buraczki z kminkiem

Buraczki z kminkiem prosto zKociewia 2011/08/13 @ 4:16 pm (Przepisy kociewskie, Przetwory) Zobaczyłam na Wielkim Żarciu przepis Buraczki z kminkiem prosto z Kociewia, hmm, z Kociewia a ja nie znam? Zobacz więcej
Idealnie kremowa i delikatna jest prawdziwą witaminową bombą. Oprócz świeżych buraczków skrywa w sobie marchewkę, ziemniaki i cebulę. Jednak tego charakterystycznego posmaku dodaje jej kmin rzymski Zobacz więcej
Buraczki to bardzo popularny dodatek do obiadu. Często korzystam z gotowych buraczków w zalewie chrzanowej, które przygotowałam w lecie. Tym razem jednak przygotowałam buraczki ćwikłowe na zimno. Zobacz więcej
Moim zdaniem jest to świetne połączenie kapusty i buraczków!, a zresztą sami zróbcie i skosztujcie:) Składnik: 1/2 kg kapusty kiszonej 2-3 średnie buraczki czerwone 2 cebule 1/2 pęczka szczypiorku 1 Zobacz więcej
black.plate
black.plate Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Black Plate
Zupa z botwinki

Zupa z botwinki 23

0
Składniki: wywar, 2 pęczki botwinki, kurkuma (g), cukier (sł), 2-3 buraki (sł), kminek mielony (sł), pieprz (o), sól (słn), pęczek koperku (k), dwie łyżki śmietany (k), sok z cytryny (k). Zobacz więcej
zbysiowa
zbysiowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Takie tam pichcenie
Marynowane buraczki

Marynowane buraczki 5747

5
Malutkie buraczki zawsze marynuję, są doskonałe do obiadu, do barszczu, do sałatek, jak kto lubi;) Przygotowanie: Małe buraczki należy dokładnie umyć i ugotować w całości. Po ugotowaniu odcedzić , Zobacz więcej
Składniki 2 duże buraczki 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej nieprażonej 2 ząbki czosnku 1 szalotka 2 łyżki mąki z ciecierzycy 2 listki laurowe sól, pieprz ocet 3/4 szklanki jogurtu greckiego Zobacz więcej
Bardzo prosta sałatka z gotowanych buraczków. 4 ugotowane niewielkie buraki kilka śliwek w occie szczypta kminku sok z cytryny sól 2 łyżki oleju opcjonalnie szczypta cukru zielenina do posypania Zobacz więcej
Dziś za mną chodził barszcz, więc nie było co czekać na żurek. Uwielbiam mój wielki gar, w którym dziś wylądowało kilka litrów wody, kurkuma, tymianek, antrykot wołowy, kminek mielony, pieprz i Zobacz więcej
Bardzo lubię tak przygotowane buraczki- są delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu, Składniki: 2 kg buraczków ćwikłowych, 10 ząbków czosnku, sól do smaku, pieprz do smaku, Zobacz więcej
je wrzącą wodą ,po czym odstawić do wystygnięcia.W rondelku najlepiej terminowym roztopić masło i dodać drobno powielają cebulę , przykryć i usmażyć na złoty kolor.Buraki obrać , zetrzeć na tarce o Zobacz więcej
stron. Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i dusić. Dodać pokruszone suszone pomidory i gotować aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Sos doprawić do smaku Zobacz więcej
Danie bardzo proste i szybkie - właściwie szybsze niż zasmażane buraczki czy marchewka. A smak naprawdę fajny. Składniki: kapusta biała - ok. 1/4 główki łyżka smalcu - moim zdaniem do kapusty smalec Zobacz więcej
Mogę zostać specjalistką w modyfikacjach przepisów. Nie lubię, gdy w przepisie podawane są abstrakcyjne miary, np. 25 dkg buraków. Dla osoby, która ma w piwnicy worek buraczków brzmi to magicznie. Dla Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Zupa z botwinką

Zupa z botwinką 54

0
Składniki: 1 pęczek botwinki z buraczkami 2 marchewki 1 cebula 5 średnich ziemniaków 1 pietruszka 1 ząbek czosnku kminek w ziarenkach liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz ocet do smaku (lub Zobacz więcej
resztą wody wymieszaną z mąką. Ciągle mieszając zagotowałam sos. Po wyłączeniu pulpety włożyłam do sosu by je wyławiać w cebulowej glazurze na kaszę, dodałam do tego buraczki na ciepło. Smacznego Zobacz więcej
Buraczki z chrzanem uwielbiam do tradycyjnego schabowego, do pasztetu czy do pieczonych mięs, co prawda szybciej jest je kupić już w słoiczku ale nie ma to jak zrobić samemu w domu :-) PRODUKTY: Mała Zobacz więcej
Jak co roku jednorazowo musze zagospodarowac wieksza ilosc burakow i jak co roku robie po prostu buraczki cwiklowe z chrzanem.Swietny dodatek do dan obiadowych lub na zimno do wedlin i kanapek.Poza Zobacz więcej
buraczkowy. Buraczki należy codziennie zamieszać wyparzoną drewnianą łyżką. Po tygodniu zakwas jest gotowy. Jeśli macie zakwas z poprzedniego kiszenia i chcecie przyspieszyć fermentację, dodajcie Zobacz więcej