bułki żytnio-razowe na zakwasie

Dziś polecam jedne z lepszych bułeczek jakie upiekłam -chrupiące bułki na zakwasie, z twardą skórką i dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Najlepsze do stworzenie zdrowych kanapek, smacznego:) Polecam też Zobacz więcej
Jagoda
Jagoda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magia w kuchni
Razowe gofry na zakwasie

Razowe gofry na zakwasie 53

Na niedzielny poranek polecam razowe gofry które u nas w domu są hitem -nie tylko dla dorosłych ale też dla dzieci które je uwielbiają Każdy ze swoimi ulubionymi dodatkami ( ale bitej śmietany przy Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Bułki gryczane na zakwasie

Bułki gryczane na zakwasie 70

Bułki gryczane idealne na śniadanie czy do pracy albo szkoły. Robi się szybko tylko trzeba czekać na efekt. Sami jednak ustalcie sobie godziny dojrzewania ciasta a potem pieczcie pyszne bułki. Długie Zobacz więcej
Na śniadanie najlepiej smakują mi właśnie bułki, no chyba że smażę omlet czy jajecznicę ale i wtedy bułka się przyda. Dzisiejsze mają aromatyczną i chrupiącą skórkę oraz miękkie wnętrze. Idealne na Zobacz więcej
Dawno nie było tutaj wpisu z serii "domowa piekarnia", więc chyba czas to zmienić ;) Zaczynałam od pieczenia razowych, ciężkich chlebów z mąki żytniej, ale stopniowo wprowadzałam też inne rodzaje mąk Zobacz więcej
Przyznam się, że wcale nie zamierzałam piec chleba. Pamiętam Babcię jak piekła chleb w piecu. Wielkie pachnące bochny chleba, które z upływem czasu kroiło się w coraz cieńsze kromki. Sam proces Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakować
Bułki żytnio - pszenne na zakwasie

Bułki żytnio - pszenne na zakwasie 1104

Wyhodowałam zaczyn. Sama. Łanie pracował, teraz odpoczywa w lodówce. Zanim upiekę z niego chleb zrobiłam bułki żytnio - pszenne z pestkami słonecznika. Krócej je się przygotowuje. Przepis zaczerpnęłam Zobacz więcej
Cudownie pachnący chleb, naturalny i tak smaczny, że można go jeść tylko z masłem. Do jego wypieku nie trzeba wcale specjalnych wypiekaczy. Składniki na 1chleb (foremka 30cm x 11cm): 1 szkl. letniej Zobacz więcej
Najpyszniejszy chleb powszedni. Od kilku miesięcy piekę go 2 razy w tygodniu i w końcu doszłam do perfekcji i mogę się pochwalić przepisem. Chleb żytnio-razowy z ziarnami, tylko na samym zakwasie. Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AdamPiekarz
bułki razowe na zakwasie

bułki razowe na zakwasie 820

Składniki : 100g mąka żytnia razowa typ 2000 300g mąka pszenna typ 500 200g aktywny zakwas żytni 3g drożdże instant 11g sól 215g woda Tym, którzy szczególnie dbają o zdrowie i linię polecam Zobacz więcej
Po udanych, pysznych i puszystychbułkach orkiszowych na zakwasie zamarzyła mi się ich jeszcze doskonalsza wersja. Bardzo lubimy dodatek do bułek mąki żytniej, lubimy również dodatek ziaren. Te bułki Zobacz więcej
350 g mąki żytniej 175 g mąki razowej 175 g mąki pszennej 1,5 -2 łyżeczek soli zakwas 400-500 ml wody opcjonalnie: słonecznik, pestki dyni Wykonanie: Mieszamy w misce składniki suche (mąki i sól), Zobacz więcej
Bułki żytnio- orkiszowe na zakwasie Sourdough rye and spelt bread rolls, for English scroll down Te bułki to przykład tego, że małe jest piękne. Lubię piec bułki. Oczywiście kocham pieczenie chlebów, Zobacz więcej
Dzisiaj, w mojej domowej piekarni, bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie. Jeśli ktoś zrobi i powie, że są "jak ze sklepu" to będzie ZONK. Bo one są dużo lepsze :) Składniki na 16 sztuk: 5 łyżek z Zobacz więcej
Tweet Domowy chleb może być czasochłonny lub nie, można wykonać go na wiele sposobów, a sukces zależy…od wielu czynników. Tych rzeczy nauczyłam się na warsztatach wypiekania chleba u katalońskiego Zobacz więcej
Pysznego chleba nigdy w domu dość prawda? A ponieważ ja ciągle coś zmieniam, coś dopisuję, coś ulepszam tym razem zapraszam na pyszny bochen żytnio-okiszowy. Czasochłonny może ale jest tego wart. Na Zobacz więcej
Joasia R.
Joasia R. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Się Kto Może
Bułki razowe na zakwasie

Bułki razowe na zakwasie 364

Przepyszne bułki razowe na zakwasie. Bułeczki są miękkie ipuszyste adzięki dodatkowi zakwasu lekko wilgotne, co sprawia, że utrzymują świeżość nawet przez kilka dni. W dobie „pompowanego” pieczywa Zobacz więcej
Stał ten mój zakwas samotny już od tygodnia. Dokarmiłam go tylko i znów odchodziłam. Każdy chce czuć się potrzebny, a zwłaszcza w weekend , kiedy kontakty towarzyskie kwitną. Zrobiłam przyjemność Zobacz więcej
Rzadko piekę chleby z dodatkiem mąki pszennej, ale po ostatnim udanym wypieku chleba pszenno-żytniego, naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie odzwyczaił się od trawienia Zobacz więcej
DZIŚ ZAPRASZAM WAS NA PYSZNY CHLEBE ŻYTNIO-RAZOWY. Chlebek ma pyszną chrupiącą skórkę i jest robiony na zakwasie BIO Składniki: mąka żytniatyp 720-500 g mąka razowa typ 2000- 500 g zakwas piekarski Zobacz więcej