Najpopularniejsza przystawka na stole- buraczki. Oto prosty sposób ich przyrządzenia w wersji FIT: Składniki: * ok kg buraków sok z połowy cytryny lub do smaku chrzan- 1 łyżeczka lub do smaku
Zobacz więcej
Witam serdecznie w Nowym Roku :) Przyznam szczerze, że chrzan robię tylko dwa razy w roku na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Tarcie korzenia chrzanu do przyjemnych nie należy, choć smak wynagradza
Zobacz więcej
Miał być barszczyk, ale buraki u mnie już prawie zakwitły (bo o nich zapomniałam), więc część musiałam niestety wyrzucić, z tego co pozostało zrobiłam surówkę :) Buraczki z chrzanem 3-4 sztuki buraków
Zobacz więcej
Trochę poświęcenia ale jak znalazł na zimę. Dzisiaj buraczki tarte – doskonałe jako jarzynka do obiadu ale też na zupę. Może nie pracochłonna ale czasochłonna czynność lecz te buraczki warte są tego.
Zobacz więcej
Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek do obiadu zwłaszcza kotletów mielonych .Starte na tarce idealnie smakują na zimno .Oprócz samego ugotowania nie zajmują dużo czasu na przygotowanie . składniki
Zobacz więcej
Tarte buraczki z chrzanem podawane na zimno jako dodatek do obiadu to tradycja w wielu domach, również w moim. Odkąd pamiętam, buraczki bywały na naszym stole, przede wszystkim jako dodatek do
Zobacz więcej
Buraczki, to idealny dodatek do obiadu na zimno czy na ciepło. Można również przed podaniem dodać chrzan wtedy staje się pysznym dodatkiem do mięs. Jeśli chodzi o kształt buraczków, to zawsze jakoś
Zobacz więcej
Witam Serdecznie Dzisiaj do obiadu zrobiłam ćwikłę z chrzanem ( niektórzy nazywają to buraczkami ćwikłowymi) idealnie pasowały do ziemniaków z kotletami mielonymi :) Będziemy potrzebowali: 500g
Zobacz więcej
Klasyczne buraczki tarte w słoiczki na zimę Ostatnio kupując słoiczek buraczków do obiadu zahaczyłam okiem o ich skład i padłam ..po kiego ..mi w buraczkach śladowe ilości orzechów ,konserwanty czy
Zobacz więcej
Zawsze co roku przygotowuję buraczki na zimę, takie najzwyklejsze tarte, które później stanowią dla mnie szybki dodatek do obiadów czy też do różnych dań. Przykładem może być ten ekspresowy chłodnik,
Zobacz więcej
Buraczki do obiadu jako surówka, pasują też do wędliny, po prostu pyszne :) Składniki: 5 większych buraków (ok 1 kg), 2 łyżki chrzanu, 1/2 łyżeczki cukru, sól do smaku, Buraczki umyj, następnie ugotuj
Zobacz więcej
To świetny sposób na przygotowanie tartych buraków na zimę. Sprawdza się, gdy nie posiadamy piwnicy i buraki straciły by jędrność podczas przechowywania. A zimą, gdy tylko zamarzy nam się barszcz
Zobacz więcej
Czerwone buraki są chyba najbardziej wartościowymi warzywami pośród wszystkich dostępnych w sklepach. Są kopalnią żelaza, wapnia, magnezu i potasu oraz mają wiele właściwości zdrowotnych. Historia
Zobacz więcej
Kolejne przetwory... Dużo ich, ale za to potem mamy swoje własne skarby lata pozamykane w słoiki. W zeszłym tygodniu robiłam szybki przecier pomidorowy, zielony dżem z cukinii, kompoty ze śliwek i
Zobacz więcej
« Grissini z ziarnem sezamu Zupa ogórkowa - najlepsza : » Buraczki z chrzanem Buraki to niby takie zwykłe warzywa ? A jednak zapraszamy je na wielkie święta , tak jak nie wyobrażam sobie Wigilii bez
Zobacz więcej
Ćwikła, czyli tarte buraczki z chrzanem, jest idealnym dodatkiem do mięs na ciepło i na zimno, do kotletów mielonych, wędlin i pasztetów. Pasuje też do jajek na twardo i mozna jej użyć do faszerowania
Zobacz więcej
Wielkanoc tuż tuż więc do białej kiełbasy koniecznie trzeba buraczków i to do tego z chrzanem. Przeważnie robiłam buraczki tak jak tutaj z chrzanem ze słoika [ klik ] bo nie lubię trzeć chrzanu a tym
Zobacz więcej
Burak to jedno z moich ulubionych warzyw.Do buraczków mam słabość od zawsze.Bez czerwonego barszczu,sałatki z buraczków i ćwikły moja kuchnia nie mogłaby istnieć.Ćwikła to mój ulubiony dodatek nawet
Zobacz więcej
Buraczki tarte na zimę robię co roku, są bardzo smaczne, lubimy je jako dodatek do zimowych obiadów. Każdego roku robię kilkanaście słoików z tartymi buraczkami, aby mieć ich zapas na zimę. Po
Zobacz więcej
Buraczki to zapewne nasza potrawa narodowa. W moim rodzinnym domu były one zawsze. Często były dodatkiem do obiadu. Zawsze smakują. Gdy moje dzieci były małe tarłam je bardzo drobno ( takie buraczki
Zobacz więcej