bunc ser

Powszechnie wiadomo, że figi doskonale komponują się z serami :) A skoro tak, na drugie śniadanie zrobiłam sobie tosty z miodem, serem bunc, figą i kremem balsamico :) Pycha. TOSTY Z SEREM BUNC I Zobacz więcej
Po fascynacji dostępnością serów zagranicznych, czas na ukłon w stronę produktów lokalnych. Takie produkty są coraz łatwiej dostępne w sklepach z ekologiczną żywnością czy bazarach. Czytałam kiedyś o Zobacz więcej
Pyszne połączenie słodkiej figi , pysznego buncu - czyli sera owczego z orzechowa rukolą . Do tego sos słodki chilli . Sałatka z rukoli z figą i buncem składniki bunc rukola kilka garści figi sos Zobacz więcej
Bunc czy też bundz (obie formy są poprawne i zamiennie używane) to jeden z najbardziej lubianych przeze mnie serów. Delikatny, soczysty, lekko skrzypiący między zębami... Ja najbardziej lubię jak Zobacz więcej
Włosi mają swoją mozzarellę, a Polska ma BUNDZ / BUNC. Joanna M. po swoich wojażach po południowej Polsce przywiozła polski ser bundz/ bunc i mi małą gomułkę odstąpiła! Tradycyjny bundz to produkt z Zobacz więcej
Bryndza ma ostry charakter – żadne tam maślane nuty czy inne śmietankowe "krema". Jego nazwa, jak zresztą większość używanych w polskich górach terminów związanych z hodowlą owiec, pochodzi w języka Zobacz więcej
Jednym z najbardziej popularnych polskich górskich serów jest oscypek- wędzony owczy ser produkowany tradycyjnie na Podhalu, od 2008 roku opatrzony znakiem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Wytwarzany Zobacz więcej
Bundz (bunc) to pyszny ser tradycyjnie wyrabiany z owczego mleka i wpisany na listę produktów tradycyjnych. W konsystencji coś pomiędzy twarogiem a mozzarellą. Mozna go spożywać w tej postaci, Zobacz więcej
w najbliższym czasie kilka przepisów na dania z bundzem i oscypkiem. Zaczynamy od przepisu na smaczną sałatkę z bundzem. A bundz to ser z mleka owczego, który oprócz swoistego smaku Zobacz więcej
Bundz, bunc czy grudka to to samo, a jak smakuje! Są bundze słodkie naturalne i te słone (posypywane delikatnie sola po wierzchu. Osobiście wolę ten drugi, ale trudno go dostać - jedynie co to w Zobacz więcej
i bryndzą jedliśmy w Karczmie Polany w Kościelisku. I to nie raz! Od dawna chcieliśmy ten cudowny smak odtworzyć w domu. Wreszcie się udało! Zdradzimy Wam ten sekret! Składniki: bundz (ser owczy) – Zobacz więcej
moją ulubioną odmianę Bycze Serca. To, co w tym przepisie wspaniałe to fakt, że wszystko można przygotować wcześniej, a w ostatniej chwili ugotować makaron i połączyć go z sosem. Zwykle przygotowuję Zobacz więcej
chyba wyczuł we mnie serojada, bo z miejsca zaproponował serową rekompensatę. I tu mnie miał. Serki z pieprzem, papryką, macierzanką, bunc i twaróg. Hulaj dusza, piekła nie ma. W ten oto sposób, Zobacz więcej
;) Onion Bhaji po usmażeniu Potem obserwowaliśmy jak Tapinder oraz szef kuchni Dani wykonują i opowiadają o dwóch potrawach – Dal Tadka i indyjski ser Paneer w sosie szpinakowo – śmietanowym, czyli Zobacz więcej
patrzysz na placek chaczapuri, to co myślisz? Pizza? Tylko gdzie ten ser? No właśnie! Jest ciasto i jest ser, tylko ser jest w środku, ale pomysł jest ten sam. Sami gruzini to lud dumny i chętny do Zobacz więcej
odgazować. Kulę ciasta wałkujemy i układamy na blachę. Blachę można nasmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Uformowaną pizzę smarujemy naszym wcześniej zrobionym sosem. Na sos układamy Zobacz więcej
Dzień dobry, Czy jakaś potrawa kojarzy się Wam z Gruzją? A może znacie kilka? Jeśli tak, to pewnie gdzieś w czołówce będzie chaczapuri: rodzaj chlebka z serem w środku. Tak się złożyło, że podczas Zobacz więcej
to do siebie, że jest zwiastunem. Zwiastunem wszelkiego dobrego. Szparagi, bunc majowy, szczawik zajęczy, bratki do sałatki, truskawki w perspektywie. Tyle tego dobra przed nami, że trudno znaleźć Zobacz więcej
. Dodatkowo, gotuję je z dodatkiem wina, świeżego tymianku i rozmarynu. Lubię, zupełnie nie-tradycyjnie, dodać odrobinę owczego bundzu albo sera feta. Podsumowując, ratatouille bardzo polecam. Jest Zobacz więcej