buraki okrasy

{{headerMessage}}
l'olio d'oliva 1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo sól i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe a piacere Sos:/ Seasoning:/ Per condire: burak szpinakowy/ chard (mangold)/ bietole oliwa/ olive Zobacz więcej
{{headerMessage}}
250g wiórków buraka cukrowego 4 jajka 4 łyżki cukru 5 łyżek syropu z buraka 100g mąki tortowej 80 g mąki żytniej 200ml kwaśnej śmietany 4 łyżki oleju 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżeczki mielonego Zobacz więcej
sklorek
sklorek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyry na Gaz
Sałatka z buraków z jogurtem

Sałatka z buraków z jogurtem 45

2
{{headerMessage}}
Lekka, różowa sałatka z buraków z dodatkiem jogurtu i cytryny świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi jak i rybnymi. Przepis Karola Okrasy po mojej modyfikacji. Składniki: 1 kg buraków 2 Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mówią weki
Ty buraku! Love You.

Ty buraku! Love You. 540

0
{{headerMessage}}
Ty buraku! Love You.(pasto-pesto) Odkąd Karol Okrasa zaczął promować buraka czy pietruszkę korzeniową jako wykwintne i ciekawe składniki potraw, zaczęłam bacznie przyglądać się temu wszechstronnemu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na warsztatach Seromaniaków w grudniu 2011 roku. Pod czujnym okiem Karola Okrasy i kucharzy restauracji, każda para przyrządziła dwa dania: Łososia i kaczkę sous vide na sałatce z orientalnym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Znacie carpaccio? Cieniutkie plasterki surowej wołowiny królują na wystawnych stołach i dogadzają wyrafinowanym gustom. A ja mam dla Was tańszą ale równie pyszną wersję :) Jako, że zbliżają się Zobacz więcej
sklorek
sklorek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyry na Gaz
Pierogi z burakami i grzybami

Pierogi z burakami i grzybami 209

0
{{headerMessage}}
masła szczypta soli Na farsz: 3 średnie buraki około 10 suszonych grzybów łyżka masła sól, czarny pieprz Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule Wykonanie: Farsz:Buraki szorujemy, osuszamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nowy Rok nie mógł obyć się bez nowego dania. Postanowiłam upiec kaczkę. Do tej pory piekłam kaczkę dwa razy, raz w całości z jabłkami, oraz piersi z kaczki sous vide na sałatce z orientalnym makaronem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jedne z najlepszych pierogów jakie jadłam. Z zaparzanego mlekiem ciasta z dodatkiem mąki durum. W smaku nieco inne niż tradycyjne, z białą mąką. Bardziej delikatne i jakby lekko orzechowe. Lepiłam je Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Barszcz czerwony z ziemniakami... Na bazie czerwonych buraków. Z dodatkiem barszczu białego. Przyprawiony czosnkiem i majerankiem. Podany z ziemniakami z cebulką. Pyszna odmiana tradycyjnych Zobacz więcej
ewuska2016
ewuska2016 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To be
Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami 72

0
{{headerMessage}}
Składniki: Barszcz: 2 kg buraków 200 g marchewki 1/2 kg jabłek 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 100 g suszonych śliwek 4 l wody 10 g majeranku 2 ziarna pieprzu 50 ml octu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wraca do siebie. Moja mama mawiała "nieszczęściachodzą nie parami a stadami". Ten rok rozpocząłsię niestety pod tym hasłem. Ja wracam do pracy a Córcia do szkoły. Chipsy z buraków miałam zrobićjużna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Konkurs z pyszne.pl - Kulinarne Pogawędki - Przepisy Kulinarne Pogawędki Kociołek Smaków Łakocie Napoje Przetwory Kociołek Smaków Dania Mączne Dania Mięsne Dania Rybne i Owoce Morza Dania Warzywne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pomidorowej to chyba moja druga ulubiona zupa. Pyszności. Mogłabym jeść i jeść... Aaa - ten piękny obrus, bo na pewno zwróciliście na niego uwagę;) - to wykonanie mojej mamy:) Składniki: duży, Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Kaczka w sosie piernikowym

Kaczka w sosie piernikowym 762

1
{{headerMessage}}
delikatne, słono-słodkie, z korzenno-orientalną nutą. Całość cudownie uzupełniają buraczki. Pan Okrasa do dania przyrządził dodatkowo z gruszki z rozmarynem. Tą część pominęłam. Składniki: 2 piersi Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mówią weki
Burakowe love!

Burakowe love! 205

0
{{headerMessage}}
oliwy z łyżeczką śliwkowych powideł, tymiankiem i szczyptą suszonego czosnku. A na górę prażony słonecznik. Marynowane grają fajnie z fetą albo mozzarellą, czymś zielonym (rukola, roszponka, inna Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mówią weki
Pańskie oko zdrowego konia tuczy!

Pańskie oko zdrowego konia tuczy! 160

0
{{headerMessage}}
.Owsianka, podobnie jak śledzie, to temat rzeka. Nieskończona ilość wariantów i dodatków (najlepiej zmienianych sezonowo), a owies to jest, proszę państwa, zdrowie. No chyba nie bez przyczyny powiada Zobacz więcej
W kuchni Katie
W kuchni Katie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni Katie
Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany 3092

1
{{headerMessage}}
taka breja – najbardziej mi tak smakowało ;) Teraz staram się, aby serwowane przeze mnie potrawy zachwycały nie tylko smakiem, ale i wyglądem. A szkoda, bo czasami to, co nie wygląda za ładnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
leczniczych, a także jako dodatek do ziemniaków, ryb i warzyw serwowanych na chłopskich stołach. Dzięki swojemu wyraźnemu, zdecydowanemu smakowi był także używany jako okrasa we wszystkie dni postne, Zobacz więcej