Przepis na buraczki zasmażane

luna760001
luna760001 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bea(u)ty kitchen
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane 1525

Takie buraczki są wspaniałym dodatkiem do obiadu. Podkreślają smak dania i wspaniale komponują się z ziemniakami i mięskiem. Przyznam, że za każdym razem robię je ciut inaczej. A to dodam śmietanę z Zobacz więcej
aulik
aulik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańczowy Kot w kuchni
buraczki zasmażane

buraczki zasmażane 2212

Standardowy zestaw z dzieciństwa- kotlet mielony, pyry i buraczki. :) Do dziś, od czasu do czasu, wracam właśnie do takiego obiadu, i właśnie do takich zasmażanychburaczków. Robię je na kilka Zobacz więcej
migotka28
migotka28 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia miesza i gotuje
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane 785

Buraczki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu. Pasują i do mięska i do rybki ale też do jajka sadzonego. Każdy ma swój sposób na ich przyrządzenie. Ja po prostu przesmażam na maśle z dodatkiem mąki. Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Zasmażane buraczki na ciepło

Zasmażane buraczki na ciepło 3348

W mojej rodzinie nie przyrządzało się zasmażanych buraczków. Najczęściej do obiadupodawane były tarte buraki ze słoika czy buraki z papryką. Zasmażane buraczki podaje się na ciepło - wtedy są Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane 674

Zasmażane buraczki, czyli moje ulubione warzywo podane tym razem w tradycyjny, polski sposób. No, prawie tradycyjny. Od kiedy sama spróbowałam pieczonych buraków, namawiam wszystkich kogo się da na Zobacz więcej
Buraczki zasmażane. Ostatnio zasypałam Was przepisami na buraczki: Jak upiec buraki, surówka z buraka i jabłka, buraczki tarte na zimno, czy buraczki tarte do słoików. Dzisiaj znów nie mogłam się Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Buraczki Zasmażane

Buraczki Zasmażane 887

Buraczki zasmażane nie są może typową potrawą na Wielkanoc, ale i tak bardzo ją lubię. Według mnie komponują się świetnie szczególnie z dodatkiem różnego rodzaju mięsem, choć najbardziej smakują mi Zobacz więcej
mufinka79
mufinka79 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia na obcasach
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane 1310

Uwielbiam buraki w każdej postaci. Buraczki zasmażane od dziecka były moją ulubioną jarzynką na ciepło. To znakomity dodatek do obiadu, szczególnie do dań mięsnych, m.in. kotletów mielonych, mięs Zobacz więcej
UlubionaKuchnia.pl
UlubionaKuchnia.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UlubionaKuchnia.pl
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane 2106

Buraczki zasmażane | Kontakt O mnie Strona główna Przepisy Zupy Dania mięsne Dania bezmięsne Dania mieszane Makarony i dania mączne Pizza i foccacia Ryby i owoce morza Sałatki i surówki Przekąski Sosy Zobacz więcej
Tygrysica
Tygrysica Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tygryskowa kuchnia
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane 877

Buraki to jedno z moich ulubionych warzyw. Lubię wszelkie barszcze, buraczki na zimno z cebulką, no i te zasmażane. Składniki: - 0,5 kg buraków, - sól, - 1 łyżka masła, - cukier, - sok z cytryny lub Zobacz więcej
WŁASNIE ZROBILAM BURACZKI DO OBIADU - SĄ MEGA PYSZNE!!!! MÓJ 2 LETNI SYNEK NIGDY NIE JADŁ BURACZKÓW,A TE ROZPŁYWAŁY MU SIE W USTACH,BYŁAM ZACHWYCONA ŻE MOJE DZIECKO WRESZCIE ZJADŁO BURACZKI!!!! SĄ Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane 547

Buraczki zasmażane Moją ostatnią propozycją do akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia są buraczki zasmażane. Najlepszy dodatek do kotletów mielonych albo Zobacz więcej
Gospodyni Miejska
Gospodyni Miejska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gospodyni Miejska
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane 1727

Buraczki zasmażane... Czerwone, buraczane wiórki. Złocista zasmażka z cebulką. Idealny dodatek do dania głównego. Niezapomniany smak dzieciństwa! Składniki: 8 - 10 dużych, czerwonych buraków; Ząbek Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Buraczki zasmażane do obiadu

Buraczki zasmażane do obiadu 5268

Dawno na blogu nie pojawiło się nic "na wytrawnie". Nie wiem jak to możliwe, że do dzisiaj jeszcze nie było też na nim naszych, a w zasadzie moich ulubionych zasmażanych buraczków. Dzisiaj chciałabym Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane 1470

Były rolady wołowe i kluski śląskie, powinna być zatem i modro kapusta, jednakże nie przepadam za zasmażaną czerwoną kapustą... Podałam zatem zasmażane buraczki, które od zawsze bardzo mi smakowały. Zobacz więcej
alunek
alunek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Życie zamknięte w smaku
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane 917

Idealny dodatek do obiadu. Czas wykorzystać zgromadzone zapasy przetworów, by ostatecznie zrobić miejsce nowym, tegorocznym :) BURACZKI ZASMAŻANE Składniki: - słoiczek buraczków tartych - 1 cebula - Zobacz więcej
Netka
Netka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Netka w kuchni
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane 1362

