buraczki do obiadu

Buraczki do obiadu można przygotować zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Są pyszne bez względu na to, czy użyjemy buraków świeżych i zasmażanych czy tych przygotowanych w zalewie octowej na zimę. Istotne jest za to ich doprawienie. Tarte buraki idealnie pasują do kotletów mielonych i pulpetów, ale świetnie sprawdzą się także jako dodatek do dań wegetariańskich.

\ \

Najpopularniejsze buraczki do obiadu to te zasmażane. Przed obróbką buraki należy upiec w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) lub ugotować do miękkości. Buraki ugotowane na parze, zachowają znacznie więcej wartości odżywczych, niż te ugotowane w wodzie. Gdy warzywa nieco przestygną, obieramy je i trzemy na tarce. Istnieją zwolennicy buraczków tartych na dużych oczkach (jarzynowych) jak i ci, którzy wolą jak buraki są starte na papkę – najlepiej postąpić według osobistych preferencji. Tak przygotowane buraki podsmażamy na odrobinie oleju wraz z przyprawami – solą, pieprzem, cukrem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i ewentualnie octem. Warto dodać też czosnek oraz posiekaną i podsmażoną cebulę. Często dodaje się także starte jabłko. Buraczki dusimy do czasu, aż przejdą smakiem przypraw, nie zapominając o częstym mieszaniu.

Buraki czerwone mają w swoim smaku to coś, co mnie zachwyca Jadamy je pod wieloma postaciami: sałatki z batatami, pasty do chlebalub właśnie tej oto sałatki do obiadu idealnie pasującej m.in. do Zobacz więcej
Buraki czerwone mają w swoim smaku to coś, co mnie zachwyca Jadamy je pod wieloma postaciami: sałatki z batatami, pasty do chlebalub właśnie tej oto sałatki do obiadu idealnie pasującej m.in. do Zobacz więcej
Choć określenie kogoś burakiem nie należy ani do przejawów dobrego wychowania, ani nie świadczy najlepiej o tak nazwanej osobie, to nie da się zaprzeczyć, że buraki są super. Pyszne, wszechstronne, Zobacz więcej
AniaGotuje.pl
AniaGotuje.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AniaGotuje
Buraczki na ciepło do obiadu

Buraczki na ciepło do obiadu 225

Gotowane, tarte i podsmażane z jabłkiem i cebulą.. idealny, tradycyjny dodatek do Polskiego obiadu. Jesteś ciekaw jak ja je robię? Czytaj dalej ;-) Zobacz więcej
Buraczki tradycyjne z cebulką najlepsze do obiadku,odkręcamy słoik i gotowe-warto je zrobić właśnie teraz kiedy buraczki są jeszcze młode i nie za wielki bo będą za to pyszne i słodkie ,szybko się Zobacz więcej
Uwielbiam te buraczki i nawet zajadam je z domowa wędlinką<-- klik bo tak mi smakują :) Niestety mój stary aparat nie potrafił oddać wam tego pięknego buraczanego kolorku, wyszedł nieco blady no, Zobacz więcej
Buraki to warzywo o niesamowitych walorach smakowych. Możemy z nich zrobić mnóstwo smacznych potraw. Na jutrzejszy obiad zaplanowałam zrobić z nich barszcz, który uwielbiam zarówno z ziemniaczkami jak Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Buraczki czerwone do obiadu

Buraczki czerwone do obiadu 14886

Proponowane buraczki są znakomitym dodatkiem do obiadu zarówno na ciepło jak i na zimno. -4 średnie buraczki myjemy i gotujemy w skórce przez ok. pół godziny -przelewamy zimną wodą -obieramy ze Zobacz więcej
Miętowy Garnuszek
Miętowy Garnuszek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Miętowy Garnuszek
BURACZKI DO OBIADU

BURACZKI DO OBIADU 1172

Uwielbiam buraczki. Są dla mnie idealnym dodatkiem do obiadu. Wystarczy doprawić i nie potrzeba nic więcej. Potrzebujemy: duży burak 2 łyżki octu 2-3 łyżeczki cukru pół łyżeczki soli Taka ilość Zobacz więcej
Uwielbiam buraczki. Pieczone, duszone, gotowane lub na surowo. Buraczki z cebulką to idealny dodatek do każdego drugiego dania. Polecam! Składniki: 5-6 buraków 1-2 cebule sól, pieprz sok z cytryny Zobacz więcej
jakpomasle.pl
jakpomasle.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jak Po Maśle
Tarte buraczki do obiadu

Tarte buraczki do obiadu 9196

Czerwone buraki są chyba najbardziej wartościowymi warzywami pośród wszystkich dostępnych w sklepach. Są kopalnią żelaza, wapnia, magnezu i potasu oraz mają wiele właściwości zdrowotnych. Historia Zobacz więcej
migotka28
migotka28 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia miesza i gotuje
Buraczki tarte do słoika

Buraczki tarte do słoika 350

Buraczki tarte są bardzo łatwe w przygotowaniu a można je wykorzystać na wiele sposobów. Można je od razu prosto ze słoika podać na zimno jako dodatek do obiadu albo zrobić na ciepło wersję zasmażaną. Zobacz więcej
BURACZKI DO KOTLETA Jak w domu przygotować przepyszne buraczki do obiadu - najlepszy przepis na buraczki obiadowe na zimę - przepis krok po kroku. Buraczki te można podawać zarówno schłodzone jak i na Zobacz więcej
eLBe
eLBe Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy na słodkie pyszności
Buraczki do obiadu

Buraczki do obiadu 7972

Moje najulubieńsze warzywko do obiadu Składniki: 2 buraki ew. sól/pieprz Wykonanie: Buraki umyć i ugotować na parze do miękkości. Następnie ostudzić i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Buraczki Zobacz więcej
Hej! Dzisiaj przepis na samo zdrowie, a mianowicie surówkęz dodatkiem kiszonego buraka. Kiszonki to polska specjalność, szeroko znane są nasze ogórkiczy kapusta. Buraki natomiast kisimy do wigilijnego Zobacz więcej
Witajcie :) Mamy sezon na świeże buraczki więc dzisiaj ma dla Was propozycję sałatki z papryką i cebulką. Po prostu pycha a na zimę jak znalazł wystarczą buraki i chęci do jej przygotowania :) Zobacz więcej
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na buraczki, który dostałam od babci Geni. Buraczki są rewelacyjne dlatego postanowiłam podzielić się z wami przepisem. Wszyscy je uwielbiają. Odpowiednio Zobacz więcej
Wyjątkowe w smaku ,oryginalne i aromatyczne buraczki jako dodatek do dań głównych.Od razu przypadły mi do gustu ;polecam na każdą okazję! Składniki dla ok 6-8 os: 6-8 buraczków średniej wielkości 1 Zobacz więcej
zrobtosmacznie
zrobtosmacznie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zrób to smacznie
BURACZKI TARTE DO OBIADU

BURACZKI TARTE DO OBIADU 700

Przepis, który dziś Wam przedstawię jest bardzo prosty. Zarówno ja jak i moja rodzina uwielbiamy przygotowane w ten sposób buraczki. Prosto, szybko i smacznie. :) Składniki: * 4 duże buraki * 3 Zobacz więcej
Czerwone buraczki idealnie pasują do kotleta mielonego i właśnie je często przygotowuję zimą. Jeśli mam jeszcze swoje w słoikach to oszczędzam czas na gotowaniu, jeśli nie mam to gotuję buraki 40 Zobacz więcej