buraki pieczone w folii z goździkami

Składniki: łosoś 2 cm imbiruświeżego sos sojowy japoński sól batat 2łyżkimleka gałka muszkatołowa 2 buraki pół szklanki wody 3łyżkioctu winnego 3goździki szczyptacynamony sól pieprz Przygotowanie: 1. Zobacz więcej
proszku do pieczenia 1 dużejajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru szczypta mielonych goździków szczypta soli Masło, cukier i syrop podgrzać w rondelku, aż Zobacz więcej
Kruche, chrupiące i cienkie pierniczki o lekko ostrym smaku imbiru i z aromatem goździków i cynamonu. Tradycyjne świąteczne pierniczki Pepparkakor ze Szwecji. Składniki ( na ok. 50 dużych lub 100 Zobacz więcej
Praline
Praline Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lendryggen
Zmienne koleje losu.

Zmienne koleje losu. 132

0
razem stworzyli wspaniały zespół. Buraczany przekładaniec z orzechami, śmietaną i przyprawami korzennymi na 2 porcje 1 średni burak 70 ml śmietany 30% 3 łyżki drobnego cukru 1/5 łyżeczki cynamonu Zobacz więcej
Nie wiem, jak Wy, ale ja ryby z burakami nie jadam zbyt często. Ale jakoś tak mi się zachciało. No i w sumie dobrze, jak dla mnie bomba, super smakowało. Wyczytałam, że to buraków dobrze jest dodawać Zobacz więcej
śmietanki sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Upiec lub ugotować buraki wraz ze skórką. Najczęściej piekę buraki w garnku rzymskim, ale dobrze pieką się też zawinięte pojedyńczo w folię Zobacz więcej
składane bogom. Składniki. 60 g margaryny 200 g syropu z buraków 200 g żytniej mąki 150 g mąka pszenna 2 jaja 100 g cukru 1 -2 łyżki kakao 2-3 łyżki przyprawy; imbir, cynamon, goździki, kardamon, Zobacz więcej
. Ciasto wyłożyłam na blacie, na papierze do pieczenia. Początkowo rozgniatałam go palcami, a następnie wygładzałam wałkiem: I wycinałam - trzeba robić to delikatnie i ostrożnie, ciasto ma zupełnie Zobacz więcej
. Ciasto wyłożyłam na blacie, na papierze do pieczenia. Początkowo rozgniatałam go palcami, a następnie wygładzałam wałkiem: I wycinałam - trzeba robić to delikatnie i ostrożnie, ciasto ma zupełnie Zobacz więcej
Krem buraczany: 1,2 kg buraków, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, 1/4 selera, cebula, liść laurowy, 5 goździków, 4 ziarna pieprzu czarnego, 4 jagody ziela angielskiego, garść świeżego rozmarynu, 1-2 ząbki Zobacz więcej
Za oknem sypie śnieg a ja piekę Pepparkakor – szwedzkie pierniki dla Mikołaja. Te pierniczki można również znaleźć w sklepach IKEA. Ciasteczkaimbirowocynamonowe kto nie lubi ich chrupać? U mnie chyba Zobacz więcej
Pierwszy raz zrobiłem te buraki na imieniny koleżanki Barbary rok temu. Chciałem połączyć smak buraków i nadchodzących świąt. Powstałą aromatyczna mieszanka typowych polskich warzyw z orientalnymi Zobacz więcej
mania179
mania179 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodkie Inspiracje
Pepparkakkor

Pepparkakkor 54

0
(lub syropu z buraków, syropu z daktyli, syropu klonowego) 110 g masła 100 g jasnego cukru trzcinowego 375 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do Zobacz więcej
Dostałam zadanie - upiec pierniczki, cieniutkie, chrupiące, korzenne . Dlaczego w listopadzie? No, bo koledzy w szkole już piekli, bo to najulubieńsze ciasteczka, bo idealne do szkoły. Ale jak to? Zobacz więcej
pieczywa Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeśli buraki są większe, pewnie będzie trwało to dłużej. Po przestudzeniu obieramy je i Zobacz więcej
Podczas spotkania z Panem Andrzejem Polanem podczas Europejskiego Festiwalu smaku w Lublinie zapytałam jak przygotować dobrą gęś i kaczkę,czasami z tym mam problem.Dodatkowo zapytałam jeszcze kilka Zobacz więcej
tristessa
tristessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne misz masz
Pepparkakor

Pepparkakor 187

1
Cytuje za Dorotą: - 150 g melasy z trzciny cukrowej - 110 g masła - 100 g cukru pudru - 375 g mąki ( dałam ciut więcej) - 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, - 1/4 łyżeczki Zobacz więcej
:*. Ps. Stroik adwentowy widoczny na zdjęciu zrobił mój synek. Składniki: *150g melasy (można dać syrop z buraków, syrop klonowy) *110g masła *100g brązowego cukru (np. demerara) *375g mąki *1/2 Zobacz więcej
abbra
abbra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje kucharzenie
Pepparkakor

Pepparkakor 58

0
Pierniczków. Składniki : 150 g melasy [ syropu z buraków, daktyli lub syropu klonowego ] 110 g masła 100 g brązowego cukru [ np. demerara ] 375 g mąki pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki mielonego Zobacz więcej