bunc

Powszechnie wiadomo, że figi doskonale komponują się z serami :) A skoro tak, na drugie śniadanie zrobiłam sobie tosty z miodem, serem bunc, figą i kremem balsamico :) Pycha. TOSTY Z SEREM BUNC I Zobacz więcej
Składniki: 20 dkg sera bunc 2 ząbki czosnku 2 duże pomidory garść rukoli 250 gram makaronu pełnoziarsnitego (spaghetti) 2 łyżki oliwy Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pomirody zalać wrzątkiem i Zobacz więcej
bentomonia
bentomonia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocham bento
Pochwała prostoty

Pochwała prostoty 68

0
bento lunch w polskiej wersji Pochwała prostoty Serek wiejski z ogórkiem i rzodkiewką, jako dodatek niewidoczny chlebek ryżowy. Deser to arbuz, winogrona, truskawki i bunc - według mnie jest tak Zobacz więcej
Pyszne połączenie słodkiej figi , pysznego buncu - czyli sera owczego z orzechowa rukolą . Do tego sos słodki chilli . Sałatka z rukoli z figą i buncem składniki bunc rukola kilka garści figi sos Zobacz więcej
- zrobiłem kozi bunc, był jaśniutki, zwarty, czysty, no i co najważniejsze szybko znalazł amatorów. Do tego w pudełeczkach czysty grani, słodziutki i niewinny, a może służyć dzieciom, które nic co Zobacz więcej
Bunc czy też bundz (obie formy są poprawne i zamiennie używane) to jeden z najbardziej lubianych przeze mnie serów. Delikatny, soczysty, lekko skrzypiący między zębami... Ja najbardziej lubię jak Zobacz więcej
Włosi mają swoją mozzarellę, a Polska ma BUNDZ / BUNC. Joanna M. po swoich wojażach po południowej Polsce przywiozła polski ser bundz/ bunc i mi małą gomułkę odstąpiła! Tradycyjny bundz to produkt z Zobacz więcej
W temacie truskawek wciąż jeszcze....truskawki w wytrawnej wersji. Na nasz bazarek zajechali górale i przywieźli bunc w wersji świeżej i wędzonej. Wyglądały serki tak zachęcająco, że skusiłam się na Zobacz więcej
wlej wodę, dodaj szczyptę soli i jajo. Wsypuj mąkę mieszając do cwili, aż uzyskasz ciasto naleśnikowe. Na końcu dodaj błuskawiczne płatki owsiane, wymieszaj. Odstaw na pół godziny. Usmaż naleśniki. Zobacz więcej
bardzo smaczne, Zarówno oscypki, bunc jak i serowe sznureczki były bardzo dobrej jakości. Polecam! Jajka wysadzane na pomidorach z oscypkiem 1 cebula 1 łyżka masła 2 pomidory 4 jaja niewielki oscypek Zobacz więcej
pozostawać obojętnym na produkowane tu sery, których tradycja sięga czasów naprawdę starożytnych. Bacówek sprzedających porządne wyroby nie ma wiele, ale warto popytać miejscowych, pobłądzić i Zobacz więcej
". Swój charakterystyczny zapach i smak zyskuje dzięki procesowi zimnego wędzenia trwającego od kilku do kilkunastu dni. Pierwotna receptura jego wytwarzania pochodzi z 1748 roku i przestrzega się jej Zobacz więcej
Bundz (bunc) to pyszny ser tradycyjnie wyrabiany z owczego mleka i wpisany na listę produktów tradycyjnych. W konsystencji coś pomiędzy twarogiem a mozzarellą. Mozna go spożywać w tej postaci, Zobacz więcej
, więc warto czasem po niego sięgnąć, jeśli oczywiście mamy taką okazję. Co prawda najlepszy bundz jest z maja, ale cóż, mamy październik, więc tym razem nie miałam okazji zakupić bundzu majowego. Zobacz więcej
Bundz, bunc czy grudka to to samo, a jak smakuje! Są bundze słodkie naturalne i te słone (posypywane delikatnie sola po wierzchu. Osobiście wolę ten drugi, ale trudno go dostać - jedynie co to w Zobacz więcej
fantastyczne kruche ciasto znajdziesz TUTAJ. Bundz pokrój w kostkę, jaja wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą pieprzem i tymiankiem. Dodaj żurawinę i wymieszaj. Na podpieczonym spodzie tarty rozłóż Zobacz więcej
w domu i to za dużo niższą cenę (zwłaszcza w obliczu tylu straganów na Krupówkach i pod Gubałówką, gdzie jakie są, ale są, możemy zakupić - oscypki, bunc, bryndze, żurawinę). Według mnie zabrakło Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Chlebek PITA

Chlebek PITA 165

0
, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Smacznego " Zobacz więcej
• kilogram dojrzałych na słońcu aromatycznych pomidorów (bawole serca lub malinowe) (może być nawet więcej jeśli się jest maniakiem pomidorowym) • ząbek czosnku • duży pęczek bazylii (dałam cytrynową Zobacz więcej