buraki na zimę na barszcz

Czysty czerwony barszcz podaję do krokietów, pierogów i uszek. Najczęściej gotuję jesienią i zimą SKŁADNIKI 1 kg buraków czerwonych 2 marchwie 1 pietruszkę kawałek selera kawałek pora 1 cebula 4 Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Barszcz bieszczadzki

Barszcz bieszczadzki 322

0
Przepis na ten barszcz znalazłam w książce „Kuchnia podkarpacia” (moje strony). Barszcz bardzo podobny do ukraińskiego. Zawiera krojone buraki, ziemniaki i fasolę. Jest bardzo sycący, idealnie Zobacz więcej
od chleba przykrywamy garnek i czekamy :) W lato zakwas będzie gotowy już po 3-4 dniach, w zimę ten proces będzie trwał ok. 1 tygodnia. Przepis na barszcz : - 4 l wody - 4 buraki -czosnek - majeranek Zobacz więcej
jarek284
jarek284 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Teoria smaków
Botwinka na zimę

Botwinka na zimę 2614

1
Botwinka na zimę, czyli pomysł na zamknięcie w słoiku ulubionych smaków wiosny. Zimą w każdym momencie możemy przygotować barszcz czerwony z botwinki lub zupę z buraków. Opis: Liście botwinki Zobacz więcej
To świetny sposób na przygotowanie tartych buraków na zimę. Sprawdza się, gdy nie posiadamy piwnicy i buraki straciły by jędrność podczas przechowywania. A zimą, gdy tylko zamarzy nam się barszcz Zobacz więcej
W ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Zobacz więcej
, możemy ją wykorzystać do przyprawienia barszczu. Składniki: 3 kg ugotowanych i obranych buraczków 4 duże czerwone papryki 4 duże cebule Zalewa: szklanka octu 10% szklanka wody 250 g cukru łyżka Zobacz więcej
Taki barszcz to doskonała, sycąca propozycja na zimę. Nie wyobrażam sobie by o innej porze roku mogła smakować lepiej niż właśnie teraz, gdy za oknem śnieg, mróz i mało słońca. Zupę można zabielić Zobacz więcej
Zimą zazwyczaj mam ochotę na trochę „cięższe” sałaty niż przysłowiowy ogórek i pomidor. Wykorzystuję wtedy bogactwo naszych wspaniałych warzyw. Ta sałata bardzo zaskoczyła moich gości. Niewielu z nich Zobacz więcej
Koncentrat do barszczu czerwonego.( zakwas ) Składniki : 3 kg buraków czerwonych sól liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ( cały ) 1 łyżeczka kwasku cytrynowego woda Sposób wykonania : Buraki Zobacz więcej
Ulubioną surówką Juniora jest taka z tartej marchewki. Urozmaicamy ją dodatkiem jabłek, ananasów, rodzynek lub daktyli z odrobiną oleju. Teraz dołączyła do niej (jeśli jej nie przebiła) surówka z Zobacz więcej
kuchnia kachny
kuchnia kachny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Kachny
Buraczki na zimę

Buraczki na zimę 4886

1
Kochani czas już rozpocząć przygotowywania do zimy. Dynia i inne warzywa już zamrożone, soki z jagód i borówek już dawno się chłodzą, przyszła pora na Weki :) Cykł " przetwory na zimę " rozpoczynam Zobacz więcej
ST.G
ST.G Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ogrodnik w podróży
Kiszone buraczki

Kiszone buraczki 5381

3
buraczki są świetne zarówno jako przystawka jak i jako baza pod czerwony barszcz,który ma dużo ładniejszy ciemniejszy kolor niż z gotowanych buraków i bardziej wyrazisty smak..a do tego uszka , Zobacz więcej
Pytacie mnie co zrobić z buraczków, no więc pozwólcie że nie będę tu umieszczać przepisu na klasyczne buraczki tarkowane do słoików i wekowane na zimę, ani również na barszcz czerwony, który ze Zobacz więcej
Jeśli chodzi o buraka to są moje początki w jego towarzystwie. Oprócz znanej nam wszystkim surówki z buraka, tartego i marynowanego w słoiczku na zimę i barszczu rzadko pojawiał się na moim stole, Zobacz więcej
No i przyszła zima. Co poradzić czasem i do nas zagląda. Szczerze przyznam, że wolę aurę mniej zimową. Ale cóż, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Dlatego teraz szykuję sobie więcej Zobacz więcej
No i przyszła zima. Co poradzić czasem i do nas zagląda. Szczerze przyznam, że wolę aurę mniej zimową. Ale cóż, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Dlatego teraz szykuję sobie więcej Zobacz więcej
borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Zobacz więcej
Barszcz ukraiński to jedna z moich ulubionych zup zimowych: buraki, biała fasola, kapusta, marchewka, seler i przecier pomidorowy – czyli składniki łatwo się zimą przechowujące. Całość gęsta i pożywna Zobacz więcej
Zima nie sprzyja jedzeniu świeżych warzyw, ale na szczęście są nasze poczciwe i niedoceniane buraki, z których wyczarujecie przepyszne potrawy. Nie tylko ćwikłę i czerwony barszcz, dzisiaj proponuję Zobacz więcej