buraki okrasy

l'olio d'oliva 1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo sól i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe a piacere Sos:/ Seasoning:/ Per condire: burak szpinakowy/ chard (mangold)/ bietole oliwa/ olive Zobacz więcej
250g wiórków buraka cukrowego 4 jajka 4 łyżki cukru 5 łyżek syropu z buraka 100g mąki tortowej 80 g mąki żytniej 200ml kwaśnej śmietany 4 łyżki oleju 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżeczki mielonego Zobacz więcej
Lekka, różowa sałatka z buraków z dodatkiem jogurtu i cytryny świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi jak i rybnymi. Przepis Karola Okrasy po mojej modyfikacji. Składniki: 1 kg buraków 2 Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mówią weki
Ty buraku! Love You.

Ty buraku! Love You. 531

0
Ty buraku! Love You.(pasto-pesto) Odkąd Karol Okrasa zaczął promować buraka czy pietruszkę korzeniową jako wykwintne i ciekawe składniki potraw, zaczęłam bacznie przyglądać się temu wszechstronnemu Zobacz więcej
22 września 2012 roku w Hotelu InterContinental byliśmy z Piotrem na wyjątkowych warsztatach, które prowadził Karol Okrasa. W sobotnie przedpołudnie stawiliśmy się w „Restauracji Platter by Okrasa” by Zobacz więcej
Znacie carpaccio? Cieniutkie plasterki surowej wołowiny królują na wystawnych stołach i dogadzają wyrafinowanym gustom. A ja mam dla Was tańszą ale równie pyszną wersję :) Jako, że zbliżają się Zobacz więcej
. Grzyby moczymy prze noc małej ilości wody. Gotujemy i drobno siekamy. Łączymy z burakami i łyżka roztopionego masła. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ciasto: Z mąki, żółtka, Zobacz więcej
Nowy Rok nie mógł obyć się bez nowego dania. Postanowiłam upiec kaczkę. Do tej pory piekłam kaczkę dwa razy, raz w całości z jabłkami, oraz piersi z kaczki sous vide na sałatce z orientalnym makaronem Zobacz więcej
1 szklanka wrzącego mleka Farsz grzybowo-grzyczany: 200 g kaszy gryczanej (ugotowanej) 2-3 łyżki suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki oleju Porowa okrasa: 1 duży por 2 łyżki oleju szczypta soli i cukru Zobacz więcej
Barszcz czerwony z ziemniakami... Na bazie czerwonych buraków. Z dodatkiem barszczu białego. Przyprawiony czosnkiem i majerankiem. Podany z ziemniakami z cebulką. Pyszna odmiana tradycyjnych Zobacz więcej
ewuska2016
ewuska2016 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To be
Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami 70

0
Składniki: Barszcz: 2 kg buraków 200 g marchewki 1/2 kg jabłek 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 100 g suszonych śliwek 4 l wody 10 g majeranku 2 ziarna pieprzu 50 ml octu Zobacz więcej
w cieniutkie plasterki. Ja zrobiłam to obieraczka do warzyw. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienka warstwą oleju. Układamy buraczki. Pieczemy w 120 st.C ok godziny. W oryginale Zobacz więcej
Śliwki Szapinak Truskawki Wielkanoc Pora dnia Śniadanie Lunch Podwieczorek Kolcja Przystawki i przekąski Rodzaj mięsa Baranina Cielęcina Drób Dziczyzna Jagnięcina Podroby Ryby Wieprzowina Wołowina Zobacz więcej
na szczęście jest. I jest to na pewno botwinka. Jest jeszcze co prawda niewielka z malutkimi buraczkami, i tak cieszy mnie, że jest:) Nie mogłam się jej oprzeć i zabrałam 2 pęczki do domu. Razem z Zobacz więcej
delikatne, słono-słodkie, z korzenno-orientalną nutą. Całość cudownie uzupełniają buraczki. Pan Okrasa do dania przyrządził dodatkowo z gruszki z rozmarynem. Tą część pominęłam. Składniki: 2 piersi Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mówią weki
Burakowe love!

Burakowe love! 201

0
poleżeć w tej marynacie z godzinkę albo pokroić w grubsze plastro - kawałki i zapiec chwilę z mozzarellą, tymiankiem, podać np. z bruschettą albo kawałkiem świeżej bagietki. Pieczone buraczki Zobacz więcej
.Owsianka, podobnie jak śledzie, to temat rzeka. Nieskończona ilość wariantów i dodatków (najlepiej zmienianych sezonowo), a owies to jest, proszę państwa, zdrowie. No chyba nie bez przyczyny powiada Zobacz więcej
Kolejna zupa przywołująca wspomnienia z dzieciństwa. Przeglądałam pobieżnie w Internecie przepisy na barszcz czerwony i jeszcze z takim, jaki robiła moja mama się nie spotkałam. Być może i Wam Zobacz więcej
leczniczych, a także jako dodatek do ziemniaków, ryb i warzyw serwowanych na chłopskich stołach. Dzięki swojemu wyraźnemu, zdecydowanemu smakowi był także używany jako okrasa we wszystkie dni postne, Zobacz więcej