zakwasu mogę je wypiekać co chwilę. Zakwas nie jest Zobacz więcej
Wyhodowałam dość dużą porcję zakwasu żytniego. Upiekłam chleb a teraz przyszedł czas na bułki. Przyznam się, że piekłam je pierwszy raz w życiu i byłam pełna obaw, zwłaszcza, że nie miałam jakiegoś Zobacz więcej
bułki razowe na zakwasie Niewiele rzeczy jest lepszych, od śniadania w dniu wolnym od pracy. A jeżeli za oknem przywita nas słoneczny poranek, zaś na śniadanie podamy świeże i pachnące, Zobacz więcej
Czytelnicy od czasu do czasu pytają o przepis na bułki żytnie. Nie jest to prosta sprawa, bo mąka ta w odróżnieniu od mąki pszennej, nie bardzo się nadaje do formowania. A tym bardziej nie Zobacz więcej
Po dłuższej nieobecności wśród blogujących chlebowypiekaczy, spowodowanej przeprowadzką na wieś, wykorzystałem zaproszenie Amber do uczestnictwa w Lipcowej Piekarni i upiekłem wariację na temat „bułek Zobacz więcej
Rodzice wyjechali na wakacje i zostawili pod moją opieką zakwas. Zrezygnowałam więc na jakiś czas z bułek drożdżowych. Te co prawda muszą wyrastać znacznie dłużej, ale pieczywa o takim smaku i zapachu Zobacz więcej
No jak zaczynać to w poniedziałek! Jest o taki mały nowy rok, punkt graniczny, od którego można zaczynać coś nowego. Także i ja zaczynam :) Na mój pierwszy wpis wybrałam bułki na zakwasie. To prawda, Zobacz więcej
Dziś kolejny przepis na pieczywo na zakwasie. W słoiku uzbierała się spora ilość zakwasu, który należało zużyć, więc receptura zawieszonego już niestety, bloga Pracownia Wypiekówokazała się idealna. Zobacz więcej
Składniki na 6sdość sporych: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki żytniej razowej ( typ 2000) 3/4 szklanki wody łyżeczka soli 3 duże łyżki aktywnego zakwasu, jeśli mamy młody zakwas dodajemy Zobacz więcej
Jak widać powrót do domowego pieczywa wyszedł mi nader intensywnie. A akurat dokarmiałam wszystkie zakwasy. Więc czemu marnować? Użyłam części, żeby przetestować pieczenie zakwasowych bułek. Zobacz więcej
W większości przepisów spotkałam się z bułkami kukurydzianymi na drożdżach. Owszem, czasem piekę na drożdżach, ale zdecydowanie wolę zakwas. Ten przepis będzie z zakwasem i drożdżami. Tym razem Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Bułeczki żytnie na zakwasie

Bułeczki żytnie na zakwasie 1331

1
Piekąc chleb zaczęłam się zastanawiać czy na zakwasie można upiec też bułeczki. Przecież drożdże to drożdże a czy dzikie czy piekarnicze ze sklepu to chyba nie ma takiego znaczenia ? Musiałam to Zobacz więcej
odKuchni
odKuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
odKuchni
Domowy Zakwas Na Żurek

Domowy Zakwas Na Żurek 62

0
Składniki 1/2 szklanki mąki żytniej 2 szklanki letniej przegotowanej wody 1/2 bułki razowej 1 łyżka majeranku 5 ząbków czosnku kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Etapy przygotowania 1. Zobacz więcej
Składniki 200 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki pszennej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej razowej typ 200 400 ml wody 2 płaskie łyżki suszonego oregano Zobacz więcej