buraczki do obiadu - 200 najlepszych przepisów:

Zobacz też: buraczki, obiad, buraczkami, buraczki na zimę, buraczki zasmażane, buraczków, buraczki tarte do obiadu, buraczki czerwone do obiadu, buraczki na ciepło do obiadu, buraczki do obiadu na zimno

Buraczki do obiadu można przygotować zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Są pyszne bez względu na to, czy użyjemy buraków świeżych i zasmażanych czy tych przygotowanych w zalewie octowej na zimę. Istotne jest za to ich doprawienie. Tarte buraki idealnie pasują do kotletów mielonych i pulpetów, ale świetnie sprawdzą się także jako dodatek do dań wegetariańskich.

Najpopularniejsze buraczki do obiadu to te zasmażane. Przed obróbką buraki należy upiec w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) lub ugotować do miękkości. Buraki ugotowane na parze, zachowają znacznie więcej wartości odżywczych, niż te ugotowane w wodzie. Gdy warzywa nieco przestygną, obieramy je i trzemy na tarce. Istnieją zwolennicy buraczków tartych na dużych oczkach (jarzynowych) jak i ci, którzy wolą jak buraki są starte na papkę – najlepiej postąpić według osobistych preferencji. Tak przygotowane buraki podsmażamy na odrobinie oleju wraz z przyprawami – solą, pieprzem, cukrem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i ewentualnie octem. Warto dodać też czosnek oraz posiekaną i podsmażoną cebulę. Często dodaje się także starte jabłko. Buraczki dusimy do czasu, aż przejdą smakiem przypraw, nie zapominając o częstym mieszaniu.

Buraczki

My Vegan Kitchen

...Dziś ekspresowa sałatka z buraków. Jako, że we Francji wszędzie dostępne są pakowane ugotowane buraki jest to dla nas dobry sposób na szybki dodatek do obiadu. Składniki: - 3 duże ugotowane buraki; - 2-3 ząbki czosnku; - oliwa z oliwek extra vergine; - sól, pieprz i trochę cukru. Sposób...

Buraczki

Notes From Eating

......jakie to proste! Uwielbiam je w każdej odsłonie, o każdej porze, jako dodatek do drugiego dania i same w sobie. Dziś na obiad buraczki składniki * ugotowane i obrane buraki, około 1 kg * sól * pieprz * pół jabłka * łyżka soku z cytryny Buraki ścieram na grubych oczkach tarki, jabłko na drobnych,...

Buraczki

Kasiążka Kucharska Marty

...… brudzą i farbują wszystko co spotkają na swojej drodze, ale i tak bardzo je lubimy. Są słodziutkie, zdrowe i pasują w zasadzie do każdego obiadu. Moje w słoiczkach nie mają towarzystwa ani jabłek, ani papryki, wolę dodać to na co mam ochotę po ich otwarciu. Najczęściej podaję buraczki na zimno,...

Buraczki

Apetycik

...Buraczki. Każdy z Nas no prawie każdy lubi jakieś dodatki do obiadu – surówki, suróweczki… Dzisiaj proponuję coś bardzo zdrowego i smacznego a mianowicie sałatkę z buraczków. Zimą kiedy bardzo ciężko dostać warzywa taka oto sałatka będzie Nam smakowała wyjątkowo dobrze CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min...

Buraczki

Sprawdzonakuchnia

...Prosty dodatek do obiadu przez niektórych wprost uwielbiany. Zestaw obiadowy składający się z ziemniaczków, kotletów mielonych (w moim przypadku wegetariańskich ) i gotowanych buraczków to klasyka polskiej kuchni. Buraczki minimalistyczne, bo chyba najprostsze w przygotowaniu i z minimalną ilością...

BURACZKI ZASMAŻANE

Moje Małe Czarowanie

...WŁASNIE ZROBILAM BURACZKI DO OBIADU - SĄ MEGA PYSZNE!!!! MÓJ 2 LETNI SYNEK NIGDY NIE JADŁ BURACZKÓW,A TE ROZPŁYWAŁY MU SIE W USTACH,BYŁAM ZACHWYCONA ŻE MOJE DZIECKO WRESZCIE ZJADŁO BURACZKI!!!! SĄ PRZEPYSZNE!!!! ZAMIAST ODROBINE KWASKU CYTRYNOWEGO DODAŁAM TROCHĘ CYTRYNKI!!! DZIEKUJE ZA PRZEPIS!!!...

Buraczki smażone

Moje domowe kucharzenie

...Pyszne buraczki..jako dodatek do obiadu, mięsa..przepis podpatrzony gdzieś w necie.. 0,5 kg buraków 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 3 łyżki śmietany sól Buraki wyszorować, zalać zimną woda i ugotować . Ostudzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub w malakserze. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i...

Buraczki domowe

Monia Gotuje

...Bardzo lubię buraczki, ale nie te ze sklepu ale właśnie własnej roboty. Są smaczne a przede wszystkim nie zawierają konserwantów i barwników. Składniki - 4 buraki - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka octu - sól (do smaku) - masełko Buraki ugotować do miękkości, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach....

Buraczki gotowane

tak sobie gotuję

...Buraczki gotowane np. 8 buraków podobnej wielkości sól ; cukier sok z 1 – 1,5 cytryny. Buraki myjemy , zalewamy wodą i gotujemy ok. godziny ( trzeba sprawdzać czy są już wystarczająco miękkie – nakłuwając je długą wykałaczką ). Po ugotowaniu buraki należy oskrobać ze skóry ; zetrzeć na tarce na...

