buraczkowe risotto

W tym roku wyrobiłam już chyba życiową normę w zjadaniu buraków. Najczęściej jadałam je w postaci najprostszej, duszone, ma masełku. Jednak wiadomo z czasem wszystko się nudzi więc sięgnęłam po te Zobacz więcej
łyżkę bulionu i mieszając czekamy, aż ryż całkowicie wchłonie bulion. Powtarzamy tę czynność przez ok. 15-20 minut do momentu, aż ryż będzie gotowy. Buraka kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na Zobacz więcej
łyżkę bulionu i mieszając czekamy, aż ryż całkowicie wchłonie bulion. Powtarzamy tę czynność przez ok. 15-20 minut do momentu, aż ryż będzie gotowy. Buraka kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na Zobacz więcej
To ostatnia z potraw, która przygotowałam podczas testowania patelni WOLL Szafir. Mocno intensywny kolor wskazuje na intensywny buraczkowy smak! Do tego nuta pomarańczy, trochę cierpliwości i mamy Zobacz więcej
Obecnie na obiad często robię risotto, jest proste i pyszne! Dziś polecam buraczkowe risotto z grillowaną wołowiną i kozim serem. Czytaj więcej » Zobacz więcej
Czasami wracam z pracy do domu i tak mi się nic juz nie chce :( Zwłaszcza robienie obiadu... Najłatwiej jest kupić gotowce i już...ale ten smak...w ogóle to nie smakuje! Biorę się wtedy w garść, bo Zobacz więcej
lidia
lidia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki, zapachy
Buraczkowe risotto

Buraczkowe risotto 79

1
Stwierdziwszy, że rzadko jadam buraki, nabyłam sztuk kilka i radośnie wypróbowałam ten przepis. A wypróbowawszy, szczerze go polecam. Składniki: - ok. 350 g buraków; - 1 szklanka ryżu do risotto; - 1 Zobacz więcej
Risotto o przyjemnym czerwono-różowym kolorze i jeszcze przyjemniejszym , delikatnie słodkim smaku. Dodatek świeżej, słonej fety stanowi Zobacz więcej
Bezapelacyjnie miano królowej jesieni należy do dyni, ale należy pamiętać, że o tej porze roku na straganach rządzą również- jakże cenne dla Naszego organizmu- buraki! :) To proste danie w postaci Zobacz więcej
Miłośnicy buraczków będą zachwyceni... Risotto: 3-4 buraczki szkalnka ryżu arborio 2 szalotki ząbek czosnku szklanka bulionu 1/4 szklanki zakwasu z buraczk oliwa 2 łyżki masła sól pieprz Polędwiczki: Zobacz więcej
To risotto to istny skarbiec witamin z grupy B, żelaza, czy potasu! Wykorzystałam w nim wszystkie prozdrowotne właściwości buraków, ale również orzechów laskowych. Risotto również wygląda i smakuje Zobacz więcej
Kiedy wokół świat nabiera barw i bazarki rozkwitają kolorami nie sposób się nie inspirować. Dlatego dziś zrobiłam różowe risotto buraczkowe i podałam je z zielonym groszkiem - piękna kompozycja Zobacz więcej
Składniki (na 2 osoby): 25 dag buraków oliwa z oliwek sól pieprz łyżeczka octu balsamicznego świeżo starty parmezan (na chipsy, i do risotto) 1 cebula - drobno posiekana 120 g Carnaroli (albo Arborio) Zobacz więcej
Od rana planowałam zrobić risotto. Jednak borykający sie z myślami, jakie, z czym..wciąż nie miałam pomysłu, wiec zaczęłam robić..pomysł zrodził sie w trakcie;) pyszne o slodkawej nucie dzięki Zobacz więcej
Czas ucieka, a ja staram się panować nad nim, co odpukać dość mi się udaje, jednak nie mam już ochoty na pisanie dygresyjnych notek na blogu. Może to i lepiej, z pewnych względów. Zapraszam więc po Zobacz więcej
Chodziło za mną risotto. Kupiłem białe wino, wybierałem się na Halę Mirowską po grzyby i nagle dotarło do mnie, że to wszystko już robiłem. Żeby zatem nie popadać w monotonię, zaopatrzyłem się w Zobacz więcej
Szukaj w tym blogu Ładowanie... wtorek, 29 stycznia 2013 Sałatka szpinakowo-buraczkowa na słodko Składniki: 6 szt ugotowanych i obranych buraków 50-60 g świeżego szpinaku 2 łyżki octu balsamicznego 1 Zobacz więcej