buraczki do obiadu

Buraczki do obiadu można przygotować zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Są pyszne bez względu na to, czy użyjemy buraków świeżych i zasmażanych czy tych przygotowanych w zalewie octowej na zimę. Istotne jest za to ich doprawienie. Tarte buraki idealnie pasują do kotletów mielonych i pulpetów, ale świetnie sprawdzą się także jako dodatek do dań wegetariańskich.

\ \

Najpopularniejsze buraczki do obiadu to te zasmażane. Przed obróbką buraki należy upiec w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) lub ugotować do miękkości. Buraki ugotowane na parze, zachowają znacznie więcej wartości odżywczych, niż te ugotowane w wodzie. Gdy warzywa nieco przestygną, obieramy je i trzemy na tarce. Istnieją zwolennicy buraczków tartych na dużych oczkach (jarzynowych) jak i ci, którzy wolą jak buraki są starte na papkę – najlepiej postąpić według osobistych preferencji. Tak przygotowane buraki podsmażamy na odrobinie oleju wraz z przyprawami – solą, pieprzem, cukrem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i ewentualnie octem. Warto dodać też czosnek oraz posiekaną i podsmażoną cebulę. Często dodaje się także starte jabłko. Buraczki dusimy do czasu, aż przejdą smakiem przypraw, nie zapominając o częstym mieszaniu.

Moje najulubieńsze warzywko do obiadu Składniki: 2 buraki ew. sól/pieprz Wykonanie: Buraki umyć i ugotować na parze do miękkości. Następnie ostudzić i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Buraczki Zobacz więcej
Proponowane buraczki są znakomitym dodatkiem do obiadu zarówno na ciepło jak i na zimno. -4 średnie buraczki myjemy i gotujemy w skórce przez ok. pół godziny -przelewamy zimną wodą -obieramy ze Zobacz więcej
Ten przepis to sprawdzone buraczki do obiadu jak również do słoików, nie mogą się nie udać! Składniki; 1,5 kg buraczków 3 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki 2 łyżki octu 4 łyżki oleju Pieprz, sól, Zobacz więcej
Lubicie buraczki na ciepło do obiadu? U nas mają tyle samo przeciwników co zwolenników. Ta wersja jest lżejsza od tej tradycyjnej, na zasmażce. Do buraczków dodaję też tarte jabłko, dzięki czemu mają Zobacz więcej
Dawno na blogu nie pojawiło się nic "na wytrawnie". Nie wiem jak to możliwe, że do dzisiaj jeszcze nie było też na nim naszych, a w zasadzie moich ulubionych zasmażanych buraczków. Dzisiaj chciałabym Zobacz więcej
Monica
Monica Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wino i oliwki
Buraczki do obiadu

Buraczki do obiadu 1836

0
Pora na coś "obiadowego". Klasyk. Buraczki do obiadu często jadałam u babci w dzieciństwie. Różne ich wersje. Wszystkie tam samo pyszne. Dla mnie najlepsze są ciepłe. Gdy Wam zostanie, na drugi dzień Zobacz więcej
Prosto i zdrowo to znaczy smacznie :), tradycyjne buraczki naszych Mam i Babć. Przepyszne, zasmażane polecają się do obiadu!. Składniki na dwa obiady dla 4 osób, warto zrobić troszkę więcej i odłożyć Zobacz więcej
Kochami buraki! (ale nie buraków!!!) Pod każdą postacią! Już kilka razy rozpływałam się nad ich genialnością - zdrowe, smaczne, no i bardzo tanie! A tyle cudownych dań można z nich wyczarować! Nie ma Zobacz więcej
. W Polsce buraki pojawiły się znacznie później. Z dostępnych źródeł wiadomo, że jadano je na dworze króla Władysława Jagiełły. Od tamtej pory buraczki na stałe zagościły na polskich stołach i Zobacz więcej
Buraczki do obiadu nietypowo- w połączeniu z winnymi, słodko- kwaśnymi wiśniami. Efekt wyborny! Składniki: 40 dag buraczków ćwikłowych 30 dag wiśni ( mogą być mrożone lub z kompotu) 5 łyżek śmietanki Zobacz więcej
BURACZKI NA CIEPŁO DO OBIADU Składniki: 1 kg buraków 1/4 kostki masła 2 łyżki octu winnego lub sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżki śmietany sól, pieprz, majeranek do smaku 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Buraki Zobacz więcej
Kotletów mielonych nie wyobrażam sobie bez jednej z dwóch rzeczy - buraczków podawanych na ciepło lub bez mizerii. Z racji chłodniejszych dni buraczki wydaja się opcja zdecydowanie bardziej Zobacz więcej
Buraczki obrodziły i powoli zaczynam myśleć co z nich będę robić w tym roku. Na dobry początek buraczki na ciepło do obiadu. Wczoraj od kuzynki Eli ze Skawiny dowiedziałam się o dobrym sposobie na Zobacz więcej
Dziś chcę Wam przedstawić jak zaprawiam buraczki do obiadu dla mojej córeczki. Tarte buraczki bez dodatku octu, idealne dla Naszych małych pociech! Potrzebne będzie: ok. 4 kg buraków (ja miałam od Zobacz więcej
Buraczki na ciepło do obiadu Buraczki lubię w prawie każdej wersji. Zasmażane, duszone no i w postaci ćwikły. Tym razem do obiadu przygotowałam buraczki na ciepło. Robi się je prosto, a są bardzo Zobacz więcej
, dlatego wizja buraczków w nowej odsłonie bardzo przypadła mi do gustu. Wykonanie proste, smak jak dla mnie super. Zwłaszcza, że jestem wielką fanką buraków :) Potrzebujemy: 4 łyżki jogurtu greckiego Zobacz więcej
Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek do obiadu zwłaszcza kotletów mielonych .Starte na tarce idealnie smakują na zimno .Oprócz samego ugotowania nie zajmują dużo czasu na przygotowanie . składniki Zobacz więcej
Pyszne i zdrowe- idealne jako dodatek do obiadu. Polecam sposób podania jak na zdjęciu (czyli w wydrążonym, ugotowanym buraku)- prezentuje się wyśmienicie. Składniki 75 dag buraczków ćwikłowych 3 Zobacz więcej
Składniki : na 4 porcje 4 średnie buraczki 8 liści jarmużu pęczek dymki 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania : Buraczki obrać ze skórki, umyć, pokroić w Zobacz więcej