Buraczki gotowane

tak sobie gotuję

...Buraczki gotowane np. 8 buraków podobnej wielkości sól ; cukier sok z 1 – 1,5 cytryny. Buraki myjemy , zalewamy wodą i gotujemy ok. godziny ( trzeba sprawdzać czy są już wystarczająco miękkie – nakłuwając je długą wykałaczką ). Po ugotowaniu buraki należy oskrobać ze skóry ; zetrzeć na tarce na...

Buraczki zasmażane

Życie zamknięte w smaku

...Idealny dodatek do obiadu. Czas wykorzystać zgromadzone zapasy przetworów, by ostatecznie zrobić miejsce nowym, tegorocznym :) BURACZKI ZASMAŻANE Składniki: - słoiczek buraczków tartych - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1-2 łyżki masła - pieprz - sól Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno siekamy....

Lajtowe buraczki -

MojaKuchniaMalutka

...Smaczna lekka sałatka surówka z buraczków . Dużo witamin ,żelaza i mało kalorii. pasuje do obiadu jak i możemy ją zajadać samą np z ciemnym pieczywem . Lajtowe buraczki - składniki 5 buraków 1 cebula sok z połowy cyrtyny odrobina cukru sól morska pieprz kolorowy 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego...

Marynowane buraczki

Takie tam pichcenie

...Malutkie buraczki zawsze marynuję, są doskonałe do obiadu, do barszczu, do sałatek, jak kto lubi;) Przygotowanie: Małe buraczki należy dokładnie umyć i ugotować w całości. Po ugotowaniu odcedzić , wystudzić i obrać. Wodę na zalewę gotuję, następnie dodaję ocet, sól i cukier. Wszystko dokładnie...

BURACZKI KONSERWOWE

Kulinarne fantazje Marioli

...Buraczki z słoika świetnie smakują zimą,idealne do obiadu i sałatek.Polecam prosty przepis który stosuję od lat. SKŁADNIKI : 2 kg buraczków 2 łyżki cukru 3-4 łyżki octu 1 płaska łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju Buraczki gotujemy aż będą miękkie (ja używam szybkowary,znacznie skraca czas...

Buraczki marynowane

Maminek kulinarny

...Marynowane buraczki są rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zarówno wędlin jak i obiadów. Wybieramy najmniejsze buraczki. Gotujemy ok. 30 minut. Obieramy ze skórki. Na ok. 2 kg buraczków potrzebna nam będzie jedna pokrojona w plasterki cebula. Przygotowujemy zalewę octową. Jedna porcja to: -3 szklanki...

Buraczki zasmażane

Monia miesza i gotuje

...Buraczki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu. Pasują i do mięska i do rybki ale też do jajka sadzonego. Każdy ma swój sposób na ich przyrządzenie. Ja po prostu przesmażam na maśle z dodatkiem mąki. składniki: 1,5 kg czerwonych buraczków 100 g masła 2 łyżki sosu balsamicznego 2-3 łyzki mąki...

Buraczki zasmażane

Mała Łyżeczka

...To chyba moja ulubiona wersja buraczków jako dodatku do obiadu. Smakują rewelacyjnie i nierozerwalnie kojarzą mi się z moją babcią. Idealne praktycznie do każdego tradycyjnego obiadu. Szybciutkie w przygotowaniu. Składniki 1 średnia cebula 1 łyżka mąki 2 solidne łyżki masła buraczki w wiórkach (ok....

Domowe buraczki

pomyslowakuchnia

...26 października 2012 Sałatki Domowe buraczki Dziś po długiej nie obecności prezentuję buraczki z chrzanem, co prawda miały być rurki z ciasta francuskiego, ale nie zdążyłam zrobić fotek bo zniknęły z talerza. Składniki: 1 kg buraczków czerwonych łyżeczka cukru 2 łyżki octu słoiczek chrzanu (może...

Zasmażane buraczki

Qlinarnie i qlturalnie

...Pomysł od koleżanki Aśki. Robię od razu na 2-3 obiady lub zamrażam. Na zdjęciu z bitkami wegetariańskimi Primaviki i puree jaglano-ziemniaczanym z czarnuszką. Składniki: 4-5 buraków 1-2 cebule sól, pieprz olej Ugotuj buraki. Zetrzyj na tarce. Drobno pokrój cebulę. Podsmaż na oleju, dodaj buraki i...

BURACZKI ZASMAZANE

ewa gotuje w szwajcarii

...Buraczki... w wiekszosci polskich domow nie ma obiadu bez takiego dodatku. W dziecinstwie nie przepadalam za buraczkami na cieplo..teraz moglabym je jesc codziennie.Lekko :)) zmienilam przepis mojej mamy. SKLADNIKI 1 kg ugotowanych buraczkow 3 lyzki masla 2 plaskie lyzki maki ocet okolo 6 lyzek 5%...

Ostatnio wyszukiwane:

ciasto z pianką bananową, andrzej fiedoruk, szyszki z sezamu, przecier pomidorowy bez przecierania, co robić z dużymi ogórkami, kabaczek wege, indyk z brzoskwiniami i miodem, tarta z papryką i serem kozim, sos do grilowanych warzyw, cielęcina mojej babci, faszerowane cukinie z pieczarkami i z kaszą, czebureki z mięsem, potrawy z szybkowaru galareta, saładka szwedzka, ciasta na 5 urodziny, wyśmienity placek z malinami, kiszone brokuły, faszerowane cukinie z pieczarkami, nadzienie z cukinii i pieczarek, wydrylowane wiśnie do ciasta

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x