buraczki jak u kucharzy

Martwiły się inne kaczki: "Co będzie z takiej dziwaczki?" Aż wreszcie znalazł się kupiec: "Na obiad można ją upiec!" Pan kucharz kaczkę starannie Piekł, jak należy, w brytfannie, Lecz zdębiał obiad Zobacz więcej
Dziś klasyk kuchni szwedzkiej. Danie nieco podobne do naszych kotletów mielonych, jednak marynowane buraczki i kapary zupełnie zmieniają i wzbogacają smak potrawy. Nazwa podobno pochodzi od nazwiska Zobacz więcej
Po przeanalizowaniu wszystkich smakowitych zgłoszeń nadszedł czas na ogłoszenie wyników konkursu piknikowego! Ze względu na tak wiele zgłoszeń (wpłynęły aż 24 przepisy ze kolorowymi, piknikowymi Zobacz więcej
' Pan kucharz kaczkę starannie Piekł jak należy w brytfannie Lecz zdębiał obiad podając Bo z kaczki zrobił się zając W dodatku cały w buraczkach Taka to była dziwaczka ! ' Każdy zna tekst Zobacz więcej
. Notatki na papierze, czy elektroniczne? Raczej elektroniczne. 8. Książka, czy film? Film 9. Przystawka, czy deser? Ciężkie pytanie, najlepiej i przystawka i pyszny deser. 10. Jedzenie w domu, czy na Zobacz więcej
Jakiś czas temu otrzymałam odBartka nominację, za co bardzo dziękuję:) Odpowiadam na pytania, lecz postanowiłam, że ja nie będę nikogo nominować. 1. Modro kapusta czy buraczki? Kiedyś tylko buraczki a Zobacz więcej
W domu nie jem za często indyka, co widać zresztą na blogu. Średnio pasuje do makaronu. A tutaj przepis na pieczonego indyka. Wychodzi naprawdę pysznie, nie jest trudny do przygotowania. A buraczki Zobacz więcej
„Gdy po raz pierwszy upiekłam czerwone buraczki zakochałam się w nich bez reszty. W mojej lodówce zawsze jest kilka upieczonych sztuk, które wykorzystuję na różne sposoby. Tym razem znalazły Zobacz więcej
To był niezwykle intensywny weekend. W sobotę przygotowywaliśmy pizzę ze Szromemw Oświęcimiu, w niedzielę degustowaliśmy różnorakie dania i wino na Najedzeni Fest, a w poniedziałek, na ukoronowanie Zobacz więcej
i cytrynowym kawiorem z tapioki oraz drugą czyli żeberka długo marynowane z młodą kapustką, młodymi buraczkami i ziemniaczanymi czipsami Oj to była radość dla podniebienia Ciekawa ryba, którą Zobacz więcej
Mięso kaczki było kiedyś dużo bardziej popularne w Polsce, niż obecnie. Zainspirowało to Jana Brzechwę do napisania kultowego wiersza o Kaczce-dziwaczce, w którym kucharz zdębiał obiad podając,bo z Zobacz więcej
, kolorowo i bez majonezu. Niby pełne pole do popisu, a jednak zastanawiałam się przez dłuższą chwilę - sałata na ryneczku jakaś taka niemrawa, pomidory blade i potwornie drogie.. Koniec końców Zobacz więcej
Wyraczynka
Wyraczynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia z wyrakiem
Pyttipanna

Pyttipanna 194

0
zmiażdzone pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki rozmarynu sól pieprz Na patelni przesmażyć kiełbasę i boczek, aż wytopi się tłuszcz. Ściągnąć z patelni wędliny i na wytopionym tłuszczu usmażyć surowe Zobacz więcej
rosyjskich korzeniach przypominają już tylko zawarte w niej kapary i marynowane buraczki. Biff à la Lindström na podst. “Smörgåsbord” 500g mielonej wołowiny 1 jajo 3 łyżki startych marynowanych Zobacz więcej
Nasz polskie buraczki! Uwielbiam kremy z buraków, zupy, sałatki z burakami, ćwikłę... tym razem wpadliśmy na pomysł tarty! YES, GOOD IDEA... Gotując w kuchni wygłupiamy się, śmiejemy, jesteśmy pełni Zobacz więcej
nie tam nie było: pyszna ogromna paella z owocami morza przygotowana przez Twój Kucharz, a do tego krokieciki z dorsza. Tarty na słodko i na słono ze Spółdzielni, którą dobrze wspominamy z Zobacz więcej
Nat
Nat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eat.Read.
Salad Olivier po latach

Salad Olivier po latach 509

0
Ozorki, kapary, sałata, kawior, pikle, jarząbki, sos prowansalski. Tyle wiadomo o składnikach prototypu dzisiejszej sałatki jarzynowej, który rosyjski kucharz belgijskiego pochodzenia Lucien Olivier Zobacz więcej
KŁD
KŁD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jak cień
Botwinka

Botwinka 126

0
Kiedyś pewien prominent został zapytany o ulubione danie. Dodam, że była to osoba zapraszana często na wykwintne kolacje, w towarzystwie uprzywilejowanych osób, w świetnych restauracjach. Próbował dań Zobacz więcej
Zapach podczas przygotowywania dzisiejszego obiadu roznosi się po całej kuchni. Ja kocham taką kuchnię, taką, która wpływa na nasze zmysły. Nie możemy pozostać wobec niej obojętni. Dla mnie gotowanie Zobacz więcej
bezpieczne i spróbuję wszystkiego ! Na stole nawet czekolada z Goplany. Przystawka ! Krewetki w sosie miodowo-cytrynowym, guacamole, aromatyczna rukola i kiełki ! Musze się pochwalić, iż pierwszy raz Zobacz więcej