Gdybym wiedziała, ze takie zasmażane buraczki są tak smaczne, to zrobiłabym je dużo, dużo wcześniej i z większej porcji :) Polecam :) Składniki : 4 duże czerwone buraczki 1 średniejwielkościczerwona Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane 3273

Buraczki zasmażane - przepis | Sprawdzona Kuchnia Strona główna Katalog przepisów Kontakt Polityka Cookie EN 29 wrz 2014 No comments Tweet this by Anna Buraczki zasmażane Buraczki zasmażane, to Zobacz więcej
liliana77
liliana77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne życie
Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane 2453

Buraczki to wspaniały dodatek do mięs, lubię je w każdej postaci np. marynowane, w postaci surówek na zimno ale najbardziej na ciepło zasmażane. Buraczki zasmażane Składniki: - 500 g buraków - 200 ml Zobacz więcej
Aleksandra
Aleksandra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Aleksandry
BURACZKI ZASMAŻANE

BURACZKI ZASMAŻANE 6786

Uwielbiam zasmażane buraczki! Od zawsze :D. Najlepsze robiła moja babcia i muszę przyznać, że tęsknię za ich smakiem. Ostatnio w polskim sklepie widziałam buraczki w słoiku. Kupiłam go, ale smak mocno Zobacz więcej

Buraki zasmażane należą do najbardziej lubianych i popularnych surówek w polskiej kuchni. Mają lekko słodki, wyrazisty smak. Idealne jako dodatek do drugiego dania, świetnie komponują się z mięsem. Nic więc dziwnego, że nie brakuje amatorów na buraczki zasmażane, które są nie tylko łatwe w przygotowaniu, smaczne, ale też bardzo zdrowe. Buraki są niskokaloryczne, bogate w witaminy (m.in. C, A) i minerały (magnez, wapń, żelazo, fosfor). Przeciwdziałają anemii, wzmacniają układ krążenia. Dlatego warto sięgać jak najczęściej po buraczki zasmażane.

Buraki zasmażane możemy przygotować na wiele sposobów. W wersji na słodko przyrządzimy je z dodatkiem cynamonu, rodzynek i pomarańczy. Większą popularnością cieszą się jednak buraczki zasmażane z dodatkiem cebulki i jabłek, które powinny być lekko kwaskowate (najlepiej użyć szarej renety). Ważnym dodatkiem w przygotowywaniu zasmażanych buraczków jest ocet (winny lub jabłkowy) lub sok z cytryny oraz przyprawy (sól, pieprz, cukier). Ewentualnie możemy dodać także odrobinę kwaśnej śmietany. Istotnym elementem jest zasmażka, która zwiększy nie tylko walory smakowe buraczków, ale także ich kaloryczność.

Sposób przyrządzenia buraków zasmażanych jest dość prosty. Jednak też czasochłonny, ponieważ buraki gotują się długo. Po ugotowaniu należy je zetrzeć i podsmażyć na maśle lub oleju wraz z pozostałymi składnikami i przyprawami. Na końcu dodajemy zasmażkę, którą przygotowujemy na bazie tłuszczu (np. masła oleju) i mąki. W proporcji 1:1. Buraki zasmażane podajemy na ciepło lub na zimno. Idealnie pasują do mięs, np. kaczki lub królika, ale też tradycyjnego schabowego czy mielonego. Sprawdzą się także jako samodzielne danie, jeżeli podamy je z serem feta i grzanką czosnkową.

Jeżeli zależy nam na czasie, możemy przygotować wersję al dente buraków zasmażanych. W takim przypadku nie ma potrzeby gotowania buraków. Surowe trzemy na tarce, solimy i odstawiamy na około godzinę. Następnie je odsączamy z nadmiaru wody i podsmażamy wraz z przyprawami, aż nabiorą delikatnej twardości. Na koniec należy skropić je octem lub sokiem z cytryny. Tak przygotowane buraki zasmażane świetnie pasują np. do wątróbki lub tradycyjnego kotleta schabowego czy mielonego.

Zasmażane buraki mimo wielu walorów smakowych i odżywczych, są dość kaloryczne. Przede wszystkim zawdzięczają to dodatkowi śmietany lub zasmażki. Jednak osoby będące na diecie także mogą cieszyć się smakiem buraczków zasmażanych w wersji light. Wystarczy śmietanę zastąpić np. jogurtem greckim lub całkowicie z niej zrezygnować. Z kolei osoby nietolerujące glutenu mogą użyć mąki kukurydzianej do sporządzenia zasmażki. Buraki zasmażane możemy przygotować także na bazie śmietany owsianej, jeżeli mamy alergię na nabiał.

Buraki zasmażane możemy także zawekować. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się buraczaną surówką w kryzysowej sytuacji, np. gdy odwiedzą nas nieoczekiwani goście lub po prostu zabraknie nam pomysłu, lub składników na surówkę do drugiego dania. Buraki należy pasteryzować w czystych i wyparzonych słoikach przez minimum 30 minut. Słoiki z buraczkami najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Tak przyrządzone buraki możemy spożywać na zimno lub po zasmażeniu na ciepło.