Przepis na bulwa kopru

Koper włoski jest jedną z najstarszych rodzin przyprawowych oraz leczniczych. Znajduje też swoje zastosowanie w kuchni, głównie jako przyprawa, lecz również jako składnik sałatek czy zup. Ja proponuję Zobacz więcej
Jakieś 2 lata temu odkryłam, że pieczenie warzyw pozwala na wydobycie z nich nowych, dotąd nieznanych mi pokładów smaku. Zwykła marchewka czy burak przestają być zwykłe i zyskują coś nieuchwytnego - Zobacz więcej
Zupa z kopru włoskiego i groszku jest ciekawą kombinacją smakowo która na pewno jest smaczna i zdrowa. Zupa zawiera koper włoski który ma lekko selerowo-anyżowy smak i zielony groszek który jest lekko Zobacz więcej
To wspaniałe warzywo o lekko anyżkowym smaku jadłam pierwszy raz w Stanach parę lat temu. Nie wiem dlaczego nie przyrządzam go częściej, zawsze się dziwię:-) Wcześniej koper włoski kojarzył mi się Zobacz więcej
belgia od kuchni
belgia od kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
belgia od kuchni
Koper włoski po nicejsku

Koper włoski po nicejsku 3362

Sałatkę nicejską pewnie już wszyscy znają, pissaladière (wyjątkowo apetyczną widziałam ostatnio u Pook cooka) czyli tradycyjny placek nicejski na spodzie z ciasta na pizzę z cebulą i anchois pewnie Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Sałatka z kopru włoskiego

Sałatka z kopru włoskiego 3007

Jest to sałatka Jamiego Oliviera, już kiedyś ją Wam przedstawiałam a teraz trochę inna wersja. Sałatka jest chrupiąca i bardzo smaczna, polecam. Składniki: biała rzodkiew rzodkiewki kiełki rzodkiewki Zobacz więcej
panipanidomu
panipanidomu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pan i Pani domu
Koper włoski

Koper włoski 3365

Koper włoski (potocznie nazywany „Fenkuł” lub „Finokio”) jest bardzo docenianym przez wielu kucharzy na świecie warzywem, niestety w Polsce jego stosowanie nie jest tak bardzo powszechne. Szkoda! Bo Zobacz więcej
Wiem, wiem miał być nowy blog, nowe miejsce, nowe wszystko od nowego roku, ale się posypało więc jeszcze tutaj. Sałatka (a może powinno być surówka) z kopru włoskiego (fenkułu) z czerwonymi Zobacz więcej
Kolejna pyszna i zdrowa alternatywa posiłku, która świetnie sprawdza się jako przystawka. Składniki: 2 duże kopry włoskie 120 g pomidorków koktajlowych 60 g szynki gotowanej 125 g sera mozzarella- 1 Zobacz więcej
skip to main | skip to sidebar Insalata di finocchi, czyli surowka z kopru wloskiego Bulwa kopru wloskiego ( fenkul) ma leciutko pikantny, anyzkowy smak. Warzywo to czesto uzywane jest w kuchni Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Perliczka pieczona

Perliczka pieczona 4606

perliczka, 100 g masła, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, 2-3 bulwy kopru włoskiego, 200 ml białego półwytrawnego wina, 2 łyżki masła Koper Zobacz więcej
Nie każdy przepada za anyżkowym posmakiem kopru włoskiego, który ja wolę nazywać fenkułem, ale pod wpływem smażenia traci on na swoim charakterystycznym aromacie i świetnie komponuje się z papryką. Zobacz więcej
Koper włoski zapiekany z tym i owym Dwa dni temu spontanicznie kupiłam dwie bulwy kopru włoskiego - finocchio - brzmi podobnie do Pinokio;-), nie mając pojęcia, co można z tego czegoś zrobić... Nie Zobacz więcej
Składniki: 1 duża bulwa kopru włoskiego 2 dojrzałe podłużne pomidory garść posiekanych liści pietruszki kilka posiekanych gałązek kopru 1/2 łyżeczki cukru pudru sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu Zobacz więcej
Koper włoski (fenkuł) to warzywo u nas na razie jeszcze mało znane i rzadko stosowane. Na surowo ma lekko anyżowy smak i zapach, natomiast smażony zyskuje aromat i delikatny smak. Nasza propozycja na Zobacz więcej
Warzywa, które najczęściej grillujemy to papryka, cukinia i bakłażan. Czasem jednak trzeba spróbować czegoś nowego. Koper włoski jest świetnym warzywem. Możemy jeść go na surowo, dusić czy zrobić z Zobacz więcej
Pyszna zupa warzywna o lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku. Podana z dodatkiem pieczywa stanowi pożywny, wartościowy posiłek. Uwielbiam koper włoski pod każdą postacią , a że Zobacz więcej
W kuchni przydatne są niemal wszystkie części kopru włoskiego, nie tylko bulwa. Gałązki można wykorzystać do dekoracji dań, łodygi natomiast doskonale wzbogacą smak zup. Koper włoski to wyborny Zobacz więcej
Ce que j'aimerai vous présenter aujourd'hui est une pure expérimentation - a mon avis réussite. Pesto signifie en italien "broyé", car cette sauce est traditionnellement préparée dans un mortier. Vous Zobacz więcej
Koper włoski gości w mojej kuchni bardzo często. .....ale tylko dlatego, że mam do niego łatwy dostęp i .....uwielbiam GO! Koper włoski -fenkuł / czyli finocchio/ można przygotować na wiele sposobów i Zobacz więcej